avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Taxa de timbru partaj
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Taxa de timbru partaj

Este vorba de un dosar de divort depus in iunie 2009 si judecat in octombrie 2009 (din cauza grevei). In dosar s-a depus si cerere de partaj care s-a facut prin invoiala sotilor. La data depunerii dosarului s-a platit taxa de timbru valabila la acea data. Intre timp, s-a modificat legea referitoare la taxa de timbru si acum este 3% din valoarea bunurilor. Judecatoarea nu a fost de acord cu ideea ca taxa a fost platita si vrea sa aplicam practic retroactiv legea si sa platim 3%. Este corect asa cum vrea judecatoarea ? Pe site astazi este un articol referitor la partaj si divort si acolo este o mentiune din care eu inteleg ca taxa este recuperabila dar in textul legii eu nu regasesc o asemenea mentiune decat daca se incheie o tranzactie la notar. Ce sanse avem sa nu platim asa o taxa mare ?
Cel mai recent răspuns: Bebella , utilizator 16:26, 3 Decembrie 2009
Art. 23. – (1) Sumele achitate cu titlu de taxe judiciare de timbru se restituie, la cererea petitionarului, in urmatoarele cazuri:

(21) In cazul in care partile se impaca inainte de prima zi de infatisare, suma achitata cu titlu de taxa judiciara de timbru se restituie in intregime, iar in cazul impacarii ulterior primei zile de infatisare, se restituie pana la jumatate din suma achitata, proportional cu actele procesuale neindeplinite.

Nu prea aveti cum sa nu o achitati ca va respinge cerearea ca insuficient timbrata...si tot dvs. pierdeti...macar aici aveti sansa sa recuperati , la notar nu:D
Pai asta am vazut si eu si de aceea ziceam ca nu inteleg articolul de pe site. Precizez ca nu se pune problema impacarii. Pe site www.avocatnet.ro/content/art... :
Impartirea bunurilor comune prin invoiala sotilor
Pentru motive usor de inteles este recomandat ca partajul sa aiba la baza invoiala sotilor, astfel incat instanta judecatoreasca, sa stabileasca cotele parti care revin fiecaruia, pe baza acestei invoieli.
Impartirea bunurilor comune se poate face prin buna invoiala si daca printre cei interesati se afla minori, sau persoane puse sub interdictie, insa numai cu incuviintarea prealabila a autoritatii tutelare, precum si, daca este cazul, a ocrotitorului legal.
„In acest caz partajul ar putea fi facut si la notar. Metoda este mult mai rapida, dar costisitoare. Daca nu se inteleg cu privire la partaj atunci trebuie mers in instanta. Aici trebuie timbrat 3% din valoarea bunurilor supuse partajului. Daca partile semneaza tranzactie la prima zi de infatisare, se restituie taxa de timbru. Daca tranzactia este semnata ulterior se restituie jumatate. Prin urmare, daca partile se inteleg, varianta tribunalului este costisitoare numai ca se recupereaza banii, dar dureaza ceva mai mult decat la notar”, precizeaza avocata Gabriela Mihai.

De fapt, ideea este care este varianta cea mai ieftina de partaj si de ce nu ni se recunoaste taxa platita inainte de modificarea legii ?
av.antoanelageaman a scris:

Nu prea aveti cum sa nu o achitati ca va respinge cerearea ca insuficient timbrata...si tot dvs. pierdeti...macar aici aveti sansa sa recuperati , la notar nu:D

Eu nu sunt de profesie avocat si deaceea poate imi este mai greu sa inteleg cum este posibl sa mi se aplice o lege care nu era in vigoare la data depunerii dosarului si platii taxei. Multumesc de ajutor.
Art. 29. - Taxele judiciare de timbru, achitate sau transmise spre incasare inainte de intrarea in vigoare a prezentei legi, raman valabile in situatia in care eliberarea actului sau prestarea serviciului taxabil are loc dupa aceasta data .A
rt. 30. - (1) Prezenta lege intra in vigoare in termen de 90 de zile de la publicarea ei in Monitorul Oficial al Romaniei.
potrivit art. 29 din legea taxelor de timbru, nu imi rezulta ca ar putea sa va ceara sa timbrati actiunea la 3%.
ar trebui sa ma uit si in normele metodologice de aplicare a legii.

Alte discuții în legătură

Lamurire vicente73 vicente73 buna ziua.ce inseamna taxa de timbru intr-un proces de partaj? si cum poate fi stabilita (vezi toată discuția)
Taxa de timbru Uli Uli Buna ziua, Am deschis un proces de partaj si am solicitat ajutor public judiciar in sensul reducerii taxei de tibru de la 77000 lei la 12000 lei si plata in ... (vezi toată discuția)
Taxa partaj 3% ANDRONESCU ANDRONESCU Am inceput in aprilie 2009 procesul de partaj cu fostul sot. Am platit taxa de timbru, taxe pentru emitere de extrase de carte funciara, jumatate din taxa ... (vezi toată discuția)