avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Certificat mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Certificat mostenitor

Cum pot obtine certificatul de mostenitor daca:
Si de aici incepe povestea. Acum 40 de ani parintii mei au cumparat o casa pe care au modificat-o, adica au mai construit cateva camere, fara autorizatie, cadastru etc.
Intre timp, parintii mei au decedat, iar notarul ne-a sfatuit sa deschidem actiune in instanta pentru a obtine autorizatie de constructie, cadastru, intabulare etc.
Suntem 2 mostenitori.
Avocata ne-a explicat ca mai intai este necesar sa se faca o masuratoare exacta a casei si terenului in baza careia sa delimitam exact suprafetele revendicate de fiecare mostenitor. Schita va fi atasata la dosar pentru instanta.
1. De ce este obligatoriu sa-mi delimitez suprafata ca mostenitor? Am inteles ca vor primi titlu de proprietar, ca si sora mea, si va fi nevoie de 2 dosare de cadastru pentru fiecare parte. (Nu se poate mentiona pur si simplu in certificatul de mostenitor cota fiecaruia? De ex. daca 5 persoane ar mosteni o garsoniera, atunci cum s-ar mai imparti fizic cladirea?)
2. Recent, Guvernul a aprobat H.G. nr. 294/2015 privind Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023 care prevede măsurarea şi înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor din România (case şi terenuri). Aceasta masura este valabila si in cazul nostru? Masuratoarea care este necesara in instanta poate fi facuta gratuit? (Pana acum i-au cerut surorii mele bani pentru masuratori, cadastru etc) De unde pot afla aceste detalii?

Va multumesc.

Cel mai recent răspuns: ALEXANDRU - ADRIAN MIU , Contabil 23:25, 20 August 2015
Da procedura de intabulare este gratuita, dar depinde de programarile Primarie, in ce data sunteti programat sa vina cadastristul sa va masoare apartamentul, ceea ce cred ca va fi foarte foarte foarte tarziu.
Vad ca intocmirea procedurilor de intabulare va trebui rapid ca sa nu platiti si taxa de subcesiune, asa ca va recomand sa apelati in instanta.
Instanta va trimite un cadastrit autorizat de instanta care sa indeplineasca procedurile necesare. toate aceste masuratori le veti plati dvs.
apoi veti avea ca actul de la Judecatorie + schita

De ce nu rezolvati pe cale amiabila la un birou notarial si va va costa si mai putin.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salutare! părinții mei dețin un teren intravilan pe care este ... Shurubelu Shurubelu Salutare! Părinții mei dețin un teren intravilan pe care este o construcție! Terenul este primit moștenire iar în actul de donație scrie \"teren cu ... (vezi toată discuția)
Intabulare constructie mariaA60 mariaA60 Buna seara, ma confrunt cu urmatoarea problema: vreau sa depun dosarul la cadastru pentru intabulare constructie casa iar certificatul de edificare eliberat de ... (vezi toată discuția)
Intabulare pe un imobil mai mare decât în succesiune mugurelu mugurelu Bună ziua, Speța e așa: 1) Au decedat ambii părinți dintr-un sat -> s-a făcut succesiune potrivit actelor de la primărie (terenuri, ... (vezi toată discuția)