AndreiDuta
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Dacă mai sunt oameni interesați de acest topic, am închis pfa-ul în felul următor:
Am fost la ANAF și am vorbit cu doamna care se ocupă de impozite, mi-a băgat CNP-ul în sistem și a văzut ce am de plată. O mică paranteză aici, bine că m-am dus să mă verifice, pentru că anul trecut eu declarasem 3000 lei pierdere, iar ea îmi băgase 3000 lei încasări, urma să primesc decizia de impunere, ceea ce ar fi fost greșit. I-am semnalat greșeala, a rectificat-o.
Apoi, conform sfaturilor voastre (și am consultat și un contabil între timp) mi-am vândut marfa de la PFA către mine, prin 3 facturi cu 3 chitanțe, la preț de achiziție.
Am fost la Camera de comerț, m-a costat 50 ron, și după câteva zile am primit decizia de radiere. Cu o copie a radierii și un 220 cu încasarea făcută m-am dus la ANAF, unde mi-a făcut în termen de 2 zile o decizie de impunere, am plătit-o în aceeași zi (o altă paranteză, doamna mi-a făcut și foaia de vărsământ cu care să merg la casierie să plătesc impozitul, și a făcut-o pe o sumă cu vreo 50 ron mai mare, noroc că-mi calculasem și eu ce am de plată și am descoperit greșeala, dacă nu ești atent riști să întâlnești tot felul de astfel de erori).
După ce am plătit impozitul, doamna de la ANAF m-a mai pus să depun un 070 cu încheiera activității, după care mi-a spus că în mare am încheiat, mai am să depun D200 după ce trecem în 2018, cu aceeași sumă de pe 220-ul pe care l-am depus anul acesta.
Singura nedumerire pe care o am, este că din 3 ani de activitate în care am fost numai pe minus (în realitate, în 200) în timp ce am estimat numai plus (în estimatul 220), doar în anul 2 am primit regularizare, mi s-a dat înapoi impozitul pe care l-am plătit în anul 1. În anul 3 pentru anul 2 nu am primit nimic, deși am plătit câteva sute de lei impozit pentru venituri estimate, iar la finalul anului am fost pe minus. Rămâne să văd în ianuarie când mă duc cu 200, să văd ce se întâmplă cu acea regularizare, dacă aveți ceva sfaturi, vă mulțumesc.
Cam asta a fost situația mea, vă mulțumesc pentru sfaturi și ajutor.
Sărbători fericite, tuturor!
Mulțumesc mult pentru răspunsuri. Deci e obligatoriu cu factură, ok.
Și mi le vând la valoarea de achiziție, deci inclusiv cu personalizare și cutii?
Fac și transferul banilor efectiv prin cont, sau e destul să existe factura?
Am PFA cu cod 4791, am luat marfă en gross cu un preț, am personalizat-o (asta m-a mai costat ceva), am cumpărat cutii de carton pentru ambalare individuală spre vânzare en detail pe internet.
1) Vreau să închid PFA-ul, cum fac să treacă stocul în proprietatea mea (persoană fizică)? Trebuie să mi-l vând de pe PFA pe PF, cu factură și cu transfer bancar? Sau e destul să trec valoarea stocului ca venit brut în D200? Întreb dacă e obligatorie factura către mine, pentru că mi-a expirat contul la programul de facturare online, și n-aș mai prelungi iar pe un an, pentru o singură factură, dacă nu e obligatorie.
2) La ce valoare trec stocul în D200? La valoarea la care am cumpărat produsele en gross, e destul? Sau iau în calcul și personalizarea și cutiile? Cutiile nici nu le mai am, erau neformate, am avut o inundație care mi le-a muiat și le-am aruncat.
3) Zilele trecute am depus D200 și D220, acum aștept decizia de impunere. Când vreau să închid, depun iar D200 sau aștept până la anul următor, la următoarea depunere?
Mersi frumos pentru sfaturi, sunteți de mare ajutor!
Pe scurt, iau din china niste lucruri, le trimit la o firma din Romania sa le inscriptioneze, apoi le vand pe internet. Imi mai trebuie alt cod decat 4791?
Pe larg, sunt un viitor mic antreprenor, in sensul ca am gasit o nisa libera, comand niste obiecte din china (plastic si textil). Imi fac PFA, factura pe obiecte va fi pe PFA, deci o bag la cheltuieli (o sa tin contabilitatea simpla). Odata venite produsele, o sa le trimit unei firme de inscriptionare care o sa printeze prin tampografie niste sigle si texte pe obiectele din plastic, si o sa faca "printare pe textil" pe obiectele textile. Apoi o sa mi le trimita inapoi, eliberandu-mi o factura pentru serviciile de inscriptionare. Si aceasta factura merge tot la cheltuieli. Apoi eu vand produsele prin magazinul online pe care o sa-l construiesc, si prin OLX si OKAZII.
In acest caz, mie imi mai trebuie un alt cod CAEN in afara de 4791 (comert cu amanuntul prin case de comenzi si prin internet)? Mentionez ca nu inscriptionez eu produsele, ci o terta firma la care eu platesc serviciul.
Va multumesc anticipat pentru raspuns, si scuze daca s-a mai discutat si n-am gasit eu.