avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1859 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Act de partaj si statut codebitor/garant
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Act de partaj si statut codebitor/garant

Act de partaj si statut codebitor/garant

Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati cu doua raspunsuri. Am divortat de fostul sot in anul 2019. Actul de divort l-am semnat la notar. Apoi am realizat si partajul tot prin intermediul notarului.
Am cedat 1/2 din valoarea bunurilor (apartament si masina) in favoarea fostului sot.
Bunurile sunt luate cu credite bancare, deci a preluat creditele. Intre timp a achitat masina. Plateste rate acum doar la apartamentul achizitionat prin programul “Prima casa”.
1. Poate fi atacat acel act de partaj realizat la notar? (Fostul sot are aceasta suspiciune ca poate fi atacat.)
2. Fostul sot isi asuma prin actul de partaj sa faca toate demersurile pentru a prelua creditul doar pe numele lui, eu fiind si acum codebitor/garant la banca. In 2019 au fost duse la banca documente doveditoare si atunci banca a facut o prima analiza si i-a dat o prima aprobare pentru a prelua creditul. Mai trebuia sa urmeze procedura bancii pentru a se trimite dosar si la Fondul de garantare (fiind luat prin prima casa). Fostul sot nu a mai urmat toti pasii, aprobarea de preluare a creditului a expirat si trebuie reluata procedura de la capat. Specific ca el lucreaza in ture: o luna in strainatate si o luna sta in tara. Este plecat destul de mult timp.
Se pare ca nu prea doreste sa faca acesti pasi pentru ca eu sa nu mai am statutul de codebitor/garant.
Tot in baza actului de partaj a fost la primarie in 2019 si a trecut apartamentul doar pe numele lui. Eu nu mai sunt coproprietar impreuna cu el. Doar la banca mai sunt codebitor/garant.
Puteti sa imi spuneti, daca banca ma poate obliga sa raman codebitor/garant, daca totusi bunul este in totalitate pe numele lui si s-a pronuntat partajul? Banca are toate documentele: act de divort, act de partaj etc.
Din cauza celor enumerate mai sus nu pot beneficia de acordarea unor anumite tipuri de credite bancare, deoarece raman “incurcata” ca si codebitor/garant. Sunt lipsita de aceste drepturi.
Sper sa ma puteti ajuta cu raspunsuri pentru cele doua situatii.
Va multumesc!

Toate cele bune!
Ela S.
Ultima modificare: Marți, 29 Iunie 2021
Noiela, utilizator
Buna ziua,
Incercati sa faceti dvs. demersurile la banca, cu actul de partaj incheiat la notar, pentru a nu mai fi codebitor/garant.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preluare credite bancare intre soti cris-cris cris-cris Actualmente sunt divortata (divort realizat la notar) de sotul meu si acum urmatorul pas este partajul. Avem in proprietate o garsoniera si un apartament cu 3 ... (vezi toată discuția)
Divorț. poate prelua unul dintre soți ratele la creditul imobiliar făcut în timpul căsătoriei? mariaevelina mariaevelina Buna ziua, Eu si sotul suntem in proces de divort, la ultima infatisare am convenit ca divortul sa fie prin acord. Avem un copil minor de trei ani si un ... (vezi toată discuția)
Divort - partaj - credit prima casa cfs cfs Sunt casatorit din 2011 si am impreuna cu sotia un apartament prin programul ”Prima casa”, proprietari 50% fiecare, ea codebitor. Am stabilit sa ... (vezi toată discuția)