avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 892 soluții astăzi
Forum Activitate Bebella

Activitate Bebella

Răspuns la discuția Taxa de timbru partaj
Multumesc foarte mult pentru toate informatiile. Voi tine cont de ele si voi incerca sa gasesc varianta cea mai ieftina. Va voi tine la curent cu ce voi face.
Răspuns la discuția Taxa de timbru partaj
multumesc mult pentru raspuns. Din pacate, judecatoarea a fost informata ca dosarul era depus anterior modificarii legii dar a zis ca asta este hotararea ei si daca nu ne convine sa cerem reexaminare. Problema este la ce sa cer reexaminare ca nu am nicaieri scris ca taxa este alata decat cea deja platita.
Răspuns la discuția Taxa de timbru partaj
av.antoanelageaman a scris:

Nu prea aveti cum sa nu o achitati ca va respinge cerearea ca insuficient timbrata...si tot dvs. pierdeti...macar aici aveti sansa sa recuperati , la notar nu:D

Eu nu sunt de profesie avocat si deaceea poate imi este mai greu sa inteleg cum este posibl sa mi se aplice o lege care nu era in vigoare la data depunerii dosarului si platii taxei. Multumesc de ajutor.
Răspuns la discuția Taxa de timbru partaj
Pai asta am vazut si eu si de aceea ziceam ca nu inteleg articolul de pe site. Precizez ca nu se pune problema impacarii. Pe site www.avocatnet.ro/content/art... :
Impartirea bunurilor comune prin invoiala sotilor
Pentru motive usor de inteles este recomandat ca partajul sa aiba la baza invoiala sotilor, astfel incat instanta judecatoreasca, sa stabileasca cotele parti care revin fiecaruia, pe baza acestei invoieli.
Impartirea bunurilor comune se poate face prin buna invoiala si daca printre cei interesati se afla minori, sau persoane puse sub interdictie, insa numai cu incuviintarea prealabila a autoritatii tutelare, precum si, daca este cazul, a ocrotitorului legal.
„In acest caz partajul ar putea fi facut si la notar. Metoda este mult mai rapida, dar costisitoare. Daca nu se inteleg cu privire la partaj atunci trebuie mers in instanta. Aici trebuie timbrat 3% din valoarea bunurilor supuse partajului. Daca partile semneaza tranzactie la prima zi de infatisare, se restituie taxa de timbru. Daca tranzactia este semnata ulterior se restituie jumatate. Prin urmare, daca partile se inteleg, varianta tribunalului este costisitoare numai ca se recupereaza banii, dar dureaza ceva mai mult decat la notar”, precizeaza avocata Gabriela Mihai.

De fapt, ideea este care este varianta cea mai ieftina de partaj si de ce nu ni se recunoaste taxa platita inainte de modificarea legii ?
Este vorba de un dosar de divort depus in iunie 2009 si judecat in octombrie 2009 (din cauza grevei). In dosar s-a depus si cerere de partaj care s-a facut prin invoiala sotilor. La data depunerii dosarului s-a platit taxa de timbru valabila la acea data. Intre timp, s-a modificat legea referitoare la taxa de timbru si acum este 3% din valoarea bunurilor. Judecatoarea nu a fost de acord cu ideea ca taxa a fost platita si vrea sa aplicam practic retroactiv legea si sa platim 3%. Este corect asa cum vrea judecatoarea ? Pe site astazi este un articol referitor la partaj si divort si acolo este o mentiune din care eu inteleg ca taxa este recuperabila dar in textul legii eu nu regasesc o asemenea mentiune decat daca se incheie o tranzactie la notar. Ce sanse avem sa nu platim asa o taxa mare ?