avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Lucrul in zile de repaus saptamanal si sarbatori legale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Lucrul in zile de repaus saptamanal si sarbatori legale

Buna ziua,
In saptamana 29.05.2017 – 04.06.2017 am lucrat consecutive 7 zile. Compania pentru care lucrez nu plateste ore suplimentare, acestea fiind compensate prin zile libere platite. Astfel in data de 01.06.2017 (sarbatoare legala) am fost pontat cu 8 ore suplimentare, in data de 03.06.2017 sambbata (zi de repaus saptamanal ) am fost pontat cu 8 ore suplimentare, iar duminica 04.06.2017 (zi de repaus saptmanal si sarbatoare legala) am fost pontat 8 ore.
Prima intrebare este legata de ziua de 04.06.2017 (duminica, zi de repaus saptamanal si sarbatoare legala) cum va fi pontata, doar cu 8 ore (o zi libera platita) sau 8+8 (doua zile libere platite), va reamintesc ca firma nu plateste ore suplimentare, acestea sunt compensate prin zile libere platite.
A doua intrebare este legata de repausul saptamanal. Lucrand 7 zile consecutive, am avut o zi libera in data de 05.06.2017 (sarbatoare legala), iar pentru data de 06.06.2017 am fost pus sa imi fac cerere de zi libera platita sau CO.
Va multumesc anticipat pentru raspuns.


caz in care se intra sub incidenta a 2 articole din codul muncii, respectiv art. 132 si art. 142
Cel mai recent răspuns: ContSters431711 , utilizator 21:00, 8 Iunie 2017
Zile de sambata si duminica, precum si alte zile nelucratoare, se compenseaza cu zile libere, daca in contractul individual de munca sau alte contracte colective incheiate este stabilit un spor in acest sens peste salariul negociat.
Faptul ca zilele de sambata si duminica, precum si alte zile nelucratoare, se compenseaza cu zile libere stie toata lumea, intrebarile mele erau cu totul altele...ma asteptam la un raspuns mai "personalizat" data fiind situatia descrisa mai sus.
Va multumesc totusi pentru intentie.
Art.132 C.mun. nu are nicio legatura cu situatia descrisa de dvs.

1. Pentru munca desfasurata in zilele de repaus saptamanal , salariatii beneficiaza cumulativ de:
- un repaus saptamanal de 48 de ore, acordat in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

- un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

2. Pentru munca desfasurata in zilele de sarbatoare legala, salariatul beneficiaza:
- compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In ziua respectiva in care i se va compensa ziua de munca dintr-o zi de sarbatoare legala, nu i se va acorda salariul.


sau

- in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

3. In speta, daca ati lucrat intr-o zi de repaus saptamanal angajatorul trebuie sa va acorde drepturile mentionate de mine la pct.1.
Repausul sapatamanal trebuie acordat intr-o zi lucratoare , daca ati lucrata sambata/duminica.

Daca ati lucrat in zile de sarbatoare legala, angajatorul are obligatia sa va acorde o zi libera in termenul mentionat la pct.2 sau sa va plateasca pentru ziua lucrata un spor de minim 100% din salariul de baza.

Ziua de 04.06.2017 va fi pontata normal , numai plata se poate face diferit.
Pentru acordarea repausului in alta zi lucratoare pentru munca desfasurata sambata/duminica, in practica , salariatul depune o cerere la angajator pentru asa ceva si nu facecerere de CO.
In speta, in data de 04.06.2017 plata se face diferit sau "se POATE face diferit" ? Am explicat ca firma nu plateste ore suplimentare, deci singura plata sunt zilele libere platite, intrebarea mea era cate zile libere platite primesc daca am lucrat in data de 04.06.2017 fiind zi de repaus saptamanal si sarbatoare legala?
La ce fel de cerere faceti referire pentru acordarea repausului saptamanl in alt azi decat sambata sau duminica?
Pentru munca desfasurata in ziua de 04.06.2017, veti beneficia de :
- o zi libera in interval de maxim 30 de zile
- un spor pentru munca in week-end - obligatoriu conform art.137 alin.3 C.mun.

In practica intalnita, salariatii depun o cerere de acordare a zilei libere in compensarea muncii desfasurate intr-o zi de sarbatoare legala.

Alte discuții în legătură

ore supimentare efectuate simbata si duminica dijmarescu dijmarescu Buna ziua, Am urmatoarea situatie. Un salariat a efectuat in luna decembrie 8 ore suplimentare simbata si 8 ore de Craciun. In luna ianuarie, dupa ... (vezi toată discuția)
Cum se calculează orele suplimentare la un program 12/24, lucru ... suciu_diana suciu_diana Cum se calculează orele suplimentare la un program 12/24, lucru de lunea-duminica, inclusiv? Ce lucrează sâmbăta și duminica nu cred ca se considera ... (vezi toată discuția)
Orele suplimentare Anacrsitina Anacrsitina Sunt confuza total,va rog sa ma ajutati.La un magazin unde sunt 3 vanzatoare,se lucreaza si sambata,prin rotatie.,motiv pentru care salariatele primeau zi ... (vezi toată discuția)