avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Activitate s_oana

Activitate s_oana

Va multumesc pentru raspunsuri.
M-am temut ca veti spune asta..am realizat si eu tarziu ca deciziile de concediere pot fi contestate in termen de 30 de zile de la data comunicarii. Pentru celelalte decizii de incetare cim se aplica termenul de 45 de zile.
Decizia a fost comunicata in data de 04.05.2015, iar plangerea le-am trimis-o in data de 15.05.2015. Dupa aia au urmat telefoane si intrebari referitoare la data cand vom primi raspunsul la plangere, rugandu-i sa nu ajunga raspunsul dupa expirarea termenului de contestatie. Exista o sansa ca in urma plangerii fostul angajator sa revoce decizia respectiva..dar nu a fost asa. Raspunsul lor a fost unul negativ si a venit in data de 12.06.2015. Contestatia am depus-o in data de 16.06.2015. Am mers pe termenul pe care l-au scris ei in decizie, si anume 45 de zile de la data comunicarii, la momentul depunerii contestatiei fiind in termen.
Din cate am inteles dintr-un post anterior, instanta nu poate invoca prescriptia din oficiu, intrucat este vorba de o exceptie relativa. Singurul indreptatit sa invoce prescriptia este Y, dar nu cred ca o va invoca avand in vedere ca in decizie a scris ca termen de contestare - 45 de zile si nu 30 de zile.
Angajatii care stiu ca isi pot inceta CIM in perioada de proba cu o simpla notificare a angajatorului nu se incurca in termeni.


Speta este putin mai complicata: X nu avea exemplarul de cim in momentul cand si-a exprimat dorinta de incetare a raportului de munca si nici nu avea cunostinta de prevederile contractului. CIM a fost semnat in niste conditii cel putin bizare, mai exact au fost chemate 8 persoane (care au fost angajate in acelasi timp) in biroul Resurse Umane unde li s-a spus ca acelea sunt contractele, sa le semneze si sa se intoarca inapoi la locul de munca, urmand ca in 2-3 zile sa primeasca exemplarul de cim. Asadar, atat X cat si ceilalti 8 au semnat imediat contractele fara sa le citeasca si s-au intors la locul de munca. Bineinteles nu au mai primit contractul.
Necunoscand prevederile contractului, dar dorind sa inceteze raportul de munca, motivat de faptul ca se afla singur in celalalt capat de tara fata de adresa de domiciliu, apartamentul pe care il inchiriase trebuia eliberat intrucat fusese vandut, nu se mai descurca cu cheltuielile ridicate, X s-a deplasat la sediul societatii Y si a completat formularul de incetare, intrucat nu au vrut sa ii primeasca demisia olografa. X mi-a spus ca pe formular a scris doar nume, prenume, data si semnatura, restul fiind tehnoredactat. Iar nu a citit tot formularul, fiind grabit sa semneze de cei de acolo. Cu siguranta acolo scria ceva despre termenul de preaviz, dar daca Y ar fi fost de buna-credinta i-ar fi prezentat lui X posibilitatea de a notifica incetarea cim in perioada de proba sau i-ar fi primit demisia si ar fi renuntat la termenul de preaviz. Oricum la acel moment X nu stia ce posibilitati are, neavand contractul.
Trebuie sa fiu sincera si sa va spun ca nu cunosc motivul pentru care nu a stat sa citeasca cim. Cand a venit X si mi-a povestit cele intamplate, mi-a fost greu sa cred ca in Romania anului 2015 un angajat nu citeste cim inainte de a-l semna si ca angajatorii fac presiuni pe semnarea imediata a cim fara citire. Oricat am incercat sa inteleg motivul, nu am reusit si am realizat ca oricum faptul era consumat.. astfel am sperat ca totusi pot face ceva pentru X pentru a anula efectele abuzive ale deciziei de incetare cim. Neavand contractul nici in momentul comunicarii deciziei, am apreciat ca ar fi util macar sa aflam prevederile contractului, motiv pentru care impreuna cu X am redactat o plangere prin care i-am adus la cunostinta lui Y faptul ca nu si-a indeplinit obligatia prevazuta la art.16 alin.3, ca a emis o decizie abuziva care are efecte negative majore asupra lui X (acesta are 21 de ani, este la inceput de drum, in urma depunerii demisiei a mai participat la interviuri in vederea angajarii in localitatea de domiciliu, dar fara niciun rezultat, pentru simplul fapt ca toti angajatorii se uita ciudat la candidatii care au lucrat anterior si carora li s-a desfacut contractul pe motiv disciplinar). De asemenea le-am solicitat sa ne trimita macar o copie de pe cim si i-am rugat sa revina asupra deciziei. Am reusit si i-am induplecat sa ne trimita o copie de pe cim, dar decizia nu au revocat-o, ei considerand ca dreptatea este de partea lor. Astfel, in cim am vazut ca de fapt X se afla in perioada de proba in momentul inregistrarii demisiei si am formulat contestatie la instanta.
Sper ca am lamurit prin aceasta detaliere aspectul legat de incurcatul in termeni. Cand nu stii ce prevede cim, nu stii ce drepturi ai, nu trebuie sa iti fie mare surpriza ca vei fi victima unui abuz din partea celui care o stie. Si mai stiu si povestea cum ca nimeni nu poate invoca in apararea sa necunoasterea legii, dar sper totusi ca se va face dreptate in acest caz..
In urma cercetarii disciplinare, X a fost gasit vinovat de savarsirea abaterii disciplinare constand in absente nemotivate de la locul de munca si i-a incetat contractul de munca cu art. 61 lit. a.
M-am documentat si am aflat ca termenele prevazute de legislatia muncii sunt termene de prescriptie, si nu de decadere. Asadar acestea sunt susceptibile de suspendare, intrerupere si repunere in termen. Nu s-ar putea prevala X de faptul ca termenul de contestatie a fost suspendat din momentul trimiterii plangerii la decizia de concediere ?
Multumesc pentru raspuns. Te rog sa imi spui daca iti intemeiezi primul raspuns pe baza art. 211 din Legea 62/2011 a dialogului social.
Legat de motivele temeinic justificate prevazut de art. 186 CPC, acestea sunt lasate la aprecierea instantei..de aceea ma gandeam la urmatoarea varianta: X nu a primit exemplarul de cim, motiv pentru care a si trimis plangere catre Y prin care i-a solicitat o copie de pe cim si revenirea asupra deciziei. Avand in vedere ca nu detinea contractul individual de munca nu l-ar fi putut invoca in cuprinsul contestatiei. Singura varianta a fost sa astepte sa i se comunice raspunsul si implicit copie de pe contract. Doar ca raspunsul si copia de contract au venit destul de tarziu. Termenul de 30 zile de la data comunicarii deciziei de concediere expirase. Totusi, contestatia a fost depusa imediat dupa primirea raspunsului, fiind in termenul de 45 de zile invocat si in cuprinsul deciziei. De aici si motivul primei intrebari adresate.
In primul rand va multumesc pentru raspuns.
Intr-adevar nu neg faptul ca demisia si notificarea incetarii cim in perioada de proba difera dpdv juridic.
Personal, insa, consider ca ar fi fost benefica o trimitere in capitolul V din Codul muncii la art. 31 alin. 3, tocmai pentru ca respectiva notificare din perioada de proba reprezinta o modalitate de incetare a cim.
Rationamentul pe care a mers X in motivarea contestatiei a fost urmatorul: atat demisia cat si notificarea de incetare a cim in perioada de proba constituie notificare unilaterala scrisa de incetare a cim, care nu necesita motivare si aprobare din partea angajatorului. Coroborand art. 81 alin 1 cu art. 31 alin. 3 din Codul muncii, reiese faptul ca in perioada de proba s-ar putea depune "demisie" fara preaviz. Spun demisie pentru ca in limbajul comun (deci nu juridic) acesta este termenul uzual, si nu cel de notificare de incetare a cim in perioada de proba. Apreciez ca nu conteaza atat de mult terminologia folosita in acest caz, ci efectul vizat - respectiv incetarea unilaterala a cim. Daca sunt intrunite si conditiile legale pentru a nu mai respecta termenul de preaviz, atunci acestea trebuie interpretate in favoarea salariatului. La fel se intampla si in instanta, omul vine, depune o cerere de chemare in judecata, scrie ce stie in cuprinsul acesteia, dar incadrarea juridica o face o persoana care cunoaste notiuni de drept.

Buna ziua, va prezint urmatoarea speta (este putin incurcata)
X este angajat la societatea Y, incepand cu data de 23.03.2015. La angajare, X nu primeste un exemplar din CIM, deoarece i se spune ca acesta trebuie inregistrat la ITM si ca il va primi la o data ulterioara. In CIM este trecuta o perioada de proba de 15 zile lucratoare (23.03-10.04.2015). X isi depune demisie olografa la data de 06.04.2015, care nu este primita de Depart. Resurse Umane motivat de faptul ca Y are un formular special de demisie. X il completeaza cu datele personale si semnatura si il preda, urmand a fi inregistrat tot in data de 06.04.2015. In data de 14.04, X primeste un convocator, prin care i se aduce la cunostinta ca va fi cercetat disciplinar in data de 27.04 pentru savarsirea abaterii disciplinare constand in absente nemotivate de la locul de munca in perioada 06.04-07.04.2015, deci ulterior inregistrarii demisiei. A doua zi, X suna la sediul soc. Y si afirma ca nu intelege de ce este cercetat disciplinar in conditiile in care CIM a incetat in momentul inregistrarii demisiei. De la Depart. Resurse Umane primeste un raspuns evaziv. In data de 4.05 X primeste decizia de concediere, la sfarsitul careia scrie ca poate fi contestata in termen de 45 de zile la Tribunalul in a carei raza teritoriala isi are sediul Y. Neavand CIM pentru a putea formula o contestatie direct la instanta, in data de 15.05.2015 X trimite o plangere lui Y, prin care cere o copie de pe CIM si revenirea asupra deciziei nelegale si neintemeiate emise de Y. In perioada urmatoare, X a asteptat raspunsul lui Y si a dat multe telefoane, insistandu pe primirea unui raspuns inauntrul termenului de contestatie a decizie. De fiecare data, Y spunea ca va trimite raspuns. In data de 12.06. X a primit un raspuns la fel de evaziv din partea lui Y, prin care i se comunica ca nu va revoca decizia. Totusi, Y a transmis o copie de pe CIM. Astfel, in data de 16.06, X a depus contestatie la tribunalul in a carei raza teritoriala isi are domiciliul.

Pe scurt: Potrivit art. 31alin 3 din Codul muncii, in perioada de proba CIM poate inceta la initiativa oricareia dintre parti numai printr-o notificare scrisa, fara preaviz si fara motivare.

Intrebari:
1. Care este termenul de contestatie care se aplica in aceasta speta? 30 de zile sau 45?
2. Poate X sa formuleze o cerere de repunere in termen in cazul in care instanta considera ca termenul este cel de 30 de zile si ca astfel a fost depasit?