avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1195 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... buna ziua Lucrez ca frigotehnist la o fabrica de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

buna ziua Lucrez ca frigotehnist la o fabrica de inghetata unde ...

buna ziua
Lucrez ca frigotehnist la o fabrica de inghetata unde toata instalatia frigorifica are la baza amoniacul, in ture de 12 ore lucrate cu 24 libere apoi 12 lucrate cu 24 libere in regim de permanenta (adica nu conteaza ca turele pica sambata ,duminica sau sarbatori legale libere).
Mentionez ca este stipulat in CIM sporul de 5% pentru weekend si 25% spor de noapte.
Invariabil turele cad sambata sau duminica sau in anumite zile de sarbatori legale.
Mentionez ca suntem 5 persoane care lucram in acest mod iar programul de lucru se face de asa natura incat nu facem ore suplimentare sau daca facem nu facem multe.
intrebarile mele sunt :
1. legate de aceste zile....adica cum ar trebui sa fie calculate in contextul in care mi se spune ca eu chiar daca lucrez sambata si duminica am liber alte 2 zile indiferent cum pica in cursul saptamanii
2. cum ar trebui calculat sau cum poate fi luate in calcul sporul de conditii deosebite ( zgomot, periculozitate,toxicitate) .
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:16, 11 Noiembrie 2023
1. Pentru munca desfasurata in zilele de repaus saptamanal , salariatii beneficiaza cumulativ de:
- un repaus saptamanal de 48 de ore consecutile, acordat in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

- un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

2. Sporul pentru conditii vatamatoare se acorda la salariul de incadrare ... Baza legala pentru acordarea unor sporuri pentru sectorul privat poate fi : c.i.m., c.c.m. si/sau reg.intern.
Daca va referiti la grupa de munca (nu la spor) pentru conditii deosebite, aceasta se acorda numai daca firma, anual, a intocmit materialul documentar prevazut de HG nr. 261/ 2001 cu modificarile si completarile ulterioare (ultima HG nr. 1014/ 2015, a obtinut avizul ITM/ Inspectia muncii pentru locuri de munca incadrate in conditii deosebite de munca si a nominalizat persoanele care lucreaza la aceste locuri de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spor pentru lucru in week-end piciul piciul sporul pe care il acord pentru lucrul in week-end urmat de doua zile libere il aplic doar pentru zilele lucrate in week-end, nu pentru toate zilele ... (vezi toată discuția)
Lucru sambata/duminica mihaela_1968 mihaela_1968 La intelegere cu salariatii, pt. a putea beneficia de CO intre Craciun si Anul Nou, precum si de zi libera pe 22 decembrie, pentru a se indeplini norma, s-a ... (vezi toată discuția)
Repausul saptamanal in alte zile decat sambata si duminica AphisG AphisG Buna ziua, In situatia in care un angajat are contract de munca in care repausul saptamanal este in alte zile decat sambata si duminica pentru ca lucreaza ... (vezi toată discuția)