avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 365 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Adresa de domiciliu
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Adresa de domiciliu

Buna ziua
Am o nelamurire, sper sa ma puteti ajuta.
Sunt divortata de 2 luni. Partaj pe bunurile comune inca nu am facut. Fostul meu sot are trecuta pe buletin adresa unde am locuit impreuna. Casa este doar pe numele meu, obtinuta inainte de casatorie. El are un contract de inchiriere la alta adresa, pt care cred ca are viza de flotant (acea adresa este trecuta pe spatele buletinului). In ianuarie ii expira buletinul si trebuie sa faca altul nou. Imi cere sa il faca tot la adresa unde am locuit impreuna, respectiv la casa care este pe numele meu. Ce ar implica lucrul acesta? Eu nu vreau sa-l mai primesc in casa, iar el sustine ca pana la partaj are tot dreptul sa locuiasca cu mine. Dreptul lui de a sta in casa mea are vreo legatura cu domiciliul lui? Adica, daca eu sunt de acord sa-i mai fac buletin pe aceeasi adresa, el are dreptul sa si locuiasca la adresa din buletin?
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 16:46, 28 Decembrie 2013
Doamna, vi s-a mai zis ca nu are dreptul sa locuiasca acolo, vad insa ca acest drept i-l dati dvs facandu-i domiciliul la adresa.
Cum adica daca are dreptul sa stea daca are buletin ? Pai asta e si ideea, ne facem buletine pe adresa la care locuim, nu ?
Cand veti merge cu el sa-si faca buletin, veti completa o declaratie prin care va exprimati acordul sa il luati in spatiu.

Art. 24
(1) Cetatenii romani cu domiciliul in Romania au dreptul sa-si stabileasca sau sa-si schimbe domiciliul ori resedinta in orice localitate din tara, in conditiile legii.
(2) Persoanele fizice prevazute la alin. (1) nu pot avea, in acelasi timp, decat un singur domiciliu si o singura resedinta. In cazul in care acestea detin mai multe locuinte isi pot stabili domiciliul sau resedinta in oricare dintre ele.
Art. 25
(1) Domiciliul persoanelor fizice prevazute in art. 24 este la adresa din localitatea unde acestea isi au locuinta statornica.

Art. 26
Resedinta este locuinta la care persoanele prevazute in art. 24 locuiesc temporar, alta decat cea de domiciliu.
Art. 27
(1) Stabilirea domiciliului sau, dupa caz, inscrierea mentiunii de stabilire a resedintei in cartea de identitate se face la cererea persoanei fizice interesate, care declara pe propria raspundere adresa la care are locuinta asigurata.
(2) Declaratia se da in scris si se semneaza in fata unei persoane autorizate din cadrul formatiunii de evidenta a populatiei.

(5) Stabilirea domiciliului sau a resedintei se inscrie in fisa de evidenta a populatiei si in Registrul permanent de evidenta a populatiei.
Art. 28
Persoana care isi schimba domiciliul este obligata ca, in termen de 15 zile de la data mutarii la noua adresa, sa se prezinte la formatiunea de evidenta a populatiei pentru eliberarea unei noi carti de identitate.
Art. 29
(1) Persoana care locuieste temporar mai mult de 45 de zile la alta adresa decat cea de domiciliu este obligata sa se prezinte la formatiunea de evidenta a populatiei pentru inscrierea, in cartea de identitate si in documentele de evidenta, a mentiunii de stabilire a resedintei.
(2) Mentiunea de stabilire a resedintei se acorda pentru perioada solicitata, dar nu mai mare de un an, si are valabilitate pe timpul cat persoana locuieste la resedinta stabilita. La expirarea acestui termen, persoana poate solicita inscrierea unei noi mentiuni de stabilire a resedintei.


Va complicati inutil. Daca nu va sta acolo, de ce sa-i faceti buletin la acea adresa ? Sa isi faca la adresa unde va locui de acum incolo in mod statornic.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Decembrie 2013
gi-jane2, moderator
Daca locuinta este obtinuta inaintea casatoriei atunci aceasta nu intra in partaj, nu este bun comun.

Prin urmare nu aveti nicio obligatie sa ii faceti carte de identitate sau sa il luati in spatiu.

Chiar daca nu ati facut inca partajul puteti sa ii interziceti sa mai locuiasca cu dvs., doar sunteti proprietarul locuintei.

Bunuri comune sunt acele bunuri achizitionate "impreuna" dupa casatorie, televizor, masina, vesela, etc.

Daca il luati in spatiu atunci are dreptul sa locuiasca acolo, doar este adresa de domiciliu!

OUG Nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români
Art. 27 - (1)Domiciliul persoanei fizice este acolo unde aceasta declară că are locuinţa principală.

Daca primeste amenzi pe care nu le plateste notificarile vor veni la adresa de domiciliu.
Vreti sa ii primiti corespondenta inca 10 ani?

Sfat: inlocuiti butucul usii de la intrare sa nu poata intra in locuinta in lipsa dvs. Daca incearca intrarea fortata in locuinta ii faceti plangere la politie.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Decembrie 2013
cyan, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Resedinta.domiciliu stabil. mircic1984 mircic1984 Daca locuiesc intr o alta localitate decat cea din buletin la o ruda deoarece in aceasta localitate am serviciul asta inseamna ca aici trebuie declarat ... (vezi toată discuția)
Cumparat apartament, cum determin vechiul proprietar sa elibereze locuinta? vicky_gavrila vicky_gavrila Buna seara, Am si eu o situatie. Am cumparat un apartament si in contractul de vanzare cumparare a fost trecuta o clauza precum ca vechiul proprietar poate ... (vezi toată discuția)
Este viza de flotant necesara pentru schimbarea de domiciliu in acelasi oras ? bogdan_Asdasd bogdan_Asdasd Buna ziua, Am fost in urma cu cateva zile la politie pentru a depune plangere pentru distrugere unui vecin, mi-a aruncat sticle de alcool pe masina, de pe ... (vezi toată discuția)