Cum pot obtine certificatul de mostenitor daca:
Si de aici incepe povestea. Acum 40 de ani parintii mei au cumparat o casa pe care au modificat-o, adica au mai construit cateva camere, fara autorizatie, cadastru etc.
Intre timp, parintii mei au decedat, iar notarul ne-a sfatuit sa deschidem actiune in instanta pentru a obtine autorizatie de constructie, cadastru, intabulare etc.
Suntem 2 mostenitori.
Avocata ne-a explicat ca mai intai este necesar sa se faca o masuratoare exacta a casei si terenului in baza careia sa delimitam exact suprafetele revendicate de fiecare mostenitor. Schita va fi atasata la dosar pentru instanta.
1. De ce este obligatoriu sa-mi delimitez suprafata ca mostenitor? Am inteles ca vor primi titlu de proprietar, ca si sora mea, si va fi nevoie de 2 dosare de cadastru pentru fiecare parte. (Nu se poate mentiona pur si simplu in certificatul de mostenitor cota fiecaruia? De ex. daca 5 persoane ar mosteni o garsoniera, atunci cum s-ar mai imparti fizic cladirea?)
2. Recent, Guvernul a aprobat H.G. nr. 294/2015 privind Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023 care prevede măsurarea şi înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor din România (case şi terenuri). Aceasta masura este valabila si in cazul nostru? Masuratoarea care este necesara in instanta poate fi facuta gratuit? (Pana acum i-au cerut surorii mele bani pentru masuratori, cadastru etc) De unde pot afla aceste detalii?