avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj prima casa1 scoatere codebitor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj prima casa1 scoatere codebitor

Buna ziua,

Trecand direct la subiect, problema mea este urmatoare: am divortat si am impreuna cu fosta sotie un apartament cumparat cu prima casa 1. Am incheiat actele de divort in mod amiabil, am convenit ca apartamentul imi ramane dar, pentru ca apartamentul a fost cumparat impreuna, apare si ea pe contractul de credit ca si codebitor, eu fiind debitor principal.
Problema mea este urmatoare: ea nu vrea sa incheie actul de partaj decat in urma scoaterii ei ca si codebitor de pe contractul de credit (e de inteles). Contractul de credit este incheiat cu Raiffeisen. Eu sunt eligibil din punct de vedere financiar, sa sustin creditul dar conform procedurii bancii, scoaterea ca si codebitor implica mai intai incheierea actului de partaj. Ei nu ofera nicio garantie ca, dupa trimiterea actelor la fond, impreuna cu actul de partaj, ea va fi scoasa ca si codebitor.
Am luat legatura cu notarul cu care am incheiat contractul initial de vanzare cumparare de fostul proprietar si a propus urmatoarele:

1. se modifica acordul si se trece promisiunea bancii ca in conditiile in care veniturile lui raman aceleasi ca la momentul la care a fost deja evaluat si i s-a confirmat ca poate fi unic debitor, banca se obliga sa o scoata pe ea si sa aditioneze contractul exclusiv cu el.

2.Semnarea in acelasi moment a contractului de partaj cu actul aditional la credit si la ipoteca, care sa o scoata pe ea din calitatea de codebitor.

De asemenea, din ce am inteles de la doamna notar, ar fi nevoie de de o aprobare in care banca este de acord sa se ridice sarcinile si interdictiile notate in cartea funciara pentru a se putea elibera actele solicitate.
Notarul are interdictie de instrainare la cartea funciara astfel ca intabularea imobilului nu este posibila fara acest act de aprobare.

Niciuna din cele 2 solutii nu a fost agreata de Juridicul bancii.

Va rog sa ma ajutati in aceasta situatie!

Multumesc,
Cezar
Cel mai recent răspuns: Boncu Constantin , Avocat 18:04, 30 Iunie 2015
Buna ziua,

chiar daca spun un truism, solutia este numai la banca.
Indiferent de solutia partajului "calitatea" de debitor al sotiei ramane.
Probabil ca juristul bancii ar fi de acord daca veti aduce un alt debitor (poate parintii) si veti imbunatati pozitia bancii prin aducerea unui codebitor mai solvabil. Spre exemplu daca ati aduce parintii care sa garanteze cu un alt imobil suficient de important ca valoare, atunci este posibil ca banca sa accepte inlocuirea respectiva si sa 'scoata" din contract pe sotia dvs.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj - credit prima casa Rikidone79 Rikidone79 Sunt casatorita si urmeaza sa divortez de comun acord, nu avem copii, avem un apartament cumparat prin \\"Prima casa\\". Eu sunt titularul creditului, iar ... (vezi toată discuția)
Partaj imobil ipotecat Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici Reclamantul solicita partajarea unui imobil asupra caruia exista o inscrisa in cartea funciara o ipoteca pentru garantarea unui imprumut pe o perioada de 25 de ... (vezi toată discuția)
Act de partaj si statut codebitor/garant Noiela Noiela Act de partaj si statut codebitor/garant Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu doua raspunsuri. Am divortat de fostul sot in anul 2019. Actul de divort l-am ... (vezi toată discuția)