avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Sporuri neplatite
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Sporuri neplatite

Buna ziua!
Va expun si eu pe scurt problema mea. Am lucrat în perioada 1978-1989 într-o fabrica de confecții textile (îmbrăcăminte), având calificarea de confecționer. În secția de confecții erau doar 2 schimburi - inițial o tură de dimineață și una după amiază, dar ulterior, mai precis după cca. 1 an, acestea s-au transformat în tura de dimineață, cu timp de lucru 12 ore (7 - 19), și respectiv tura de noapte (19 - 07 dimineața), tot de 12 ore.
În momentul când am solicitat adeverința din care să rezulte sporurile care mi s-ar fi cuvenit, pentru a-mi întocmi dosarul de pensionare pentru limită de vârstă (eu mutându-mă din 1989 și până în prezent, cu serviciul și locuința în alt oraș) - am primit o adeverință care nu cuprindea decât sporurile de vechime aferente perioadei respective. Ori, conform Codului muncii actual, Art.125 și 126 din Titlul III, ar fi trebuit să beneficiez de un spor de 25% pt. turele de noapte și pt. grupa II și pt. timp de lucru prelungit (12 ore!).
De asemenea, în aceeași adeverință se specifica că, începând din 1992, instituția a început să plătească și grupa II de muncă. Eu, după cum am explicat mai sus, am lucrat la această fabrică până în 1989, apoi mi-am schimbat atât reședința, cât și locul de muncă, până acum în 2015. Întrebarea mea este: cui trebuie să mă adresez pentru a-mi recupera atât grupa II de muncă pentru cei 11 ani de muncă în acea fabrică, și în plus, toate celelalte sporuri, de noapte, de toxicitate de timp prelungit de munca , de 12 ore etc.
Vă mulțumesc anticipat, dacă aveți și pentru mine un răspuns!
Ultima modificare: Marți, 1 Septembrie 2015
gabi1955, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:34, 6 Septembrie 2015
Adeverintele pe care le-ati primit pot fi emise numai in baza unor documente existente in arhiva firmei respective.
Daca grupa de munca s-a acordat numai incepand cu 1992 inseamna ca atunci s-a intocmit documentatia necesara de catre firma, s-a obtinut avizul ITM/ Inspectia muncii si s-au nominalizat beneficiarii de grupa de munca de catre firma. Dvs. nefiind salariat in 1992 nu aveati cum sa fiti nominalizat daca ati lucrat pana in 1989.
Daca s-a intocmit documentatia si s-a primit avizul ITM conform prevederilor Ord. MMPS nr. 50/ 1990, in carnetele individuale de munca trebuiau facute de catre firma mentiuni si pentru perioada 1969-1990, daca activitatile/ meseriile/ locurile de munca/ posturile de lucru au fost incadrate ca beneficiind de grupa de munca.
Sporurile de care ati beneficiat se mentionau in statele de plata si in fluturasii de salarii, dar si in carnetele de munca.
Puteti deschide actiune in instanta impotriva firmei si solicita instantei de judecata sa aprobe efectuarea unei expertize tehnice judiciare in specialitatea protectia muncii. Exista o conditie insa - la firma sa se regaseasca documentele mentionate de mine mai sus, pentru ca in baza acestora expertul sa poata intocmi raportul de expertiza tehnica judiciara.
Va multumesc pt. raspuns si de asemenea pt. "citat"! Eu tocmai asta incercam sa spun ca in acea perioada in care am lucrat "intuiam" ca este un abuz, mai ales prelungirea programului la 12 ore (dar "se tragea tare " sa se plateasca datoriile externe...). Deci, din raspunsul dvs. am inteles ca "neexistand documente in acest sens", am ramas pacaliti toti cei care am lucrat in acea perioada...pt. ca va dati seama ca aveau directive clare de la partid sa nu se consemneze in cartile de munca programul de 12 ore, conditiile de toxicitate si altele...Pana in 1989, practice protectia muncii nu exista...
Nu am date pentru a fi de acord sau sa va contrazic referitor la cum se aplicau "directivele" in firma dvs.
Ar trebui sa faceti demersuri la firma pentru a va pune la dispozitie documentele mentionate de mine in mesajul anterior si chiar sa deschideti actiune in instanta.
Faceti o afirmatie total gresita, citez: ".... Pana in 1989, practice protectia muncii nu exista..." Fata de modul de abordare de astazi, de catre angajatori si de atitudinea lucratorilor fata de munca, in trecut, institutiile statului si lucratorii din domeniul protectia muncii chiar isi faceau datoria. Abordarea era putin diferita, dar rezultatele finale erau corecte. Sunt in cunostinta de cauza, fiind implicat in aceasta activitate atat inainte cat si dupa 1989.
Ultima modificare: Duminică, 6 Septembrie 2015
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clarificare grupelor de munca , teugeniu@yahoo.com teugeniu@yahoo.com buna ziua ,doresc sa va intreb ,daca ,beneficiez de o grupa de munca ,avand o perioda de munca la fabrica de oxigen ,a trustului montaj brasov cu punctul de ... (vezi toată discuția)
Grupa de munca Cristina Craciunescu Cristina Craciunescu Buna ziua! Ma numesc Cristina Craciunescu si as vrea sa stiu cum sa calculez oportunitatea iesirii la pensie. Mentionez ca am la ora actuala 35 de ani vechime ... (vezi toată discuția)
Buna ziua lucrez ca frigotehnist la o fabrica de inghetata unde ... giovanni lupo giovanni lupo buna ziua Lucrez ca frigotehnist la o fabrica de inghetata unde toata instalatia frigorifica are la baza amoniacul, in ture de 12 ore lucrate cu 24 libere ... (vezi toată discuția)