Din pacate nu pot uploada documentul si nici copia din acesta deoarece este un PDF.
Am rezumat mai sus situatia mea, sper ca este destul de clara. Oricum cine se afla intr-o situatie de genul cel mai bine ar fi sa se adreseze catre Ministerul Muncii.
Copilul s-a nascut pe 10 aprilie 2015.
Am primit raspunsul celor de la Ministerul Muncii in care mi se confirma faptul ca beneficiez de indemnizatie deoarece luna se calculeaza de la data nasterii copilului nu din luna nasterii copilului. Mai exact luna a 12-a este constituita din perioada 10 aprilie -10 martie, luna a 11-a din perioada 10 martie -10 februarie s.a.m.d.. Practic luna iunie 2014 (luna in care eu nu am lucrat) va fi parte componenta din luna a 3-a anterioara nasterii copilului (10 iulie- 10 iunie) si luna a 2-a anterioara nasterii copilului (10 iunie -10 mai). Se realizeaza astfel doua fractii de luna. Avand in vedere ca atat in iulie 2014 cat si in mai 2014 am realizat venituri voi beneficia de indemnizatie.
Cei de la Agentia de Plati considerau o luna ca fiind constituita din perioada de la 1 la 30 ale lunii, fara a calcula in functie de data la care copilul s-a nascut si din acest motiv nu acceptau dosarul (la fel cum si dvs. ati calculat).
Prin urmare am depus dosarul impreuna cu adresa celor de la Ministerul Muncii si astept raspuns.
Am o vechime totala de 5 ani in munca, iar in ultimele 12 luni am fost nevoita sa-mi schimb locul de munca. Fostul angajator a decis sa incheie contractele a 10 oameni (practic o concediere colectiva, deoarece firma avea max. 40 de angajati) cu acordul partilor. In luna urmatoare eram in interviuri pentru angajare, fara sa fiu inscrisa la Agentia pentru ocuparea fortei de munca. Avand in vedere ca mi s-a incheiat contractul cu acordul partilor nu am putut sa beneficiez de somaj in luna imediat urmatoare. Am putut sa ma reangajez la o luna distanta. Practic in mai mi s-a terminat contractul cu fostul angajator cu acordul partilor (aceasta fiind a 12 luna), in iunie (luna a 11-a) nu am realizat venituri, iar in iulie -aprilie (luna a 10 -luna nasterii copilului) am fost angajata la alta firma. Am aflat ca sunt insarcinata in luna august (eram in sapt a 5-a de sarcina)
Din cauza acestor aspecte cei de la Serviciul alocatii si indemnizatii nu mi-au acceptat depunerea dosarului pentru obtinerea indemnizatiei de crestere copil.
Intrebarea mea este: conform carui articol din legislatie nu beneficiez de indemnizatie? Nicaieri in lege nu scrie ca trebuie sa ai venituri pe toate cele 12 luni anterioare nasterii, ci sa ai venituri timp de 12 luni. Cuvantul acela "timp" face referire la durata de 12 luni, nu obliga la a avea venit pe fiecare din cele 12 luni, in plus in normele metodologice 52/2011 ale aplicarii OUG 111/2010 se specifica cf art. 21, alin 4: Dacă persoana realizează venituri o perioadă de câteva luni în interiorul celor 12 luni, baza de calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului este reprezentată de suma totală a veniturilor realizate în aceste luni, împărţită la 12. Nespecificandu-se cine anume este persoana si ce fel de venituri, lasandu-se sa se inteleaga faptul ca persoana este solicitantul si venituri reprezinta orice categorie de venit supus impozitului. In plus nu se conditioneaza faptul ca in luna fara venit trebuie sa te afli intr-una din perioadele asimilate.
Legislatia anterioara celei din 2010 specifica faptul ca sunt necesare 10 luni cu venit din cele 12. Acum nu mai este specificat nimic referitor la un numar minim de luni.
In plus, imi este aproape imposibil sa accept ca o studenta la zi care nu a lucrat nici macar 1 ora in viata ei sa beneficieze de 600 lei indemnizatie, iar eu cu vechime in munca si cotizare la bugetul statului timp de 5 ani sa nu primesc nici macar 1 ban pentru cresterea copilului meu, pentru ca asa interpreteaza niste doamne o lege, desi in lege nu am gasit macar un pargraf care sa interzica beneficierea de indemnizatie in a celor cu venituri neconsecutive timp de 12 luni.