Buna Elena,
Vanzatorul a mentinut pretul de vanzare, aplicand doar cota de 5%. Nici nu a vrut sa auda de recalculare in contextul scaderii de TVA si nici parghii legale nu prea sunt pentru a fi obligat. Cu alte cuvinte, din experienta avuta, masura privind TVA-ul de 5% nu a fost data in sprijinul cumparatorilor, ci din contra, il ajuta pe vanzator (in cazul meu, dezvoltator).
Din ce inteleg de la tine, te afli in aceeasi speta, singura mentiune pe care o pot face este ca vanzatorul este obligat sa aplice acel TVA de 5%, doar ca reducerea nu se va vedea in buzunarul tau.
Sper sa fie cu noroc achizitia!
Multumesc pentru raspuns. Pe exemplul dat, inteleg ca urmeaza sa fie returnata diferenta achitata cf facturii de avans dupa recalcularea TVA-ului + recalcularea sumei aferente imobilului cu TVA 5% aplicat.
Avand in vedere reducerea TVA la 5% la locuinte, se da urmatoarea situatie: urmeaza sa achizionez un imobil care se incadreaza in prevederile legale, antecontractul fiind semnat la sfarsitul lunii septembrie 2021. In urma antecontractului s-a emis factura pentru plata avansului cu TVA 19%.
Contractul de vanzare cumparare urmeaza sa se incheie la inceputul lunii iunie, anul acesta. Presupun ca se va aplica cota redusa de TVA, conform legii, intrebarea este cum ar trebui procedat cu dezvoltatorul mai departe: contarctul se va semna cu 5% TVA, urmand ca diferenta de TVA sa fie scazuta din pretul imobilului + returnarea TVA-ului pentru avansa sau altfel? De asemenea, daca se aplica tva 5%, diferenta este castig pentru mine, ca si cumparator sau castigul este al vanzatorului? Multumesc!
Va multumesc. Vom formula raspunsul si voi posta un update atunci cand il voi avea!
O zi frumoasa
Va multumesc pentru raspuns. Problema este ca asociatul inca nu a depus bilantul. Vroiam sa il atasam raspunsului pentru o reconfirmare a celor deja declarate. Raspunsul va reconfirma cele deja declarate in cazul ofertei. Nici eu nu cred ca ne pot descalifica avand in vedere faptul ca cerinta din FDA nu era clara si am prezentat documente doveditoare. Insa nu se stie niciodata.
Buna ziua,
Sunt un operator economic si ma confrunt cu urmatoarea speta privind o licitatie depusa. Am depus o oferta in cadrul unei Asocieri, iar unul din asociati nu a putut prezenta bilantul aferent anului 2014, desi perioada maxima admisa trecuse (02.06.2015). Drept urmare, au fost depuse Declaratia privind cifra de afaceri si balanta sintetica la 31.12.2014.
Ulterior, am primit o solicitare de clarificari prin care ni se cere sa demonstram indeplinirea cerintei privind cifra de afaceri, avand in vedere faptul ca pentru asociatul X a fost depusa o balanta la 31.12.2014 neinsotita de o nota justificativa care sa precizeze motivele obective pentru care nu se poate depune bilantul aferent anului 2014.
Cerinta din Fisa de date era:
"Bilanturile contabile pentru anii, 2012 si 2013,2014 sau extrase de bilant, in cazul in care publicarea acestor bilanturi este prevazuta de legislatia tarii in care este stabilit ofertantul, inregistrat la organele competente sau raport de audit, dupa caz, sau orice alte documente echivalente care sa confirme cifra de afaceri."
La modalitatea de indeplinire era specificat: "Daca, din motive obiective, justificate corespunzator printr-o nota justificativa anexata, operatorul economic nu are posibilitatea de a prezenta documentele solicitate, acesta are dreptul de a-si demonstra situatia economica si financiara si prin prezentarea altor documente care sa reflecte o imagine fidela a situatiei".
Din cate stiu, cifra de afaceri poate fi confirmata si printr-o balanta la 31.12.2014, insa intrebarea mea este daca ne pot descalifica pe acest motiv (lipsa notei de justificare). Ma asteptam sa mi se ceara bilantul in baza documentelor depuse, nicidecum sa primim o asemnea solicitare.