avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua, Vin catre dvs. cu o intrebare legata de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua, Vin catre dvs. cu o intrebare legata de urmatoare ...

Buna ziua,
Vin catre dvs. cu o intrebare legata de urmatoare situatie:
Avem nevoie sa angajam o persoana care sa lucreze de Duminica pana Joi (Vineri si Sambata liber) pentru a acoperi nevoile clientilor nostri din alta tara.
Avand in vedere faptul ca respectam repausul saptamanal de 2 zile consecutive, chiar daca nu este sambata si duminica, ar trebui sa oferim spor de weekend pentru ziua de duminica? Si de asemena ce ar trebui sa specificam in CIM pentru a putea fi acoperiti in cazul unui control?

Va multumesc.

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:03, 27 Septembrie 2021
Da, se acorda spor de weekend.

1. Pentru munca desfasurata in zilele de repaus saptamanal , salariatii beneficiaza cumulativ de:
- un repaus saptamanal de 48 de ore consecutive acordat in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

- un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

Art.137 C.mun.
(1)Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

2. In .ci.m. se poate mentionarea repartizarea programului de munca, sporul pentru munca in zilele de repaus saptamanal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata orelor suplimentare EscobarP EscobarP Pentru un program de munca: luni-vineri: 6-14, sambata: 6-17...mi s-a propus: a doua zi libera in cursul saptamanii(ele nefiind consecutive) o data la doua ... (vezi toată discuția)
Revenire sau nu în câmpul muncii? mary_c mary_c Bună ziua. Începând cu 17 martie am intrat in concediu cursuri suspendate cf legii 19/2020. Lucrez la o firma cu capital francez pe un post de back ... (vezi toată discuția)
Zi libera pt inventar BOBILIKY BOBILIKY Buna ziua, In ziua de sambata am participat la inventarul anual al firmei la care lucrez iar acum aceasta imi transmite ca trebuie sa imi iau zi libera ... (vezi toată discuția)