avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1059 soluții astăzi
Forum Activitate voces

Activitate voces

Răspuns la discuția Repausul saptamanal
Multumesc pentru raspuns. Inca ceva, in cazul in care nu voi ajunge la un consens, pe cale amiabila, cu anagajatorul, si voi vrea fie sa demisionez fie sa merg la ITM, in prima situatie, pot cere demisia fara preaviz pe motivul incalcarii acestui articol, sau in situatia a doua, daca voi alege sa merg la ITM, angajatorul va fi obligat sa remedieze problema repausului?
Răspuns la discuția Repausul saptamanal
Deci sa inteleg ca alineatele (2), respectiv (3), se cumuleaza?
Răspuns la discuția Repausul saptamanal
Multumesc pentru raspuns, insa as dori sa stiu unde este mentionat, legal vorbind, acel cumul:

"In situatia in care un salariat munceste in zilele de repaus saptamanal acesta va beneficia de urmatoarele drepturi cumulate :
- un repaus de 48 de ore acordat in alte zile ale saptamanaii
- un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca."

As vrea sa stiu acest detaliu pentru o mai buna comunicare cu directorul institutiei cand voi incerca sa rezolv pe cale amiabila problema repausului saptamanal, inainte de a merge la ITM.
Buna ziua,

Situatia mea este urmatoarea: Lucrez in cadrul unei institutii al carei domeniu de activitate se desfasoara si in weekend. Programul de luni pana vineri este de 8 ore/zi si un weekend se munceste, unul este liber. Weekendul care se munceste are cate 7 ore/zi de munca. In contract este stipulat un spor de 5% pentru perioada de lucru din weekend.

Ceea ce as vrea sa stiu este daca trebuie sa primesc 2 zile libere saptamanal, cu toate ca primesc un spor pentru weekendul muncit.

Asta mi se pare ca reiese din:
Art. 137. [repausul saptamanal]
(1) Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.