avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1161 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Forumul specialiştilor - index al ... Legii nr. 208/2015 (privind alegerea Senatului şi a ...
Discuție deschisă în Forumul specialiştilor - index al legilor aplicabile unor cazuri din practica judiciară

Legii nr. 208/2015 (privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor) și CNP-ul

Bună ziua,

Am o nedumerire (posibil incoerență legislativă):

În legea nr. 208/2015, în Anexa 2 (ultima pagină), este prezentat un exemplu de formular pentru strângerea de semnături în vederea depunerii candidaturii unui partid la alegerile parlamentare - anexă ce NU cuprinde CNP.
Și mi se pare normal având în vedere că CNP-ul este informație cu caracter personal și adăugarea lui într-un formular necesită înregistrare la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

Pe de altă parte ART. 54, aliniatul (5) din aceeași lege 208 / 2015 spune:

Lista susţinătorilor trebuie să cuprindă data alegerilor, denumirea partidului politic, alianţei politice, alianţei electorale sau a organizaţiei cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale sau numele şi prenumele candidatului independent, după caz, numele şi prenumele susţinătorului,
CODUL NUMERIC PERSOANL, data naşterii susţinătorului, adresa susţinătorului, denumirea, seria şi numărul actului de identitate al susţinătorului, precum şi semnătura acestuia. În listă se vor menţiona, de asemenea, numele, prenumele şi codul numeric personal al persoanei care a întocmit-o. Persoana care a întocmit lista este obligată să depună o declaraţie pe propria
răspundere, prin care să ateste veridicitatea semnăturilor susţinătorilor.

Cum ar trebui procedat corect - cu / fără CNP?
De ce / în baza cărei legi ?

Mulțumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Claudiu_t , utilizator 17:18, 27 Septembrie 2016
Cred ca este o eroare grosolana (este ciudat, daca observati se precizeaza: data nasterii "sustinatorului", adresa "sustinatorului", dar la cod numeric personal nu se specifica al sustinatorului).
Sunt de parere ca fara CNP! (dealtfel, duminica chiar am semnat o astfel de lista si era exact ca cea din anexa 2, fara CNP...probabil daca continea si CNP-ul nici nu o semnam).
Anexa face parte integranta din continutul legii, as merge pe ea.
Succes!
Tot fără CNP aș fi preferat și eu - cu toate că, pe de altă parte, CNP-ul este o metodă prin care se poate verifica corectitudinea datelor (modul de formare al CNP-ului implică anumite reguli și se poate observa ușor dacă a fost indicat aleator; sau prin introducerea lor într-o bază de date și verificarea duplicatelor).

Dar,
cei de la USR utilizează acest formular (cu CNP): [ link extern ]
- adresă pe site-ul lor. Doamna Clotilde, pe care am întrebat-o printr-un email, mi-a spus că formularul lor este corect (datorită unor modificări legislative de ultimă oră), dar nu mi-a indicat în baza cărei legi.

Aștept și alte păreri.
Pentru moment am două informații diferite.

Mulțumesc anticipat.
Ultima modificare: Marți, 27 Septembrie 2016
Claudiu_t, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii pentru depunerea candidaturii independente la alegerile parlamentare din 11.12.2016 cetateanulZ cetateanulZ Buna ziua, De cateva saptamani incerc sa ma documentez pe tema urmatoarelor alegeri parlamentere, dar nu am reusit sa gasesc prea multe informatii. Am ... (vezi toată discuția)
Cnp operator facturare Selek Selek Bună ziua! Începând cu luna noiembrie am demisionat însă am aflat ca până în prezent firma la care am lucrat încă mai folosește cnp-ul meu pe ... (vezi toată discuția)
Abuz din partea supermarketelor? OvidiuIamandi OvidiuIamandi Unele supermarketuri dar si alte organizatii lanseaza fel de fel de carduri de reduceri pentur a fideliza clientii. As dori sa stiu daca atunci cand cer date ... (vezi toată discuția)