La intelegere cu salariatii, pt. a putea beneficia de CO intre Craciun si Anul Nou, precum si de zi libera pe 22 decembrie, pentru a se indeplini norma, s-a lucrat sambata 3 decembrie. Cativa salariati au lucrat si duminica, cateva ore, pe baza de semnatura, luandu-si liber ulterior. Mai exista vreo obligatie legala din partea angajatorului? Care e temeiul legal?
Cineva invoca dreptul la spor pentru nerespectarea repausului duminical. Care ar fi temeiul legal ca sa-l contrazic? Nu mi se pare corect ca daca lucrezi in zi de sarbatoare nationala daca se recupereaza ziua in 30 zile nu platesti spor, iar daca lucrezi sambata platesti.
TITLUL III - Timpul de muncă şi timpul de odihnă
CAPITOLUL 2 - Repausuri periodice
SECTIUNEA 2 - Repausul săptămânal
Art. 137. [repausul saptamanal]
(1) Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
Si daca e sarbatoare legala (de exemplu: 1 decembrie) si pica sambata sau duminica, se acorda doua zile libere si spor?