avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 356 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Locuinta permanenta inseamna locuinta statornica? Sau ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Locuinta permanenta inseamna locuinta statornica? Sau doar declaratie?

Locuinta PRINCIPALA inseamna locuinta in care stau? sau pe care o declar astfel?

Problema suna asa:
un cuplu locuieste in oras, are adresa de pe fata buletinului, acolo unde locuieste, de fapt, dar isi face viza de flotant in rural, pentru a primi punctaj pentru „domiciliu/resedinta in comuna” si a castiga o licitatie in acea comuna, in care nu locuieste nici macar o zi. Dupa un an, participa la o alta licitatie, face viza de flotant in a doua comuna si iar castiga licitatia. In urma contestatiilor contracandidatilor, CNSC obliga autoritatea contractanta „sa verifice daca ofertantul a obtinut sau nu punctajul aferent domiciliului”, in conditiile in care cuplul ofertant „nu a declarat care este locuinta principala in vederea stabilirii domiciliului, in conformitate cu art 27 alin (1)”, apoi la „clarificarea aspectelor privind faptul ca cetatenii romani nu pot avea in acelasi timp decat un singur domiciliu si/sau o singura resedinta”.
Autoritatea contractanta ii cere cuplului o declaratie olografa, datata postlicitatie, prin care cei doi scriu, pe propria raspundere, ca au „domiciliul principal” in cea de-a doua comuna, in care, de asemenea, nu i-a vazut nimeni. Cei doi aduc apoi, de la politie, o declaratie ca a doua viza de flotant, din a doua comuna, a fost facuta dupa expirarea celei dintai.
1. Va rog sa numiti si citati articolul de lege care precizeaza ca locuinta principala inseamna sa stai acolo (macar o zi in doua luni), implica o oarecare statornicie faptica, nu doar declarativa. Sper sa existe un astfel de articol.
2. Dupa incheierea licitatiei, se mai pot adauga si puncta noi acte?
3. O declaratie de mana are valoare juridica?
4. Este legal ca autoritatea contractanta sa ii precizeze cuplului ce acte sa aduca, astfel incat sa il poata declara castigator? Adica sa ii ceara sa scrie, la sediu, declaratia privind ”domiciliul principal”?
5. In conditiile in care contracandidatii au domiciliu sau viza de flotant, si realmente locuiesc in comuna, cum se poate folosi aceasta ca argument juridic?
6. Declaratiile numeroase ale vecinilor, ca nu au vazut cuplul acasa la cel care l-a luat in spatiu, cum se pot utiliza?
La mentiunea ca acel cuplu nu poate fi simultan in doua comune, sa ofere serviciile contractate si bine platite, autoritatea a raspuns ca acest lucru nu este relevant; CNSC a raspuns ca nimic nu limiteaza participarea lor la licitatie.
Ultima modificare: Vineri, 4 Septembrie 2015
MariaDraghici1, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 10:46, 6 Septembrie 2015
1.Art. 26 din OUG 97/2005
(1) Cetatenii romani au dreptul sa isi stabileasca sau sa isi schimbe, in mod liber, domiciliul ori resedinta, cu exceptia cazurilor expres prevazute de lege.
(2) Cetatenii romani nu pot avea in acelasi timp decat un singur domiciliu si/sau o singura resedinta. In cazul in care acestia detin mai multe locuinte, isi pot stabili domiciliul sau resedinta in oricare dintre ele.
Art. 27
(1) Domiciliul persoanei fizice este acolo unde aceasta declara ca are locuinta principala.
Art. 30
Resedinta este acolo unde persoana fizica declara ca are locuinta secundara, alta decat cea de domiciliu.
2. Teoretic dupa incheierea licitatiei daca in caietul de sarcini nu se prevede altfel nu ar mai trebui luate in calcul alte acte. Practica ne omoara.
3. Declaratia de mana are valoare juridica daca scopul in care este folosita prevede aceasta.
4. Deontologic, firma ar trebui sa se comporte la fel cu toti participantii la licitatie.
5. Repet trebuie sa cititi caietul de sarcini, daca acolo nu se prevede toate aceste aspecte, dvs. aveti castig de cauza si puteti depune contestatie. Daca insa toate aceste aspecte sunt inscrise nu aveti decat sa va resemnati. Asta e sistemul.
6.Declaratiile cetatenilor le anexati la reclamatia dvs. nu inainte de a le xeroxa in caz ca dispar ulterior.
„...detin mai multe locuinte” inseamna au in proprietate mai multe locuinte? Daca pe fata buletinului e adresa unui apartament proprietate personala, iar pe verso e mutatie in chirie intr-o camera, in casa altcuiva, cum se stabileste domiciliul?
Domiciliul intotdeauna este cel inscris pe buletin in fata, iar resedinta este cea de pe verso. Niciodata resedinta nu poate fii luata drept locuinta principala ci secundara, adica a doua. Puteti avea n proprietati, dar aveti doar un singur domiciliu, locuinta principala pe care o alegeti dvs.si care este inscrisa in fata pe buletin si doar o singura resedinta care va fii inscrisa pe verso. Nu puteti avea in acelasi timp mai multe domicilii sau mai multe resedinte. Restul sunt proprietati.
Cum ati expus-o dvs., problema e foarte simpla: domiciliu / locuinta principala - pe fata CI si resedinta - pe verso.
Autoritatea contractanta a citat articolul 27, alin 1 din OUG nr 27/2005: „Domiciliul persoanei fizice este adresa la care aceasta declara ca are locuinta principala” si i-a cerut ofertantului o declaratie pe propria raspundere ca „domiciliul principal” e cel de pe verso, apoi l-a declarat castigator. Se poate stabili domiciliul prin declaratie pe propria raspundere?
MariaDraghici1 a scris:

Se poate stabili domiciliul prin declaratie pe propria raspundere?


Nu. Domiciliul este, asa cum s-a spus deja, la adresa inscrisa pe fata CI si a fost stabilit prin declaratia data in fata lucratorilor de la Evidenta si a actelor/documentelor prezentate acolo.
Vedeti art. 27 (1) din OUG 97/2005 scris mai sus:

Domiciliul persoanei fizice este acolo unde aceasta declara ca are locuinta principala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Domiciliu poate fi atestat in baza vizei de flotantla o licitatie? mihaelal23 mihaelal23 Buna seara! De curand am castigat o licitatie la care am fost declarat castigator in urma obtinerii a 88 de puncte. Contracandidatul a obtinut 85pct, drept pr ... (vezi toată discuția)
Este viza de flotant necesara pentru schimbarea de domiciliu in acelasi oras ? bogdan_Asdasd bogdan_Asdasd Buna ziua, Am fost in urma cu cateva zile la politie pentru a depune plangere pentru distrugere unui vecin, mi-a aruncat sticle de alcool pe masina, de pe ... (vezi toată discuția)
Adresa de domiciliu BCF BCF Buna ziua Am o nelamurire, sper sa ma puteti ajuta. Sunt divortata de 2 luni. Partaj pe bunurile comune inca nu am facut. Fostul meu sot are trecuta pe ... (vezi toată discuția)