avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 867 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Intabulare pe un imobil mai mare decât în succesiune
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Intabulare pe un imobil mai mare decât în succesiune

Bună ziua,

Speța e așa:
1) Au decedat ambii părinți dintr-un sat -> s-a făcut succesiune potrivit actelor de la primărie (terenuri, casa din anii 60 + vreo 2 anexe)
2) S-a încercat intabularea în vederea vânzării casei + terenul aferent.
"Expertul" vine să măsoare, constată că acea casă țărănească din chirpici + anexele au o suprafață mai mare decât în anii 60 plus că nu există schiță pentru ele -> spune că nu poate face intabularea.
3) Revenind la notar, acesta spune că nu poate face o rectificare la succesiune.

#-o#-o

Chiar nu pot crede că e o situație fără de ieșire și nu înțeleg cum de nu s-au mai întâlnit nici "expertul" de cadastru nici ălalalt expert - notarul cu o asemenea situație pentru a știi o rezolvare. Mai ales la țară.

Știe cineva ce e de făcut?
Cel mai recent răspuns: d_doinita , utilizator 19:11, 16 Iunie 2014

De cele mai multe ori situatia din registrul agricol nu este cea reala in ceea ce priveste suprafetele constructiilor si nu de putine ori nici suprafetele de teren nu sunt inscrise corect. Si asta pentru ca la inscrierea la rolul agricol nimeni nu a masurat cu aparate de precizie suprafetele. Terenurile s-au masurat cu unitati de masura gen stanjen, prajina ,ari si s-au efectuat aceste masuratori cu compasul. Si tocmai pentru a se rezolva acest neajuns "s-a inventat" cadastrul si cartea funciara !

Cadastristul este cel care are competenta de a da verdictul in ce priveste suprafetele si in baza masuratorilor efectuate de el primaria trebuie sa-si puna la punct registrele agricole.
Cu schita facuta de cadastrist mergeti la Primarie si obtineti certificat fiscal cu suprafetele reale ale cladirilor si terenurilor.
Legea cadastrului si publicitatii imobiliare (L 7/1996 actualizata la data de 02.08.2013) , la art. 2 alin 2), pct c) spune:
-cadastrul furnizeaza date necesare sistemului de impozite si taxe pt stabilirea corecta a obligatiilor fiscale a contribuabililor.

Intabularea unei locuinte vechi , construita inainte de 1 august 2001 pentru care nu exista autorizatie de construire se face in baza certificatului de atestare fiscala. Atat aveti nevoie pentru locuinta din 1960, de certificatul fiscal cu suprafata gasita la masuratori si nu acea suprafata din certificatul de mostenitor pentru ca notarul nici macar nu a vazut acea locuinta dar sa o si masoare !!!!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat mostenitor Ana-Popescu Ana-Popescu Cum pot obtine certificatul de mostenitor daca: Si de aici incepe povestea. Acum 40 de ani parintii mei au cumparat o casa pe care au modificat-o, adica au ... (vezi toată discuția)
Măsuratori cadastrale am construit o casa in 2010 si anul asta ... Mz11 Mz11 Măsuratori cadastrale Am construit o casa in 2010 si anul asta am vrut sa o intabulez, intentionez sa i-o donez fratelui meu si mi s-a cerut intabulare. ... (vezi toată discuția)
Intabulare constructie mariaA60 mariaA60 Buna seara, ma confrunt cu urmatoarea problema: vreau sa depun dosarul la cadastru pentru intabulare constructie casa iar certificatul de edificare eliberat de ... (vezi toată discuția)