avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Activitate M0t0

Activitate M0t0

Buna ziua,

Pentru a incheia un contract de vanzare cumparare cu o persoana in varsta conform "Lege 36/1995 Art. 60. - Când notarul public are îndoieli cu privire la deplinătatea facultăţilor mintale ale vreuneia dintre părţi, procedează la autentificare numai dacă un medic specialist atestă în scris că partea poate să-şi exprime în mod valabil consimţământul în momentul încheierii actului." trebuie mers la un medic specialist.
Ce inseamna "medic specialist"? Fara INML care este o institutie.

Dupa cum scrie in lege, nu s-a specificat in mod expre institutia INML, in lege scrie un medic specialist.

Asadar care este acel medic specialist care poate atestă în scris ca are discernamant o persoana in varsta?
Persoana in varsta se poate prezenta la orice medic psihiatru?

Multumesc.
Buna ziua,
Inteleg ca trebuie incheiat un contract la orice suma care este mai mare de 250 ron, pentru a putea se face dovada in caz ca este necesar.
As vrea sa stiu daca fara contract la o suma mai mare de 250 ron, am dovezi precum mailuri, convorbiri telefonice, whatasapp etc. pot fi luate in considerare ca si dovezi? Din dovezi se intelege clar incheierea contractului verbal, chiar portiuni unde confirma ca i-am prestat serviciile dar refuza sa faca plata.
Multumesc.
Buna ziua,
Care este articolul de lege in care se specifica perioada posibila de inscriere la liceu ?
Multumesc!
Am modificat postarea initiala.
Nu opresc la semnalele politistilor rutieri, care este legea in care arata cand se poate face un blocaj cu autovehiculele din dotare ?

Spre exemplu in "REGULAMENTUL SERVICIULUI PATRULARE RUTIERĂ" avem:

Capitolul 1
VI. Modul de acţiune a agentului de circulaţie în activitatea de supraveghere circulaţiei rutiere
6.1 Modul de acţiune în trafic :
"66) În caz de oprire forţată sau de accident în trafic cu participarea unui autovehicul, ce transportă încărcături periculoase, agentul de circulaţie acţionează în conformitate cu “Instrucţiunea cu privire la asigurarea securităţii transportării încărcăturilor periculoase cu transportul auto” pe teritoriul ţării şi informează unitatea de gardă."

Capitolul 1
VII. Mijloacelor tehnice speciale şi modul de utilizare a lor:
94) Mijloacele de măsurare a vitezei de deplasare, alte dispozitive de fixare a cazurilor de încălcare a regulilor de circulaţie, alcoteste, dispozitivele pentru oprirea forţată a autovehiculelor, aparatele pentru depistarea falsificărilor de acte, alte mijloace tehnice speciale sunt utilizate în conformitate cu instrucţiunile metodice privind modul folosirii acestora (elaborate de uzina producătoare). Se interzice utilizarea mijloacelor de măsurare, ce n-au trecut verificarea metrologică sau care au certificate de verificare cu termenul expirat.

Capitolul 2
5. Drepturile agentului de circulaţie:
i) să aplice în modul stabilit mijloace tehnice şi tehnice-speciale pentru depistarea şi documentarea contravenienţilor din domeniul traficului rutier, precum şi mijloace speciale de oprire forţată a unităţilor de transport conform legislaţiei în vigoare;

Deci care sunt "dispozitivele pentru oprirea forţată a autovehiculelor" sau alt citat "mijloace speciale de oprire forţată a unităţilor de transport conform legislaţiei în vigoare" ?
Buna ziua,
Am tot cautat o prevedere legala in ceea ce priveste "oprirea fortata" al unui autovehicul in trafic prin diverse "mijloace adecvate" precum "autospecialele politiei" pentru a face un blocaj si nu am gasit.

Art. 117
(1) Imobilizarea unui vehicul se dispune de catre politistul rutier in cazul savarsirii de catre conducatorul acestuia a uneia dintre urmatoarele fapte:
d) conducerea unui vehicul despre care exista date sau indicii ca face obiectul unei fapte de natura penala;
(2) Imobilizarea unui vehicul se dispune si in cazul in care conducatorul acestuia ori unul dintre pasageri savarseste o fapta de natura penala sau este urmarit pentru savarsirea unei infractiuni.
(3) Pentru oprirea FORTATA sau imobilizarea in cazurile prevazute la alin.(1) si (2), politia rutiera POATE UTILIZA DISPOZITIVE SPECIALE OMOLOGATE.


Doresc articolul sau articolele de lege in care arata cum si cu ce "dispozitive speciale" se face o oprire fortata al unui autovehicul.

Nu opresc la semnalele politistilor rutieri, care este legea in care arata cand se poate face un blocaj cu autovehiculele din dotare ?

Multumesc
Pai nu asta e solutia ? Mai trebuia sa primesc ceva ?
[ link extern ]
[ link extern ]
Buna ziua,

Am fost implicat intr-un accident rutier al carui nu am fost vinovat la producerea lui dar in schimb circulam cu o motocicleta pentru categoria A, a carei capacitati era mai mare decat imi permitea categoria pe care o aveam, respectiv A2.

Am fost incadrat la Art. 335 alin.2(conducerea cu permis de conducere necorespunzător), permisul mi-a fost retinut pentru toate categoriile "B,B1,AM,A1,A2" si am primit dovada inlocuitoare fara drept de circulatie.

Ulterior am primit rezolutia de la parchet in care se specifica faptul ca sunt scos de sub urmarire penala sub aspectul savarsirii a infr. prev. de art.196 alin 1 Cp si art. 335 alin 2 Cp.
Clasarea cauzei fata de cel ce initial a fost vinovat la "producerea accidentului" sub aspectul savarsirii intr. prev. de art. 196 alin 2,3 Cp.

Fiecare plateste pentru fapta sa iar culpa comuna nu are cum sa existe in cazul acesta.

Doresc sa stiu de ce mi-a fost adaugat ulterior de procuror si art. 196. alin 1 din moment ce nu eu am fost vinovat pentru producerea accidentului.

Art. 196 Vătămarea corporală din culpă
(1) Fapta prevăzută în art. 193 alin. (2) săvârşită din culpă de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice ori a unei substanţe psihoactive sau în desfăşurarea unei activităţi ce constituie prin ea însăşi infracţiune se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Infractiunea pe care am facut-o eu nu "a cauzat vatamarea mea corporala" ci infractiunea pe care a facut-o conductorul autovehiculului cu care am intrat in coliziune a cauzat vatamarea mea corporala cat si dauna totala a motocicletei pe care o conduceam.
Daca eram devina la producerea accidentului putea fi luata in considerare auto-vatamare pentru a fi incadrat la art. 196 alin 1 dar cum nu eu am fost devina pentru vatamarea mea corporala de ce mi-a fost adaugat art 196 alin 1 ?

Multumesc
Salutare,

Dupa 1 an revin cu raspunsul final.
Cazul a fost solutionat cu neinceperea urmaririi penale pentru mine dar si clasarea cauzei pentru cel ce initial a fost vinovat la producerea accidentului.

Permisul nu mi-a fost anulat, n-am primit amenda sau pedeapsa si nici nu a fost nevoie sa dau test pentru restiturirea permisului(Verificarea cunoasterii regulilor de circulatie) sau sa astept 3 luni pentru a putea ridica permisul.
Cand am primit plicul acasa de la parchet, am fost si mi-am ridicat permisul de la Udriste.

Multumesc mult.
Art. 335 alin.2 Noul Cod Penal nu este 86 OUG 195/2002 alin.2 ?

Art. 86 OUG 195/2002 Infractiuni si pedepse
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana al carei permis de conducere este necorespunzator categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv sau al carei permis i-a fost retras sau anulat ori careia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendata sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.

Art. 114 OUG 195/2002 Raspunderea contraventionala
(1) Anularea permisului de conducere se dispune în urmatoarele cazuri:
b) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotarâre judecatoreasca ramasa definitiva pentru infractiunile prevazute la art. 85,art. 86 alin. (2), art. 87 alin. (1), (2), (4) si (5), art. 89 alin. (1) si (2), art. 90 alin. (1) si la art. 92 alin. (3);
Buna ziua,
Am fost implicat intr-un accident rutier a carui nu am fost vinovat la producerea lui dar in schimb mergeam cu o motocicleta pentru categoria A, a carei capacitati era mai mare decat imi permitea categoria pe care o aveam, respectiv A2.
Am fost incadrat la Art. 335 alin.2(conducerea cu permis de conducere necorespunzător), permisul mi-a fost retinut pentru toate categoriile "B,B1,AM,A1,A2" si am primit dovada inlocuitoare fara drept de circulatie.

Doresc sa stiu daca dupa terminarea procesului permisul mi-l vor restitui inapoi, daca primesc suspendarea permisului pe o perioada de timp sau mi-l vor anula pentru faptul ca mergeam cu o categorie necorespunzatoare.
Multumesc