avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... lntrebare decizie de concediere disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

lntrebare decizie de concediere disciplinara

Buna ziua. Mi-am dat demisia de la fostul loc de munca cu 2 saptamani inainte de terminarea celor 90 de zile de proba dar angajatorul nu mi-a operat demisia. Incepand cu prima zi dupa cele 90 de zile m-a trecut absent la locul de munca printr-un referat ulterior convocandu-ma in fata comisiei prin o scrisoare recomandata cu numele meu gresit care cu greu am reusit sa o iau de la posta. Fiindca sediul angajatorului este in alt judet nu m-am putut prezenta in fata comisiei la data stabilita si prin urmare m-au concediat disciplinar din cauza absentelor nemotivate.
In decizia de concediere disciplinara mi-au scris ca o pot contesta in 45 de zile de la comunicare la tribunalul unde isi are angajatorul sediul. Citind legea pe internet am observat ca de fapt contestatia o pot depune in 30 de zile si nu in 45 deoarece este o concediere disciplinara. Oare motivul aceasta face decizia de concediere nula ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:33, 31 Decembrie 2013
1. Intrucat raportul de munca a incetat disciplinar, contestatia se depune in termen de 30 de zile de la data comunicarii deciziei de concediere la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.

2. Indicarea gresita a instantei competente nu atrage nulitatea absoluta a deciziei de concediere.
Potrivit Codului Muncii, este sanctionata cu nulitatea absoluta neindicarea instantei competente la care se contesta sanctiunea, si nu indicarea gresita a acesteia.
Cum ati depus demisia la angajator? Ati primit numar de inregistrare? Aveti vreo dovada ca ati depus-o?
Fiind in perioada de proba, puteati inceta CIM printr-o simpla notificare, conform art.31 din Codul Muncii:

ART. 31
(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi de cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere.
(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la încadrarea persoanelor cu handicap se realizează exclusiv prin modalitatea perioadei de probă de maximum 30 de zile calendaristice.
(3) Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la iniţiativa oricăreia dintre părţi, fără a fi necesară motivarea acesteia.
(4) Pe durata perioadei de probă salariatul beneficiază de toate drepturile şi are toate obligaţiile prevăzute în legislaţia muncii, în contractul colectiv de muncă aplicabil, în regulamentul intern, precum şi în contractul individual de muncă.
Daca v-ati dat demisia, atunci angajatorul avea obligatia de a o inregistra.Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.

Art.81 C.mun.
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
...

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.....
n) nerespectarea prevederilor legale privind inregistrarea de catre angajator a demisiei, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate fii concediat un salariat in perioada de proba ? lia sfercea lia sfercea As dori sa stiu daca poate fii concediat disciplinar un salariat in perioada de proba deoarece a incalcat grav fisa postului, regulamentul intern si a adus ... (vezi toată discuția)
Rog urgent demisie!! a_gmona a_gmona Mi-am trimis demisia in data de 21.12.2006 conf art. 79.8., prin posta cu confirmare de primire, cerand ca raporturile de munca sa inceteze cu data de ... (vezi toată discuția)
Contract de munca DDY DDY Buna ziua ! Am un contract de munca pe care scrie ca sunt 90 de zile in perioada de proba si in caz de demisie sau concediere trebuie sa stau 20 de zile ... (vezi toată discuția)