Situatia mea este urmatoarea: Lucrez in cadrul unei institutii al carei domeniu de activitate se desfasoara si in weekend. Programul de luni pana vineri este de 8 ore/zi si un weekend se munceste, unul este liber. Weekendul care se munceste are cate 7 ore/zi de munca. In contract este stipulat un spor de 5% pentru perioada de lucru din weekend.
Ceea ce as vrea sa stiu este daca trebuie sa primesc 2 zile libere saptamanal, cu toate ca primesc un spor pentru weekendul muncit.
Asta mi se pare ca reiese din: Art. 137. [repausul saptamanal] (1) Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica. (2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
Prezent , pentru repausul saptamanal se acorda 48 de ore.
In situatia in care un salariat munceste in zilele de repaus saptamanal acesta va beneficia de urmatoarele drepturi cumulate :
- un repaus de 48 de ore acordat in alte zile ale saptamanaii
- un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
....
Multumesc pentru raspuns, insa as dori sa stiu unde este mentionat, legal vorbind, acel cumul:
"In situatia in care un salariat munceste in zilele de repaus saptamanal acesta va beneficia de urmatoarele drepturi cumulate :
- un repaus de 48 de ore acordat in alte zile ale saptamanaii
- un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca."
As vrea sa stiu acest detaliu pentru o mai buna comunicare cu directorul institutiei cand voi incerca sa rezolv pe cale amiabila problema repausului saptamanal, inainte de a merge la ITM.
Art.137 C.mun.
(1) Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica. (2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).
Munca in weekend
simona38
magazin mic, cu program si in weekend. cum procedam ca sa fie totul ok cu orele de munca, cu salariul si tot ce decurge de aici. angajata munceste 8 ore/zi, de ... (vezi toată discuția)