avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Activitate MariaDraghici1

Activitate MariaDraghici1

Cum ati expus-o dvs., problema e foarte simpla: domiciliu / locuinta principala - pe fata CI si resedinta - pe verso.
Autoritatea contractanta a citat articolul 27, alin 1 din OUG nr 27/2005: „Domiciliul persoanei fizice este adresa la care aceasta declara ca are locuinta principala” si i-a cerut ofertantului o declaratie pe propria raspundere ca „domiciliul principal” e cel de pe verso, apoi l-a declarat castigator. Se poate stabili domiciliul prin declaratie pe propria raspundere?
„...detin mai multe locuinte” inseamna au in proprietate mai multe locuinte? Daca pe fata buletinului e adresa unui apartament proprietate personala, iar pe verso e mutatie in chirie intr-o camera, in casa altcuiva, cum se stabileste domiciliul?
Locuinta PRINCIPALA inseamna locuinta in care stau? sau pe care o declar astfel?

Problema suna asa:
un cuplu locuieste in oras, are adresa de pe fata buletinului, acolo unde locuieste, de fapt, dar isi face viza de flotant in rural, pentru a primi punctaj pentru „domiciliu/resedinta in comuna” si a castiga o licitatie in acea comuna, in care nu locuieste nici macar o zi. Dupa un an, participa la o alta licitatie, face viza de flotant in a doua comuna si iar castiga licitatia. In urma contestatiilor contracandidatilor, CNSC obliga autoritatea contractanta „sa verifice daca ofertantul a obtinut sau nu punctajul aferent domiciliului”, in conditiile in care cuplul ofertant „nu a declarat care este locuinta principala in vederea stabilirii domiciliului, in conformitate cu art 27 alin (1)”, apoi la „clarificarea aspectelor privind faptul ca cetatenii romani nu pot avea in acelasi timp decat un singur domiciliu si/sau o singura resedinta”.
Autoritatea contractanta ii cere cuplului o declaratie olografa, datata postlicitatie, prin care cei doi scriu, pe propria raspundere, ca au „domiciliul principal” in cea de-a doua comuna, in care, de asemenea, nu i-a vazut nimeni. Cei doi aduc apoi, de la politie, o declaratie ca a doua viza de flotant, din a doua comuna, a fost facuta dupa expirarea celei dintai.
1. Va rog sa numiti si citati articolul de lege care precizeaza ca locuinta principala inseamna sa stai acolo (macar o zi in doua luni), implica o oarecare statornicie faptica, nu doar declarativa. Sper sa existe un astfel de articol.
2. Dupa incheierea licitatiei, se mai pot adauga si puncta noi acte?
3. O declaratie de mana are valoare juridica?
4. Este legal ca autoritatea contractanta sa ii precizeze cuplului ce acte sa aduca, astfel incat sa il poata declara castigator? Adica sa ii ceara sa scrie, la sediu, declaratia privind ”domiciliul principal”?
5. In conditiile in care contracandidatii au domiciliu sau viza de flotant, si realmente locuiesc in comuna, cum se poate folosi aceasta ca argument juridic?
6. Declaratiile numeroase ale vecinilor, ca nu au vazut cuplul acasa la cel care l-a luat in spatiu, cum se pot utiliza?
La mentiunea ca acel cuplu nu poate fi simultan in doua comune, sa ofere serviciile contractate si bine platite, autoritatea a raspuns ca acest lucru nu este relevant; CNSC a raspuns ca nimic nu limiteaza participarea lor la licitatie.