avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... inregistrare demisie urmata de decizie de concediere ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

inregistrare demisie urmata de decizie de concediere pe motivul absentelor nemotivate

Buna ziua, va prezint urmatoarea speta (este putin incurcata)
X este angajat la societatea Y, incepand cu data de 23.03.2015. La angajare, X nu primeste un exemplar din CIM, deoarece i se spune ca acesta trebuie inregistrat la ITM si ca il va primi la o data ulterioara. In CIM este trecuta o perioada de proba de 15 zile lucratoare (23.03-10.04.2015). X isi depune demisie olografa la data de 06.04.2015, care nu este primita de Depart. Resurse Umane motivat de faptul ca Y are un formular special de demisie. X il completeaza cu datele personale si semnatura si il preda, urmand a fi inregistrat tot in data de 06.04.2015. In data de 14.04, X primeste un convocator, prin care i se aduce la cunostinta ca va fi cercetat disciplinar in data de 27.04 pentru savarsirea abaterii disciplinare constand in absente nemotivate de la locul de munca in perioada 06.04-07.04.2015, deci ulterior inregistrarii demisiei. A doua zi, X suna la sediul soc. Y si afirma ca nu intelege de ce este cercetat disciplinar in conditiile in care CIM a incetat in momentul inregistrarii demisiei. De la Depart. Resurse Umane primeste un raspuns evaziv. In data de 4.05 X primeste decizia de concediere, la sfarsitul careia scrie ca poate fi contestata in termen de 45 de zile la Tribunalul in a carei raza teritoriala isi are sediul Y. Neavand CIM pentru a putea formula o contestatie direct la instanta, in data de 15.05.2015 X trimite o plangere lui Y, prin care cere o copie de pe CIM si revenirea asupra deciziei nelegale si neintemeiate emise de Y. In perioada urmatoare, X a asteptat raspunsul lui Y si a dat multe telefoane, insistandu pe primirea unui raspuns inauntrul termenului de contestatie a decizie. De fiecare data, Y spunea ca va trimite raspuns. In data de 12.06. X a primit un raspuns la fel de evaziv din partea lui Y, prin care i se comunica ca nu va revoca decizia. Totusi, Y a transmis o copie de pe CIM. Astfel, in data de 16.06, X a depus contestatie la tribunalul in a carei raza teritoriala isi are domiciliul.

Pe scurt: Potrivit art. 31alin 3 din Codul muncii, in perioada de proba CIM poate inceta la initiativa oricareia dintre parti numai printr-o notificare scrisa, fara preaviz si fara motivare.

Intrebari:
1. Care este termenul de contestatie care se aplica in aceasta speta? 30 de zile sau 45?
2. Poate X sa formuleze o cerere de repunere in termen in cazul in care instanta considera ca termenul este cel de 30 de zile si ca astfel a fost depasit?
Ultima modificare: Miercuri, 17 Iunie 2015
s_oana, utilizator
Cel mai recent răspuns: s_oana , utilizator 14:20, 18 Iunie 2015
Buna ziua,
Mai intai trebuie sa intelegeti ca actul demisiei difera dpdv juridic de cel al incetarii CIM in perioada de proba. Daca in cazul demisiei angajatul trebuie sa efectueze un nr. de 20 zile lucratoare de preaviz, in cazul notificarii privind incetarea in perioada de proba, nu exista preaviz.
Daca dvs in documentul depus la societate ati solicitat incetarea CIM prin demisie, atunci neprezentarea la serviciu ulterior inreg demisiei reprezinta absenta nemotivata si poate atrage raspunderea disciplinara.
Fapta angajatorului de a nu inmana salariatului un exemplar din CIM, anterior inceperii activitatii, reprezinta contraventie. Se poate sesiza ITM-ul.
Daca CIM a fost desfacut disciplinar, termenul de sesizare a Tribunalului este de 30 de zile de la comunicarea deciziei.
Puteti depune o cerere de repunere in termen. Unele instante au raspuns favorabil.
s_oana a scris:

.....

Intrebari:
1. Care este termenul de contestatie care se aplica in aceasta speta? 30 de zile sau 45?
2. Poate X sa formuleze o cerere de repunere in termen in cazul in care instanta considera ca termenul este cel de 30 de zile si ca astfel a fost depasit?


1. Termenul de contestatie este de 45 de zile de la data comunicarii deciziei de incetare a c.i.m.

2. Repunerea in teremen se poate face numai in anumite situatii.

Art. 186 C.proc.civ. - Repunerea în termen
(1) Partea care a pierdut un termen procedural va fi repusă în termen numai dacă dovedeşte că întârzierea se datorează unor motive temeinic justificate.
(2) În acest scop, partea va îndeplini actul de procedură în cel mult 15 zile de la încetarea împiedicării, cerând totodată repunerea sa în termen. În cazul exercitării căilor de atac, această durată este aceeaşi cu cea prevăzută pentru exercitarea căii de atac.
(3) Cererea de repunere în termen va fi rezolvată de instanţa competentă să soluţioneze cererea privitoare la dreptul neexercitat în termen.


In primul rand va multumesc pentru raspuns.
Intr-adevar nu neg faptul ca demisia si notificarea incetarii cim in perioada de proba difera dpdv juridic.
Personal, insa, consider ca ar fi fost benefica o trimitere in capitolul V din Codul muncii la art. 31 alin. 3, tocmai pentru ca respectiva notificare din perioada de proba reprezinta o modalitate de incetare a cim.
Rationamentul pe care a mers X in motivarea contestatiei a fost urmatorul: atat demisia cat si notificarea de incetare a cim in perioada de proba constituie notificare unilaterala scrisa de incetare a cim, care nu necesita motivare si aprobare din partea angajatorului. Coroborand art. 81 alin 1 cu art. 31 alin. 3 din Codul muncii, reiese faptul ca in perioada de proba s-ar putea depune "demisie" fara preaviz. Spun demisie pentru ca in limbajul comun (deci nu juridic) acesta este termenul uzual, si nu cel de notificare de incetare a cim in perioada de proba. Apreciez ca nu conteaza atat de mult terminologia folosita in acest caz, ci efectul vizat - respectiv incetarea unilaterala a cim. Daca sunt intrunite si conditiile legale pentru a nu mai respecta termenul de preaviz, atunci acestea trebuie interpretate in favoarea salariatului. La fel se intampla si in instanta, omul vine, depune o cerere de chemare in judecata, scrie ce stie in cuprinsul acesteia, dar incadrarea juridica o face o persoana care cunoaste notiuni de drept.

Multumesc pentru raspuns. Te rog sa imi spui daca iti intemeiezi primul raspuns pe baza art. 211 din Legea 62/2011 a dialogului social.
Legat de motivele temeinic justificate prevazut de art. 186 CPC, acestea sunt lasate la aprecierea instantei..de aceea ma gandeam la urmatoarea varianta: X nu a primit exemplarul de cim, motiv pentru care a si trimis plangere catre Y prin care i-a solicitat o copie de pe cim si revenirea asupra deciziei. Avand in vedere ca nu detinea contractul individual de munca nu l-ar fi putut invoca in cuprinsul contestatiei. Singura varianta a fost sa astepte sa i se comunice raspunsul si implicit copie de pe contract. Doar ca raspunsul si copia de contract au venit destul de tarziu. Termenul de 30 zile de la data comunicarii deciziei de concediere expirase. Totusi, contestatia a fost depusa imediat dupa primirea raspunsului, fiind in termenul de 45 de zile invocat si in cuprinsul deciziei. De aici si motivul primei intrebari adresate.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Iunie 2015
s_oana, utilizator
1. Intr-adevar, raspunsul este intemeiat pe art.211 din Legea nr.62/2011.

2. Daca contestatia este depusa in termenul de 45 de zile de la data comunicarii actului de incetare a c.i.m., atunci nu cred ca este vreo problema cu instanta.

Alte discuții în legătură

Lntrebare decizie de concediere disciplinara lucianbz lucianbz Buna ziua. Mi-am dat demisia de la fostul loc de munca cu 2 saptamani inainte de terminarea celor 90 de zile de proba dar angajatorul nu mi-a operat demisia. ... (vezi toată discuția)
Incetarea contractului de munca pe perioada determinata yoyocool yoyocool Buna ziua! Daca am semnat un contract de munca pe perioada determinata, sa zicem 6 luni, pot sa imi dau demisia in decursul acestui timp sau trebuie sa astept ... (vezi toată discuția)
Rog urgent demisie!! a_gmona a_gmona Mi-am trimis demisia in data de 21.12.2006 conf art. 79.8., prin posta cu confirmare de primire, cerand ca raporturile de munca sa inceteze cu data de ... (vezi toată discuția)