avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 744 soluții astăzi
Forum Activitate gabi1955

Activitate gabi1955

Răspuns la discuția Sporuri neplatite
Va multumesc pt. raspuns si de asemenea pt. "citat"! Eu tocmai asta incercam sa spun ca in acea perioada in care am lucrat "intuiam" ca este un abuz, mai ales prelungirea programului la 12 ore (dar "se tragea tare " sa se plateasca datoriile externe...). Deci, din raspunsul dvs. am inteles ca "neexistand documente in acest sens", am ramas pacaliti toti cei care am lucrat in acea perioada...pt. ca va dati seama ca aveau directive clare de la partid sa nu se consemneze in cartile de munca programul de 12 ore, conditiile de toxicitate si altele...Pana in 1989, practice protectia muncii nu exista...
Buna ziua!
Va expun si eu pe scurt problema mea. Am lucrat în perioada 1978-1989 într-o fabrica de confecții textile (îmbrăcăminte), având calificarea de confecționer. În secția de confecții erau doar 2 schimburi - inițial o tură de dimineață și una după amiază, dar ulterior, mai precis după cca. 1 an, acestea s-au transformat în tura de dimineață, cu timp de lucru 12 ore (7 - 19), și respectiv tura de noapte (19 - 07 dimineața), tot de 12 ore.
În momentul când am solicitat adeverința din care să rezulte sporurile care mi s-ar fi cuvenit, pentru a-mi întocmi dosarul de pensionare pentru limită de vârstă (eu mutându-mă din 1989 și până în prezent, cu serviciul și locuința în alt oraș) - am primit o adeverință care nu cuprindea decât sporurile de vechime aferente perioadei respective. Ori, conform Codului muncii actual, Art.125 și 126 din Titlul III, ar fi trebuit să beneficiez de un spor de 25% pt. turele de noapte și pt. grupa II și pt. timp de lucru prelungit (12 ore!).
De asemenea, în aceeași adeverință se specifica că, începând din 1992, instituția a început să plătească și grupa II de muncă. Eu, după cum am explicat mai sus, am lucrat la această fabrică până în 1989, apoi mi-am schimbat atât reședința, cât și locul de muncă, până acum în 2015. Întrebarea mea este: cui trebuie să mă adresez pentru a-mi recupera atât grupa II de muncă pentru cei 11 ani de muncă în acea fabrică, și în plus, toate celelalte sporuri, de noapte, de toxicitate de timp prelungit de munca , de 12 ore etc.
Vă mulțumesc anticipat, dacă aveți și pentru mine un răspuns!