avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Activitate dumghen

Activitate dumghen

tudorvaleriu a scris:

1. Cu atata dezordine in situatia locativa a dvs. ar fi bine sa puneti intrebarea direct la ANPIS, pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro

Cuvantul potrivit nu e dezordine, dar asta e birocratia statului roman. Adica eu find angajat si cotizand la bugetul de stat (5+ ani ) de ce sa nu am aceleasi drepturi cu cel care s-a nascut aici din moment ce ambii suntem cetateni ai aceluiasi stat?
Unica solutie de a putea sa fiu cu acte in regula, a fost sa-mi fac buletin (la fel, din motive birocratice) care la randul lui a necesitat "luarea in spatiu" la niste oameni cu suflet mare. Luarea in acelasi spatiu a ambilor nu e posibila tot din motive birocratice (x persoane pe y mp).

Cum am spus mai sus, toti trei stam la adresa Z care nu figureaza in nici un act. Deci nu se pune problema in acest mod ci doar la nivel birocratic (adica acte/hartogarie [inutila, parerea mea]) pentru niste drepturi pe care le avem ca si toti ceilalti cetateni si de care vrem sa beneficiem (daca tot am indeplinit conditiile ce tin de partea de cotizare).
Poate nu merita sa spun dar acest ICC (procentul de 85% sau nu mai mult de 3400) nu ma avantajeaza atat de mult deoarece e inferioara salariului, insa am nevoie de concediu de crestere a copilului pentru a ajuta mama sa se descurce, cel putin in primele luni de la nastere spre binele familiei.
Salut,

Din cauza unei situatii mai delicate, nu reusesc sa dau de cap legii (nici oamenii legii) care ar fi solutia ideala si cea mai simpla.

Recent, la mijlocul lui august, sotia a nascut un copil. Pana la mijlocul lui septembrie, am beneficiat de concediile de la stat (5 zile pt copil, 10 zile pt frecventarea cursurilor de puericultura) + ceva zile de concediu avute la dispozitie.
As dori sa aplic la primarie pentru alocatia micutului, dar si stimulent de insertie pentru perioada pana la 1 octombrie, deoarece de la 1 octombrie, doresc sa-mi iau o luna de concediu pentru cresterea copilului (cu indemnizatia aferenta de la stat), iar de la 1 noiembrie sa trec inapoi pe stimulent (+ alocatie) pana la varsta de 2 ani.

Situatia delicata ar fi:
- am (re)dobandit cetatenia romana acum cativa ani
- eu (sotul) si sotia avem buletinele cu adrese diferite (2 localitati diferite, eu la X, sotia la Y), ambii am fost luati in spatiu (pentru a ne putea face buletine) dar stam de fapt la o alta adresa (Z), fara contract de chirie (stam la rude care is plecate din tara iar posibilitatea facerii de acte in plus nu e posibila in timpul apropiat)
- suntem casatoriti de 2 ani si nu avem livret de familie (pe vremea resepctiva nu era obligatoriu)
- eu lucrez de cel putin 5 ani intr-o firma privata in localitatea Z, cu contract de munca pe perioada nedeterminata si tot acest timp firma a platit toate contributiile catre bugetul de stat pentru mine
- sotia nu lucreaza si nici nu a lucrat inainte de sarcina, deci nu a cotizat la stat nimic, deci nu poate beneficia de concediu de maternitate, sau alte sporuri si indemnizatii, dar in schimb pot eu sa beneficiez pentru binele familiei
- sotia se afla in intretinerea mea, nu a beneficiat de ajutor de somaj, nu e in somaj; are si calitatea de coasigurat la CNAS pe baza asigurarii mele
- la depunerea dosarului pentru ridicarea certificatului de nastere (in localitatea Z - resedinta de judet), mi s-a cerut o declaratie cu adresa la care v-a fi trecut copilul, si am bifat atunci localitatea X. Cred ca ar trebui sa il schimb pe Y (mama).
- la primaria X (tata), au cerut ca si acte, livretul de familie (care nu il avem deoarece nu era obligatoriu in ace perioada si nu iil eliberau). Iar pentru eliberarea acestuia, trebuie trecut copilul in registrul agricol, si apoi livretul, si m-au amenintat ca si trimit asistenta sociala la adresa X.
- la primaria Y (mama), livretl de familie nu e oblogatoriu, se cere fie certificatul de casatorie fie livretul de familie

Trebuie copilul trecut undeva in spatiu, la care adresa, cand si cum se face acest lucru?(Nu e implicit la unul dintre parinti?)

Care ar fi solutia fara modificarea actuala a actelor de identitate a parintilor si a locatiilor dar totodata sa putem beneficia de drepturile legale de parinti?

Multumesc mult,