avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumparat apartament, cum determin vechiul proprietar ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumparat apartament, cum determin vechiul proprietar sa elibereze locuinta?

Buna seara,

Am si eu o situatie. Am cumparat un apartament si in contractul de vanzare cumparare a fost trecuta o clauza precum ca vechiul proprietar poate continua sa stea in apartament 60 de zile de la incheierea contractului , adica pana pe 17 septembrie ( doamna promitand ca va pleca mai repede decat acest termen, in momentul in care isi va gasi o garsoniera de cumparat).
Intre timp si-a cumparat garsoniera si potrivit chiar spuselor dansei se poate muta oricand, dar nu o face pentru ca are intelegere verbala cu vanzatorii garsonierei sa-i lase sa mai locuiasca acolo pana cand acestia vor decide sa se mute.
Intrebarea mea este: cum o putem constrange sa elibereze apartamentul avand in vedere ca dansa este acum proprietara unei locuinte in care se poate muta oricand doreste?
Noi am incercat sa ne facem buletinele pe adresa de acolo in scopul de a incepe pregatirile pentru renovare (debransare caldura, montare contor de gaze), dar cei de la evidenta populatiei ne-au spus ca nu se poate pentru ca nu locuim acolo. Este adevarat?

Multumesc frumos.

1-Daca detineti document care atesta ca sunteti proprietari de drept al spatiului,aveti dreptul sa solicitati sa vi se elibereze documente de identitate in care sa fie consemnat respectiva adresa
2-In situatia mentionata puteti obtine eliberarea spatiului - numai prin hotarare judecatoreasca care sa admita actiunea dvs de evacuare a locatarului
Initial desfasurati procedura prealabila si notificati oficial locatarul cu obligatia eliberarii spatiului cu destinatia de locuit
Documentul care atesta dreptul de proprietate este contractul de vanzare cumparare care este pe numele nostru. De aceea nu inteleg de ce nu putem sa ne facem buletinele. Cei de la evidenta populatiei ne-au spus ca trimit sectoristul sa verifice daca locuim acolo. Noi am spus ca momentan nu locuim acolo pentru ca sta vechiul proprietar. De asemenea, ne-au mai spus ca ar trebui sa cerem voie vechiului proprietar.
As dori sa stiu daca asa se procedeaza. Este corect ceea ce ne-au spus de la evidenta populatiei?

Multumesc frumos.
Daca in contractul de vanzare cumparare este negociata si asumata prin semnatura clauza de a permite ex proprietarului sa domicilieze pana la 17.09,aveti obligatia sa respectati termenul prevazut
In contract a fost prevazuta situatia de eliberare imobil inainte de 17.09,daca ex proprietara achizitioneaza alta locuinta ?
Daca nu ati prevazut aceasta clauza trebuie sa respectati decaderea termenului contractual asumat
Nu are nici o importanta termenul de eliberare, cei de la politie sunt obligati sa va faca actele de indentitate la locuinta pe care o detineti indiferent daca locuit sau nu in acel apartament. Fiecare este liber sa aleaga locul unde are actul de indentitate indiferent de numarul proprietatilor.
Dar daca ati declarat ca vechiul proprietar are dreptul sa locuiasca pana pe data de 17 septembrie, nu mai conteaza ce a declarat VERBAL (ca va elibera mai repede locuinta), dar atentie la ce datorii va lasa dupa ce pleaca!!
Multumesc tuturor pentru raspunsuri!

In Contractul de Vanzare-Cumparare clauza referitoare la intrarea in posesie este formulata in felul următor:

Proprietatea cu toate atributele sale asupra imobilului si terenul aferent se transmit de drept Cumpărătorilor in momentul autentificării contractului de vânzare în conformitate cu art. 1674 alin. (1) Cod Civil, iar intrarea in posesia imobilului se fac, fără nici o altă formalitate, în termen de 60 de zile calendaristice de la data Autentificării Contractului de vânzare dar nu mai târziu de data 17.09.2013.
Vânzătorul declară că îi garantează pe Cumpărători contra evicțiunii totale și/sau parțiale a imobilului, conform art. 1965 și art. 1707 Cod Civil


Întrebarea mea este cum se stabilește că am intrat în posesia imobilului, din moment ce potrivit expresiei în termen de 60 de zile calendaristice evenimentul se poate produce oricând în acest interval și fără nici o altă formalitate?

Suplimentar, nu se bat cap-în-cap cele două fraze referitoare la intrarea în posesie și garantarea Cumpărătorilor de către Vânzator contra evicțiunii totale și/sau parțiale?

Altfel spus, daca eu pătrund în imobil cu acordul vânzătorului, iar odată intrat decid că am intrat în posesia acestuia, cum poate dovedi Vânzătorul contrariul și mă constrânge să plec?

Mentionez că o mare parte din bunurile mele sunt deja acolo, duse dinaintea incheierii contractului final de vanzare, iar vanzatorul si-a evacuat deja majoritatea bunurilor pe care le detine.

Alte discuții în legătură

Scoatere din evidenta locativa goto goto Buna ziua! Am urmatorea problema. Am cumparat un apartament in 2007 de la o persoana, sa ii zicem M. Inainte de a cumpara apartamentul, acolo au locuit fiica ... (vezi toată discuția)
Un chirias își poate face buletin la adresa unde a inchiriat ... uncetatean uncetatean Un chirias își poate face buletin la adresa unde a inchiriat fără acordul proprietarului?(nu e vorba de viza de flotant) .Având în vedere ca buletinul se ... (vezi toată discuția)
Adresa de domiciliu BCF BCF Buna ziua Am o nelamurire, sper sa ma puteti ajuta. Sunt divortata de 2 luni. Partaj pe bunurile comune inca nu am facut. Fostul meu sot are trecuta pe ... (vezi toată discuția)