avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 834 soluții astăzi
Forum Activitate PRAP

Activitate PRAP

@fyeratanye - Multumesc pentru detalii, insa problema mea se refera la modul in care trebuie procedat, cine (Proprietar si/sau Asociatie) si cum poate, conform legii, sa faca demersuri. Asta nu am reusit sa gasesc pe nicaieri explicat si am cerut aici o mana de ajutor celor cu experienta.

Ca pentru o constructie trebuie aprobare s.a.s.m.d., asta se explica destul de clar in legea 50/1991. In plus, a explicat foarte precis @ynocentta care ar fi neregulile.
Multumesc frumos pentru detalii, acum este forte clar cum stau lucrurile, insa se pun urmatoarele doua intrebari, la care nu am reusit sa gasesc raspuns oricat am incercat.
1. Ce poate face asociatia de proprietari in cazul asta? Poate cere proprietarilor care au construit documentele justificative (autorizatie de contructie, proiect, etc.)? Teoretic, avand in vedere ca are in "grija" cladirea, ar trebui sa poata dispune cumva darmarea zidurilor si aducerea la forma / utilitatea initiala.
2. Ceilalti proprietari, indiferent daca au loc de parcare cumparat sau nu, pot face ceva in sensul asta? Cui se pot adresa? Presupun ca Primariei, insa o confirmare ar fi binevenita.
Revin cu detalii:
1. in subsol erau doar stalpii de sustinere/rezistenta, fara niciun zid intre ei. Constructia se refera la ridicarea unor ziduri intre stalpi, pe spatiul individual al proprietarilor respectivi.
Daca prin delimitare va referiti la dungi care sa reprezinte proprietatea individuala, respectiv proprietatea comuna, nu exista asa ceva. In schimb exista un plan cadastral care delimiteaza proprietatile individuale (private).

2. Nu mai exista spatii neachizitionate. Subsolul este impartit in spatii individuale (locuri de parcare, care pe plan nu sunt inchise cu ziduri sau altele asemenea) si spatiu comun (cale de acces, scara, lift). In zona mediana, pe toata lungimea subsolului, pe o latime de ~ 2m este spatiu comun. Partile inchise (construite) de pe proprietatile individuale nu se invecineaza cu proprietatea comuna pe nicio latura.

3. Am inteles si va multumesc pe aceasta cale. Situatia nu se incadreaza la Art.18 din L.230/2007 pentru ca nu este spatiu de locuit, ci are o alta destinatie.
In blocul in care locuiesc ne confruntam cu urmatoarea problema. La subsol, blocul este prevazut cu locuri de parcare, spatii private (anumiti locatari si-au cumparat loc de la constructor/dezvoltator). Spatiul este "deschis" pe plan, insa unii proprietari si-au inchis spatiul propriu, cel mai probabil fara autorizatie de constructie.
Intrebarile sunt:
1. In ce masura au dreptul sa inchida spatiile proprii si ce acte sau aprobari au nevoie? (sa presupunem ca nu se invecineaza cu spatiul comun, nu exista aprobare de constructie si nu exista niciun acord cu vecinii pe orizontala si verticala. Mai presupunem ca se pastreza destinatia, adica loc de parcare).

2. In ce masura se poate implica Asociatia de proprietari si ce masuri poate lua, avand in vedere ca nu este implicat spatiul comun (cel putin aparent). Pot lua proprietarii "afectati" masuri, independent de Asociatia de proprietari?

Din cat am reusit sa ma documentez, o constructie de acest gen nu se poate efectua fara Aprobare de constructie din partea Primariei sau fara un proiect din partea unui arhitect, inginer, etc (din legea 50/1991 actualizata). De asemenea, din legea 230/2007 reiese, pe de-o parte, ca pentru o astfel de constructie nu este necesara aprobare din partea Asociatiei (sau se incadreaza, cumva, la Art.42 ?), iar pe de alta parte ca Proprietarii pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor (Art.18).

Ceva pareri, argumente, situatii similare si rezolvari?