1-
contribuirea cu fondul de rulment corespunzator acelor ani, pentru executarea unor lucrari de renovare.
Conform dispozitii in vigoare fondul de rulment se utilizeaza pentru plata facturilor furnizorilor/prestatorilor de servicii si se recupereaza din c/v cote individuale lunare de intretinere
2-
la vanzarea unui apartament, administratorul emite o adeverinta din care reiese ca locuinta este libera de sarcini / datorii. Acelasi lucru este mentionat si in contractul de vanzare cumparare.
Sunt situatii total diferite vanzarea si executarea unui apartament
Vanzarea unui bun este un act volitional intre proprietar si vanzator
In cazul
vanzarii unui bun imobil exista obligatia prezentarii adeverintei care sa ateste inexistenta debitelor fata de asociatia de proprietari,prevazuta de disp L nr 230/2007
Art. 20. - (1) Proprietarii care îşi înstrăinează apartamentele sau spaţiile cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă sunt obligaţi ca la întocmirea formelor de înstrăinare să facă dovada achitării la zi a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari.
(2) Notarii publici nu vor autentifica actele de înstrăinare fără o adeverinţă din partea sociaţiei de proprietari, care să reprezinte dovada achitării la zi a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, eliberată în original sub semnătura preşedintelui şi a administratorului asociaţiei de proprietari, cu precizarea numelui şi prenumelui acestora, şi cu ştampila asociaţiei de proprietari. Actele de înstrăinare încheiate cu nerespectarea acestei obligaţii sunt nule de drept.
(3) În cazul existenţei unor datorii către asociaţia de proprietari, înstrăinarea proprietăţii se poate face numai dacă se introduce în contract o clauză privitoare la preluarea datoriilor de către cumpărător.
In cazul executarii silite ,bunul imobil nu se vinde ,se executa silit
Asociatia de proprietari nu are de unde sa cunoasca situatia proprietarilor in raport si fata de banci,etc
Legiutorul a prevazut L nr 230/2007
Art. 49. - (1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalităţilor de întârziere vor face obiectul fondului de penalităţi al asociaţiei de proprietari şi se vor utiliza numai pentru plata penalizărilor impuse asociaţiei de proprietari de către terţi şi pentru cheltuieli cu reparaţiile asupra proprietăţii comune sau alte cheltuieli de natură administrativă.
Art. 50. - (1) Asociaţia de proprietari are dreptul de a acţiona în justiţie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2) Acţiunea asociaţiei de proprietari este scutită de taxă de timbru.
(3) Sentinţa dată în favoarea asociaţiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusă în aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisă de Codul de procedură civilă.
Art. 51. - (1) Asociaţia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor şi altor spaţii proprietăţi individuale ale proprietarilor din condominiu, precum şi un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cotă de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, după cheltuielile de judecată datorate tuturor creditorilor în interesul cărora au fost făcute.
(2) Privilegiul se înscrie în registrul de publicitate imobiliară al judecătoriei, la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima listă lunară de plată a cotelor de contribuţie din care rezultă suma datorată cu titlu de restanţă. Privilegiul se radiază la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitanţei ori a altui înscris prin care asociaţia confirmă plata sumei datorate.
(3) Operaţiunile de publicitate imobiliară privitoare la privilegiul prevăzut la alin. (1) şi (2) sunt scutite de taxă de timbru.
Deci asociatia de proprietari poate aplica penalitati,are dreptul sa actioneze in instanta,are un privilegiu imobiliar
Sunt multe asociatii de proprietari unde din varii motive asociatia de proprietari nu aplica penalitati cu respectarea termenului,nu actioneaza restantierul in instanta ,nu instituie privilegiul imobiliar la ocpi
Asocitai de proprietari poate fi informata de executorul judecatoresc ca un bun mobil face obiectul unei executari silite
De regula executorii judecatoresti nu solicita infprmatii d ela asociatia de proprietari in cazul executarii silite a bunurilor imobile,astfel incat de multe ori adjudecatarii se confrunta cu situatia ca dupa preluarea bunului imobil sa afle ca apartamnetul se inregistreaza cu debite la asociatia de proprietari de care nu avea cunostiinta la momentul licitatiei acestuia
Daca asociatia de proprietari nu a inteles in termen legal sa instituie privilegiul imobiliar la ocpi,astfel incat executorul judecatoresc sa consemneze existenta si de alte sarcini,atunci,
asociatia de proprietari ramane in evidenta cu debitul pe care incearca sa il recupereze de la noul proprietar
Daca dv ati adjudecat bunul imobil lipsit de sarcini,nu va revine obligatia sa achitati sume anterioare adjudecarii bunului imobil
Daca asociatia de proprietari are interes real pentru recuperare debit,are dreptul sa actioneze in instanta debitorul executat silit