Trecand direct la subiect, problema mea este urmatoare: am divortat si am impreuna cu fosta sotie un apartament cumparat cu prima casa 1. Am incheiat actele de divort in mod amiabil, am convenit ca apartamentul imi ramane dar, pentru ca apartamentul a fost cumparat impreuna, apare si ea pe contractul de credit ca si codebitor, eu fiind debitor principal.
Problema mea este urmatoare: ea nu vrea sa incheie actul de partaj decat in urma scoaterii ei ca si codebitor de pe contractul de credit (e de inteles). Contractul de credit este incheiat cu Raiffeisen. Eu sunt eligibil din punct de vedere financiar, sa sustin creditul dar conform procedurii bancii, scoaterea ca si codebitor implica mai intai incheierea actului de partaj. Ei nu ofera nicio garantie ca, dupa trimiterea actelor la fond, impreuna cu actul de partaj, ea va fi scoasa ca si codebitor.
Am luat legatura cu notarul cu care am incheiat contractul initial de vanzare cumparare de fostul proprietar si a propus urmatoarele:
1. se modifica acordul si se trece promisiunea bancii ca in conditiile in care veniturile lui raman aceleasi ca la momentul la care a fost deja evaluat si i s-a confirmat ca poate fi unic debitor, banca se obliga sa o scoata pe ea si sa aditioneze contractul exclusiv cu el.
2.Semnarea in acelasi moment a contractului de partaj cu actul aditional la credit si la ipoteca, care sa o scoata pe ea din calitatea de codebitor.
De asemenea, din ce am inteles de la doamna notar, ar fi nevoie de de o aprobare in care banca este de acord sa se ridice sarcinile si interdictiile notate in cartea funciara pentru a se putea elibera actele solicitate.
Notarul are interdictie de instrainare la cartea funciara astfel ca intabularea imobilului nu este posibila fara acest act de aprobare.
Niciuna din cele 2 solutii nu a fost agreata de Juridicul bancii.