avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Recensamant... (e legal sa-mi fie cerute datele ...
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Recensamant... (e legal sa-mi fie cerute datele personale de oricine?)

Daca la recensamant se cer date confidentiale (CNP, Serie si nr.BI, etc) este legal sau nu avand in vedere ca unii recenzori sar putea sa nu fie tocmai...corecti in a pastra secretul.
Ce trebue facut in acest caz?
Trebuie sa va asigurati ca persoana care va solicita aceste date este recenzor.Din pacate,conform legii,este obligatorie furnizarea acestor informatii,refuzul fiind sanctionat destul de sever.Atentie sporita cui acordati acces in locuinta!
Ultima modificare: Vineri, 7 Octombrie 2011
ContSters145448, utilizator
Cred ca ar trebui sa aiba o legitimatie stampilata si semnata,iar in cazul acesta sa ii retineti numele.
De ce trebuie sa dam datele personale unor persoane angajate pt 14 zile pe care nu le cunoastem? Cu 2-3 intrebari suplimentare (numele parintilor si locul nasterii lor) se pot evita pretinsele confuzii pe care le presupun autoritatilor. Eu nu voi da datele mele personale, deoarece nu mai gasesc BI si nu mai ma tine memoria!
Buna-ziua!

Avand in vedere ca activitatea de recensamant are ca scop colectarea de date statistice, de ce trebuie furnizate datele personale cum ar fi CNP-ul?

E o intrebare simpla la care ar trebui sa existe un raspuns simplu.

Mai mult, cred, defapt sunt convins, ca CNP-ul poate fi solicitat doar de către autorităţile abilitate şi în niciun caz de către recenzori, acesti comitand o ilegalitate daca pun intrebari legate de acesta. Va rog foarte mult sa imi spuneti parerea dumneavoastra avizata.

Va multumesc anticipat!
dudutz a scris:
Buna-ziua!Avand in vedere ca activitatea de recensamant are ca scop colectarea de date statistice, de ce trebuie furnizate datele personale cum ar fi CNP-ul? ...

Din L 677/2001
Art. 5.
(1) Orice prelucrare de date cu caracter personal, cu exceptia prelucrarilor care vizeaza date din categoriile mentionate la art. 7 alin. (1), art. 8 si 10, poate fi efectuata numai daca persoana vizata si-a dat consimtamantul in mod expres si neechivoc pentru acea prelucrare.
Art. 8.
(1) Prelucrarea codului numeric personal sau a altor date cu caracter personal avand o functie de identificare de aplicabilitate generala poate fi efectuata numai daca:
a) persoana vizata si-a dat in mod expres consimtamantul
Art. 15.
(1) Persoana vizata are dreptul de a se opune in orice moment, din motive intemeiate si legitime legate de situatia sa particulara, ca date care o vizeaza sa faca obiectul unei prelucrari

Eu zic si am citit pozitii similare pe toate forumurile posibile inclusiv cele din presa, sa nu dam CNP-ul unor angajati temporar pe care nu-i cunoaste mai nimeni

Alte discuții în legătură

Vi se pare normal sa completam rubrica cnp sau considerati ca e abuz ? Roland Mindrila Roland Mindrila Romanii sunt obligati, prin lege, sa le comunice codul numeric personal (CNP) recenzorilor, in caz contrar urmand sa raspunda ... (vezi toată discuția)
Este corect sa se ceara cnp in procesul de recensamant? alinutza9 alinutza9 Este corect sa se ceara CNP in procesul de recensamant? Exista o lege care sa interzica acest lucru? Sau macar exista o hotarare in care sa se specifice ca ... (vezi toată discuția)
Recensamant 2011: voi fi amendat daca am lapsus? cum sunt recenzati romanii stabiliti in strainatate? ce dovada am ca am fost recenzat? VapAndrei VapAndrei Buna Ziua, As dori sa stiu daca la recensamantul care a inceput astazi, institutiile statului ar avea baza legala de a ma amenda cand nu imi voi aminti ... (vezi toată discuția)