avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1877 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Constructie pe suprafata individuala. Acord Asociatie?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Constructie pe suprafata individuala. Acord Asociatie?

In blocul in care locuiesc ne confruntam cu urmatoarea problema. La subsol, blocul este prevazut cu locuri de parcare, spatii private (anumiti locatari si-au cumparat loc de la constructor/dezvoltator). Spatiul este "deschis" pe plan, insa unii proprietari si-au inchis spatiul propriu, cel mai probabil fara autorizatie de constructie.
Intrebarile sunt:
1. In ce masura au dreptul sa inchida spatiile proprii si ce acte sau aprobari au nevoie? (sa presupunem ca nu se invecineaza cu spatiul comun, nu exista aprobare de constructie si nu exista niciun acord cu vecinii pe orizontala si verticala. Mai presupunem ca se pastreza destinatia, adica loc de parcare).

2. In ce masura se poate implica Asociatia de proprietari si ce masuri poate lua, avand in vedere ca nu este implicat spatiul comun (cel putin aparent). Pot lua proprietarii "afectati" masuri, independent de Asociatia de proprietari?

Din cat am reusit sa ma documentez, o constructie de acest gen nu se poate efectua fara Aprobare de constructie din partea Primariei sau fara un proiect din partea unui arhitect, inginer, etc (din legea 50/1991 actualizata). De asemenea, din legea 230/2007 reiese, pe de-o parte, ca pentru o astfel de constructie nu este necesara aprobare din partea Asociatiei (sau se incadreaza, cumva, la Art.42 ?), iar pe de alta parte ca Proprietarii pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor (Art.18).

Ceva pareri, argumente, situatii similare si rezolvari?
Cel mai recent răspuns: fyeratanye , utilizator 17:37, 20 Octombrie 2015
1-In ce consta inchiderea spatiului de parcare ?
A fost executata delimitare spatiu cu cale de acces auto ?
2-Asociatia de proprietari nu se poate implica atat timp cat
La subsol, blocul este prevazut cu locuri de parcare, spatii private

Nu ati precizat daca intreg subsolul este prevazut cu spatii parcare privata,sau mai exista spatii neachizitionate respectiv reprezinta parte comuna
3-L nr 230/2007
Art. 18

În cazurile în care în clădirile de locuinţe unul dintre proprietari sau chiriaşi împiedică, cu bună-ştiinţă şi sub orice formă, folosirea normală a clădirii de locuit, creând prejudicii celorlalţi proprietari ori chiriaşi, după caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instanţei să hotărască măsurile pentru folosirea normală a clădirii, precum şi plata daunelor.

In speta este vorba despre spatiu cu destinatia de parcare auto nu de locuit
Revin cu detalii:
1. in subsol erau doar stalpii de sustinere/rezistenta, fara niciun zid intre ei. Constructia se refera la ridicarea unor ziduri intre stalpi, pe spatiul individual al proprietarilor respectivi.
Daca prin delimitare va referiti la dungi care sa reprezinte proprietatea individuala, respectiv proprietatea comuna, nu exista asa ceva. In schimb exista un plan cadastral care delimiteaza proprietatile individuale (private).

2. Nu mai exista spatii neachizitionate. Subsolul este impartit in spatii individuale (locuri de parcare, care pe plan nu sunt inchise cu ziduri sau altele asemenea) si spatiu comun (cale de acces, scara, lift). In zona mediana, pe toata lungimea subsolului, pe o latime de ~ 2m este spatiu comun. Partile inchise (construite) de pe proprietatile individuale nu se invecineaza cu proprietatea comuna pe nicio latura.

3. Am inteles si va multumesc pe aceasta cale. Situatia nu se incadreaza la Art.18 din L.230/2007 pentru ca nu este spatiu de locuit, ci are o alta destinatie.
Avand in vedere ca prin proiect constructia=subsolul nu este prevazut cu ziduri,motivat de faptul ca subsolul detine si utilitate pentru cazuri speciale=cutreemure,etc,autoritatile nu permit executarea de ziduri
Multumesc frumos pentru detalii, acum este forte clar cum stau lucrurile, insa se pun urmatoarele doua intrebari, la care nu am reusit sa gasesc raspuns oricat am incercat.
1. Ce poate face asociatia de proprietari in cazul asta? Poate cere proprietarilor care au construit documentele justificative (autorizatie de contructie, proiect, etc.)? Teoretic, avand in vedere ca are in "grija" cladirea, ar trebui sa poata dispune cumva darmarea zidurilor si aducerea la forma / utilitatea initiala.
2. Ceilalti proprietari, indiferent daca au loc de parcare cumparat sau nu, pot face ceva in sensul asta? Cui se pot adresa? Presupun ca Primariei, insa o confirmare ar fi binevenita.
salut
eu nu prea inteleg ce va deranjeaza pe dvs.
constructiile afecteaza cumva parcarea de la subsol,incurca cumva spatiul altor proprietari cand parcati? banuiesc ca da petru ca daca e la subsol saptiul de parcare e oarecum ingust si daca mai e si un zid langa parcarea dvs nu puteti deschide usa sau alte probleme
dvs puteti sa face o sesizare la inspectia de stat in constructi si ei o sa aplice sanctiuni daca se constata ca constructia nu are autorizatie
o constructie ilegala poate intra in legalitate daca proprietarul demareaza procedurile de obtinere a autorizatie de constructie si sigur trebuie sa obtina acorrdul tuturor proprietarilor afectati(cei cu parcare langa el)si daca nul obtine acordul papa,nu construieste nimic
dvs puteti sa solicitati in instanta demolarea constructie ilegale dar dureaza
succes!

Alte discuții în legătură

Schimbare destinatie initiala a spatiului comercial luciadamsa luciadamsa Schimbarea unei activitati economice cuprinse in sectiunea M a CAEN cu o alta cuprinsa in sectiunea S a CAEN, inseamna schimbarea destinatiei initiale a ... (vezi toată discuția)
Spatiu de locuit in subsolul blocului tiberiu8mai tiberiu8mai Daca o persoana care locuieste la parter si-a facut intrare in subsol din locuinta prin decuparea pardoselii,iar subsolul la transformat in spatiu de locuit ... (vezi toată discuția)
Modificari parcare in garaj subteran DiAntCr DiAntCr Buna ziua, locuiesc intr-un complex de 3 imobile care are parcarile in garajul subteran aflat sub aceste blocuri. Fiecare apartament are locul lui ... (vezi toată discuția)