avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Salutare! Părinții mei dețin un teren intravilan pe ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Salutare! Părinții mei dețin un teren intravilan pe care este ...

Salutare! Părinții mei dețin un teren intravilan pe care este o construcție! Terenul este primit moștenire iar în actul de donație scrie "teren cu suprafața de xxxxx mp", fără a fi specificat in vreun fel lățimea ori lungimea (documentul este încheiat prin anul 1990). Recent a inceput programul de cadastru gratuit și obligatoriu organizat de UAT! A venit topometristul la vecinul de la sud și le-a adus la cunoștință părinților mei că ar trebui, conform documentelor prezentate de vecin, sa traseze pe la noi prin curte (aprox 50cm). Imobilul vecinului este îngrădit parțial spre imobilul nostru, mai precis de la drum până în casă, apoi spatele casei joaca rol de "gard" iar mai apoi se continua de unde se sfârșește spatele casei cu un alt gard! Aceste imobile sunt in starea relatată de peste 20 de ani! Nu deținem cadastru la imobilul nostru și nici vecinul! Cum se poate rezolva aceasta problema, mai ales că părinții dețin o autorizație de construcție a imobilului nostru unde prevede o lățime, care în realitate nu exista, adică în acte este mai lat (11m) iar în realitate terenul nostru este mai îngust (9.5m). Ce am putea face in acest caz? Cum se poate realiza cadastrul ?
Iar alt punct...pot face eu cadastrul pe cheltuiala mea? Sa nu mai aștept după primărie și să-l fac singur! Plus de asta, cât durează înscrierea în cartea funciară? Întreb aceste aspecte întrucât dorim sa înstrăinăm imobilul în cauză! Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: adriandimitriu , utilizator 23:16, 18 Iulie 2022
1. in anii '90 nu era obligatorie intabularea;
2. se deschide o actiune in granituire in urma careia se va stabili pe unde trece linia de delimitare (in instanta). actiunea o deschide vecinul sau dvs. (cel care se simte nedreptatit).
3. cadastrul este operatia de masurare si intocmire de documente. acest lucru se va face dupa sau in timpul granituirii. masurarile se fac de catre cadastristi autorizati de Ministerul Justitiei;
4. fireste ca va puteti face dvs cadastrul, dar asta nu inseamna ca cel ce masoara nu va lua in considerare masuratorile facute de cadastristul platit de primarie. e vorba de informatii publice.
5. pana nu se va face reconcilierea nici una din parti nu va avea intabularea facuta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cadastru suprapus lipsa teren? Gheorgheta Gheorgheta O supra punere de teren cu lipsa de teren si o casa construita pe suprapunere, suprapunerea este pe o lungime de 18m si latime de 8cm si lipsa vecinului este ... (vezi toată discuția)
La masuratorile facute de topometrist la cadastrul gratuit care ... morariu1957 morariu1957 La masuratorile facute de topometrist la cadastrul gratuit care se desfasoara la mine pe strada nu au fost luata in masuratoare fisia de 60 cm in spatele casei ... (vezi toată discuția)
Interdictie acces la spatele cladirii cornel-matei cornel-matei Buna ziua Va rog pt ajutor/indrumare in urmatoarea situatie: Exista o cladire locuita, marginita de 3 vecini, acces la strada, cartier de case, aflata pe ... (vezi toată discuția)