Angajatii care stiu ca isi pot inceta CIM in perioada de proba cu o simpla notificare a angajatorului nu se incurca in termeni.
Speta este putin mai complicata: X nu avea exemplarul de cim in momentul cand si-a exprimat dorinta de incetare a raportului de munca si nici nu avea cunostinta de prevederile contractului. CIM a fost semnat in niste conditii cel putin bizare, mai exact au fost chemate 8 persoane (care au fost angajate in acelasi timp) in biroul Resurse Umane unde li s-a spus ca acelea sunt contractele, sa le semneze si sa se intoarca inapoi la locul de munca, urmand ca in 2-3 zile sa primeasca exemplarul de cim. Asadar, atat X cat si ceilalti 8 au semnat imediat contractele fara sa le citeasca si s-au intors la locul de munca. Bineinteles nu au mai primit contractul.
Necunoscand prevederile contractului, dar dorind sa inceteze raportul de munca, motivat de faptul ca se afla singur in celalalt capat de tara fata de adresa de domiciliu, apartamentul pe care il inchiriase trebuia eliberat intrucat fusese vandut, nu se mai descurca cu cheltuielile ridicate, X s-a deplasat la sediul societatii Y si a completat formularul de incetare, intrucat nu au vrut sa ii primeasca demisia olografa. X mi-a spus ca pe formular a scris doar nume, prenume, data si semnatura, restul fiind tehnoredactat. Iar nu a citit tot formularul, fiind grabit sa semneze de cei de acolo. Cu siguranta acolo scria ceva despre termenul de preaviz, dar daca Y ar fi fost de buna-credinta i-ar fi prezentat lui X posibilitatea de a notifica incetarea cim in perioada de proba sau i-ar fi primit demisia si ar fi renuntat la termenul de preaviz. Oricum la acel moment X nu stia ce posibilitati are, neavand contractul.
Trebuie sa fiu sincera si sa va spun ca nu cunosc motivul pentru care nu a stat sa citeasca cim. Cand a venit X si mi-a povestit cele intamplate, mi-a fost greu sa cred ca in Romania anului 2015 un angajat nu citeste cim inainte de a-l semna si ca angajatorii fac presiuni pe semnarea imediata a cim fara citire. Oricat am incercat sa inteleg motivul, nu am reusit si am realizat ca oricum faptul era consumat.. astfel am sperat ca totusi pot face ceva pentru X pentru a anula efectele abuzive ale deciziei de incetare cim. Neavand contractul nici in momentul comunicarii deciziei, am apreciat ca ar fi util macar sa aflam prevederile contractului, motiv pentru care impreuna cu X am redactat o plangere prin care i-am adus la cunostinta lui Y faptul ca nu si-a indeplinit obligatia prevazuta la art.16 alin.3, ca a emis o decizie abuziva care are efecte negative majore asupra lui X (acesta are 21 de ani, este la inceput de drum, in urma depunerii demisiei a mai participat la interviuri in vederea angajarii in localitatea de domiciliu, dar fara niciun rezultat, pentru simplul fapt ca toti angajatorii se uita ciudat la candidatii care au lucrat anterior si carora li s-a desfacut contractul pe motiv disciplinar). De asemenea le-am solicitat sa ne trimita macar o copie de pe cim si i-am rugat sa revina asupra deciziei. Am reusit si i-am induplecat sa ne trimita o copie de pe cim, dar decizia nu au revocat-o, ei considerand ca dreptatea este de partea lor. Astfel, in cim am vazut ca de fapt X se afla in perioada de proba in momentul inregistrarii demisiei si am formulat contestatie la instanta.
Sper ca am lamurit prin aceasta detaliere aspectul legat de incurcatul in termeni. Cand nu stii ce prevede cim, nu stii ce drepturi ai, nu trebuie sa iti fie mare surpriza ca vei fi victima unui abuz din partea celui care o stie. Si mai stiu si povestea cum ca nimeni nu poate invoca in apararea sa necunoasterea legii, dar sper totusi ca se va face dreptate in acest caz..