avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetarea contractului de munca pe perioada determinata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetarea contractului de munca pe perioada determinata

Buna ziua! Daca am semnat un contract de munca pe perioada determinata, sa zicem 6 luni, pot sa imi dau demisia in decursul acestui timp sau trebuie sa astept pana la finalizarea perioadei pentru care a fost încheiat contractul? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:11, 27 Februarie 2017
Puteti sa va depuneti demisia inainte de expirarea duratei pentru care a fost incheiat acel c.i.m.
Da, va puteti inceta activitatea oricand doriti dv. Nu are importanta daca este incheiat pe o perioada determinata sau nedeterminata.

Depinde doar cu ce articol din Codul Muncii vi se va inceta contractul individual de munca, respectiv:
- Art. 31 alin. (3) Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la iniţiativa oricăreia dintre părţi, fără a fi necesară motivarea acesteia. - verificati in contractul individual de munca care este perioada de proba in cazul dv. si in cazul in care nu ati depasit-o puteti depune o notificare scrisa angajatorului in care spuneti ca vreti sa incetati activitatea, nu sunteti obligat sa scrieti de ce vreti acest lucru si nu implica preaviz.
- Art. 55 litera b) ca urmare a acordului părţilor, la data convenită de acestea. - Daca nu mai sunteti in acea perioada de proba si nu doriti sa stati in preaviz, inaintati catre angajator demisia dv in care sa precizati ca doriti incetarea CIM la data x cu acest articol (nu sunteti obligat sa va motivati decizia), iar daca angajatorul este de acord nu mai sunteti obligat la respectarea preavizului.
- Art. 81 alin. (1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz. - Daca vreti sa stati in preaviz, inaintati demisia dv angajatorului in care sa precizati ca doriti incetarea CIM la data x, iar perioada de timp dintre data depunerii demisiei si data incetarii CIM reprezinta preavizul de y zile prevazut in CIM. Angajatorul este obligat sa tina cont de decizia dv si sa o respecte.

In cazul art.55 lit.b C.mun. nu se acorda preaviz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisia la zi balasgabi balasgabi Buna ziua,mai exista demisia la zi? In ce conditii? Va multumesc (vezi toată discuția)
Somaj dupa perioada de proba Sheli Sheli In cazul unui contract de munca incheiat pe perioada determinta de 1 an, dar cu perioada de proba 3 luni, ce variante are la dispozitie angajatul pentru a ... (vezi toată discuția)
Demisie in perioada de proba IleanaHermann IleanaHermann Buna seara, sunt in perioada de proba de 30 zile si as dori sa stiu daca in acest timp imi dau demisia, trebuie sa stau in preaviz. (Contractul ce l-am semnat ... (vezi toată discuția)