avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 327 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Avalanșă de modificări în Codul muncii - analize și detalieri. Tot ce trebuie să știe angajatorii pentru conformare la noua legislație. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Spor de weekend și zi libera legal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Spor de weekend și zi libera legal

Bună ziua! Lucrez în cadrul unei firme private care are activitate 7 zile din 7, astfel ca o săptămână sunt libera în weekend și următoarea lucrez în weekend, având liber în cursul săptămânii 2 zile. Când a fost liber legal Sf Maria pe 15 august 2019, a picat în ziua libera legal din saptamana respectiva, eu lucrând în weekendul imediat următor. Angajatorul nu a mai vrut să-mi dea încă un liber cum au avut ceilalți angajați cu program normal din România, spunând ca am avut liber in ziua respectiva și ca începând de atunci voi primi spor de weekend 15% net. Va rog să-mi spuneți dacă este legal cum au procedat și dacă sporul de weekend este reglementat în vreun fel, caci pentru mine 15% este aproape nimic la un salariu și asa mic. Mulțumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 4 Septembrie 2019
Liliana33, utilizator
Cel mai recent răspuns: Liliana33 , utilizator 21:35, 4 Septembrie 2019
1. Pentru munca desfasurata in zilele de repaus saptamanal , salariatii beneficiaza cumulativ de:
- un repaus saptamanal de 48 de ore consecutile, acordat in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

- un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

Art.137 C.mun.
(1)Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

2. Legislatia muncii nu prevede un cuantum minim sau maxim al sporului la salariu acordat pentru munca in zilele de repaus saptamanl , ci dispune ca acesta este stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

Astfel, sporul poate fi stabilit in suma fixa sau in cota procentuala.

In speta, sporul poate fi de 15%.

3. Pentru munca desfasurata in zilele de sarbatoare legala, salariatul beneficiaza:
- compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In ziua respectiva in care i se va compensa ziua de munca dintr-o zi de sarbatoare legala, nu i se va acorda salariul.


sau

- in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

4. In situatia in care o zi de sarbatoare legala coincide cu o zi de repaus saptamanal se acorda numaio singura zi libera .
Multumesc pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca in zilele libere national in weekend. ciprian2097 ciprian2097 Buna seara, In cazul in care trebuie sa muncesc pe data de 30 noiembrie, respectiv 1 decembrie, acestea fiind zile libere nationale, este angajatorul ... (vezi toată discuția)
Munca in schimburi de 8 ore in tura (7-15 si 14-22) alleb alleb Munca prestata in zilele de sambata si duminica si cu repaus fixat in alte zile consecutive ,salariatul are dreptul la spor de weekend ? In zilele de ... (vezi toată discuția)
Zile lucrate in weekend si sarbatori legale stanciu4444 stanciu4444 Buna ziua, 1) Exista vreo prevedere in codul muncii privind acordarea de sporuri pentru zilele lucrate in weekend si de sarbatori legale ? Sau este ... (vezi toată discuția)