Romanii sunt obligati, prin lege, sa le comunice codul numeric personal (CNP) recenzorilor, in caz contrar urmand sa raspunda contraventional.
“Persoanele [ ....] sunt obligate sa furnizeze, pe propria raspundere, persoanelor care efectueaza inregistrarea in formularele de recensamant datele si informatiile prevazute in programul de recensamant”. “Nerespectarea prevederilor (…) atrage raspunderea contraventionala a celor vinovati”, se mai arata in textul legii.
De ce nu cer seria si nr. la CI, ca CNP-ul nu se mai schimba si e PERSONAL!
Nu stiu daca mi se pare normal dar nu mi se pare anormal. A trecut si pe la mine recenzorul dar nu mi-a cerut CNP-ul.
Daca se intoarce pentru a imi cere CNP-ul si ma gaseste il dau, dar daca nu ma gaseste si ma amendeaza politia (legea zice de contraventie, deci si avertizare) contestam procesul verbal in instanta si taram INS-ul in tribunale.
CNP-ul este un cod alcatuit din cifre cu semnificatie. Toate elementele semnificative din acest cod au un corespondent in celelalte date completate in formularele recensamantului, plus o cifra de control pentru depistarea erorilor.
Balbaiala cu "da CNP-ul, nu da CNP-ul", dincolo de tipicul romanesc "nu cereti, nu dam....CNP-ul ca e secret si speriem oamenii sau se poate folosi cineva de el in nu-stiu-ce-baze de date subversive" a fost o prostie din orice unghi am privi chestiunea.
Programele de centralizare a datelor au ca un element de baza CNP-ul din care se pot extrage mult mai usor datele necesare acestor situatii statistice, decat sa se citeasca alte campuri din formular poate scrise prost, necitet sau deloc (din greseala).
Intr-o baza de date codul produselor, oamenilor etc este esential pentru eficienta prelucrarii, iar informatiile scrise in alte campuri se verifica cu acest cod.
CNP-ul, in general, nu este un cod alocat aiurea-n tramvai, ci exact pentru acest gen de prelucrari, cum ar fi si recensamantul.
Mie nu mi s-a cerut, dar daca va reveni recenzorul, il voi da.
PS CNP-ul il dam in diferite situatii, pe diverse documente, fara de care uneori nu ne-am putea rezolva problemele. Ne speriem de fiecare data ca ni-l foloseste cineva, ca sa faca ce?
Furnizarea CNP-ului este reglementata prin LEGE. Exista o vorba romaneasca "unde-i lege, nu-i tocmeala". Acum, vorbind serios, reglementarea are scopul ei foarte bine definit. Este foarte adevarata afirmatia "CNP-ul e singura constanta de identificare personala, de la nastere pana la deces." Ceea ce nu am gasit a avea vre-un rost e continuarea. Cum adica cine isi asuma siguranta datelor??? INS este operator de cate cu caracter personal, la fel ca multe alte institutii si societati (inclusiv societati private). Detinerea si manipularea unor astfel de date este raspunderea operatorului. Iar daca intrebarea (fireasca) ce va urma este: "dar pana sa ajunga datele la INS?" raspunsul este la fel de simplu: "Raspunderea cade asupra "angajatorului" recenzorilor, recenzorilor sefi etc - intreg lantul de persoane implicate in acest proces de recenzare.