avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata orelor suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata orelor suplimentare

Pentru un program de munca: luni-vineri: 6-14, sambata: 6-17...mi s-a propus: a doua zi libera in cursul saptamanii(ele nefiind consecutive) o data la doua saptamani+tichet valoric de ,,X,,ron.Vreau sa stiu daca e corect sa fie doar o zi libera, motivarea fiind ca pentru 8h de munca in cursul zilei de sambata se plateste acel tichet, iar ziua libera se acorda la doua saptamani, pentru cele 6h rezultate din diferenta de 11h lucrate in weekend-8h platite prin tichet cadou.
Nu cumva tichetul ar trebui sa reprezinte un bonus pentru faptul ca se lucreaza in weekend, activitatea desfasurata necesitand acest lucru, si sa se compenseze cu o zi libera in cursul saptamanii?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:26, 15 Februarie 2020
Pentru munca desfasurata in zilele de repaus saptamanal , salariatii beneficiaza cumulativ de:
- un repaus saptamanal de 48 de ore consecutive acordat in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

- un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

Art.137 C.mun.
(1)Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Februarie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program de lucru inegal vs repaus saptamanal Patience Patience Buna ziua, Am o intrebare referitor la modul de lucru corect pentru un salariat cu norma intreaga (8h/s,40h/s), dar cu un program de lucru inegal. E ... (vezi toată discuția)
Revenire sau nu în câmpul muncii? mary_c mary_c Bună ziua. Începând cu 17 martie am intrat in concediu cursuri suspendate cf legii 19/2020. Lucrez la o firma cu capital francez pe un post de back ... (vezi toată discuția)
Spor de weekend și zi libera legal Liliana33 Liliana33 Bună ziua! Lucrez în cadrul unei firme private care are activitate 7 zile din 7, astfel ca o săptămână sunt libera în weekend și următoarea lucrez în ... (vezi toată discuția)