avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 403 soluții astăzi
Forum Activitate Crisovan

Activitate Crisovan

elga50,

Multumesc mult pentru clarificarile aduse.

Eu nu am folosit sintagma "indestulat complet", insa, dupa cum mentionam, stiu ca pe un document emis de catre Biroul Executorului Judecatoresc scrie ca urmarirea debitorului (proprietarul initial) a incetat, intrucat in urma vanzari prin licitatie s-au achitat, printre altele:

- rest din cheltuielile comune restante
- penalitati de intarziere si alte cheltuieli
...


Asadar, putem spune ca asociatia s-a "indestulat complet" ?

Voi solicita zilele urmatoare clarificari administratorului, dar chiar si daca acesta spune ca nu a incasat, inteleg ca tot el trebuie sa rezolve problema, intrucat a eliberat acea adeverinta cand al doilea proprietar mi-a vandut mie. Cat despre o eventuala recuperare (tarzie) de la executor nu cred ca mai are cum sa fie vorba (nu a solicitat in timp util, iar suma ramasa in urma licitatiei si a achitarii datoriilor a fost returnata intre timp proprietarului initial).

O ultima chestiune: din cate inteleg eu, cel de al doilea proprietar a trebuit sa achite fondul de rulment la zi, probabil a si facut-o. In acelasi timp insa, trebuie sa fi si primit banii respectivi inapoi in moment vanzarii mie. Astfel, sa inteleg ca eu as avea de achitat cel mult fondul de rulment pana sa ajung la nivelul tuturor celorlalti proprietari ? Mi s-ar parea normal. Oricum insa, ar fi ilegal sa foloseasca acei bani pentru lucrarile de renovare.
@Adriantot,

In contractul de vanzare-cumpare dintre mine si proprietarul intermediar scrie: imobilul se vinde liber de sarcini sau servituti [...] Subsemnatul, garantez pe cumparator de vicii si de orice evictiune totala sau partiala in conditiile art 1695 si 1707 Cod Civil, [...] imobilul ce face obiectul prezentului act nu face obiectul vreunui litigiu [...] si am achitat toate taxele si impozitele ce au revenit asupra sa, conform CF.

Contractul contine si "Declar ca apartamentul este cu cheltuielile achitate la zi conform adeverintei anexate in original anexata la dosar". Ce e drept, eu nu am vazut acea adeverinta, dar cred ca este responsabilitatea notarului sa o fi validat.
@amvirdan Ma puteti indruma spre un articol de lege care sa specifice acestea, va rog?

Oricum, inteleg ca renovari se pot face doar din fondul de reparatii, nu din cel de rulment (care in acest caz nici nu conteaza daca a fost returnat sau nu proprietarului initial).
Intr-adevar, am folosit si eu gresit cei doi termeni: fond de rulment / reparatii. "fond de rulment" a fost folosit de administrator in discutii, drept urmare l-am folosit si eu. Multumesc pentru observatie si trebuie sa facem distinctie clara intre cei doi termeni.

Asadar, cred ca acum putem cadea de acord ca discutam, de fapt, despre fondul de reparatii. Imi pare rau pentru confuzie, eu am locuit doar la casa pana acum si nu am mai avut in proprietate apartament.

@elga50, din cate am inteles eu, banii respectivi nu se restituie automat mereu, ci doar daca proprietarul solicita la vindere explicit aceasta. Nici nu stiu sa fie vreo reglementare oficiala aici. De la Dvs. inteleg ca doar fondul de rulment se retuneaza, nu si cel de reparatii. Puteti confirma ?

@Adriantot nu, proprietarul initial nu si-a achitat datoriile pana la licitatie. Licitatia a avut loc, iar in urma ei asociatia de proprietari si-a primit partea. Ce a ramas a fost restituit proprietarului initial. Am pus citatul pentru a sublinia faptul ca in urma licitatiei asociatia a recuperat integral ceea ce se considera a fi datorie din partea apartamentului cu pricina.

Asadar, ce imi sugerati in continuare? Tebuie sa achit retroactiv fondul de reparatii, sau se poate deduce din mentiunile oficiale (incheiere executie + contract vanzare cumparare) ca apartamentul este liber de sarcini (aceasta insemnand inclusiv fond reparatii pana la data vanzarii) si nu am nicio obligatie pentru perioada precedenta achizitiei. Daca ar fi vorba de o suma mai mica nu mi-as mai bate capul, dar in cativa ani buni s-a strans o suma...
Adriantot,

Nu stiu daca m-am facut inteles, poate nu sunt nici foarte in tema eu cu modul de functionare a lucrurilor.

Ideea este ca restul proprietarilor au strans aceasta suma in timp (ani de zile) si, din cate am inteles, o pastreaza intr-un depozit bancar (fapt care, din cate cunosc eu, nu este legal). Asadar, dansii imi spun ca au cotizat mai multi ani pentru apartamentul care este acum in proprietatea mea, in timp ce, evident, au achitat si partea pentru apartamentul fiecarui in parte. Eu, evident, nu le-am solicitat sa o faca, iar daca au facut-o trebuia sa solicite (daca era posibil) despagubire in cadrul executarii. La fel, putea solicita si proprietarului intermediar.

Pe de alta parte, eu nici nu stiu ce alte lucrari s-au mai facut in acesti ani, poate lucrari cu care eu nu as fi fost de acord. Nu stiu nici daca dansii pot dovedi in vreun fel oficial cele sustinute.

Mi se pare absolut normal sa achit in rand cu toata lumea, incepand cu momentul in care am devenit proprietar. A sustine insa ca trebuie sa platesc si retroactiv mi se pare ilogic.

Inca o intrebare, daca imi permiteti: considerati ca incheierea de incetare a executarii silite, care mentioneaza: << Dispunem incetarea executarii silite pornite la cererea creditoarei "Asociatia de proprietari ..." impotriva debitorului ... intrucat s-a realizat integral obligatia stabilita in titlul execuoriu ... fiind platite in totalitate si cheltuielile de executare >> mai lasa loc de interpretare ?

Nu in ultimul, va rog sa ma indrumati spre acel(e) articol(e) de lege care ma obliga la cele sustinute de Dvs.

Va multumesc.
ynocentta,

Multumesc pentru raspuns. Revin cu niste clarificari si detalieri.

1. Apartamentul a fost executat ca urmare a cererii asociatie de locatari, deci nu se pune problema sa nu fi stiut de executare. La fel, si executorul stia care sunt motivele si sumele care trebuie recuperate si de catre cine.
2. Am uitat sa mentionez ca licitatia a fost castigata de o alta persoana, care mi l-a vandut ulterior. Exista, deci, si un proprietar "intermediar".
3. Debitorul (proprietarul de negasit) a fost obligat in baza titlului executoriu (sentinta civila) pronuntat de judecatorie la plata in favoarea asociatiei de locatari a sumelor reprezentand:
- rest din cheltuielile comune restante
- penalitati de intarziere si alte cheltuieli
- onorariu si cheltuieli executare
- raport evaluare

Mie mi se pare destul de clar ca asociatia a primit deja orice datorie exista pe acest imobil.

Dvs. considerati ca asociatia mai are vreo baza pentru a-mi pretinde acea suma ?




@Adriantot,

Va rog sa clarificati:

1. Achitarea pentru perioada de cand sunt proprietar (ce mi se pare absolut normal)
SAU
2. Achitarea si pentru respectiva perioada in care ei spun ca proprietarul initial nu a contribuit (care mi se pare absurda in contextul pe care l-am prezentat)

De asemenea, va rog sa consultati si detaliile pe care le-am mai oferit ca raspuns pentru "ynocentta".
Buna ziua,

Situatia sta in felul urmator: proprietarul unui apartament nu a fost de gasit cativa ani, perioada in care ceilalti locatari sustin ca au achitat cheltuielile pentru acesta, inclusiv fondul de rulment. In cele din urma, apartamentul a fost vandut la licitatie, iar asociatia de locatari a primit bani de acolo.

Ce mi se cere mie ca nou proprietar este contribuirea cu fondul de rulment corespunzator acelor ani, pentru executarea unor lucrari de renovare.

Stiu ca nu am prezentat date exacte, nici nu am vazut inca acte pentru sustinerea celor de mai sus. Insa intreb, ca principiu, daca in aceste conditii as avea obligatia sa achit retroactiv fondul de rulment. Din cate cunosc eu, la vanzarea unui apartament, administratorul emite o adeverinta din care reiese ca locuinta este libera de sarcini / datorii. Acelasi lucru este mentionat si in contractul de vanzare cumparare.

De asemenea, nu cred ca administratorul a putut taia chitanta celorlalti locatari pentru fond de rulment achitat si in numele apartamentului in cauza. Mi se pare ca se incearca un abuz.

Asadar, cum ar trebui sa procedez in aceasta situatie? Care imi sunt drepturile si obligatiile?

Va multumesc,

Crisovan Alexandru