avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Taxa de timbru
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Taxa de timbru

Buna ziua,

Am deschis un proces de partaj si am solicitat ajutor public judiciar in sensul reducerii taxei de tibru de la 77000 lei la 12000 lei si plata in 24 de rate lunare.
Instanta a constatat ca am venituri de 2000 de lei lunar si a hotarat sa platesc 3200 de lei lunar in 24 de rate.
Am facut cerere de renuntare la judecata neavand posibilitatea sa platesc aceasta suma, dar m-am trezit cu un titlu executoriu trimis la primarie.
Va rog sa imi spuneti ce as putea face.

Multumesc
Nu ati fi datorat taxa de timbru daca ati fi renuntat la judecata pana ca cererea de chemare in judecata sa fie comunicata paratului.
Art. 33 oug 80/2013
(1) Taxele judiciare de timbru se platesc anticipat, cu exceptiile prevazute de lege.
(2) Daca cererea de chemare in judecata este netimbrata sau insuficient timbrata, reclamantului i se pune in vedere, in conditiile art. 200 alin. (2) teza I din Codul de procedura civila, obligatia de a timbra cererea in cuantumul stabilit de instanta si de a transmite instantei dovada achitarii taxei judiciare de timbru, in termen de cel mult 10 zile de la primirea comunicarii instantei. Prin aceeasi comunicare instanta ii pune in vedere reclamantului posibilitatea de a formula, in conditiile legii, cerere de acordare a facilitatilor la plata taxei judiciare de timbru, in termen de 5 zile de la primirea comunicarii. Dispozitiile art. 200 alin. (2) teza I din Codul de procedura civila raman aplicabile in ceea ce priveste complinirea celorlalte lipsuri ale cererii de chemare in judecata. Instanta insa nu va proceda la comunicarea cererii de chemare in judecata in conditiile art. 201 alin. (1) din Codul de procedura civila, decat dupa solutionarea cererii de acordare a facilitatilor la plata taxei judiciare de timbru.

Deci, conteaza momentul in care ati renuntat la judecata.
Puteti formula contestatie la titlul executoriu, ramane de vazut cu ce sanse, ar trebui sa discutati cu un avocat inainte sa vada ce sanse sunt, in ce situatie va aflati exact concret.

s-a mai discutat acest aspect pe vremea cand era in vigoare vechea lege a taxelor de timbru si s-a stabilit pe scurt ca si in situatia dvs datorati taxa de timbru daca nu renuntati la timp.

[ link extern ]



oug80/2013
Art. 41
(1) Executarea creantelor avand ca obiect taxa judiciara de timbru se efectueaza prin organele de executare ale unitatilor administrat!v-teritoriale prevazute la art. 40 alin. (1), potrivit dispozitiilor legale privind executarea creantelor fiscale si procedurii prevazute de aceste dispozitii.
(2) In cazul persoanelor fizice sau juridice care nu au domiciliul sau resedinta ori, dupa caz sediul in Romania, executarea creantelor avand ca obiect taxa judiciara de timbru se efectueaza prin organele de executare ale unitatilor administrativ-teritoriale prevazute la art. 40 alin. (2).
(3) In vederea executarii creantelor avand ca obiect taxa judiciara de timbru, instantele judecatoresti vor comunica de indata hotararea, care constituie titlu executoriu pentru plata taxei judiciare de timbru, catre organele prevazute la alin. (1) si (2).

Art. 42
(1) Persoanele fizice pot beneficia de scutiri, reduceri, esalonari sau amanari pentru plata taxelor judiciare de timbru, in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar in materie civila, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 193/2008, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Instanta acorda persoanelor juridice, la cerere, facilitati sub forma de reduceri, esalonari sau amanari pentru plata taxelor judiciare de timbru datorate pentru actiuni si cereri introduse la instantele judecatoresti, in urmatoarele situatii:
a) cuantumul taxei reprezinta’mai mult de 10% din media venitului net pe ultimele 3 luni de activitate;
b) plata integrala a taxei nu este posibila deoarece persoana juridica se afla in curs de lichidare sau dizolvare ori bunurile acesteia sunt, in conditiile legii, indisponibilizate.
(3) In mod exceptional, instanta poate acorda persoanelor juridice reduceri, esalonari sau amanari pentru plata taxelor judiciare de timbru, in alte cazuri in care apreciaza, fata de datele referitoare la situatia economico-financiara a persoanei juridice, ca plata taxei de timbru, la valoarea datorata, ar fi de natura sa afecteze in mod semnificativ activitatea curenta a persoanei juridice.
(4) Reducerea taxei de timbru poate fi acordata separat sau, dupa caz, impreuna cu esalonarea sau amanarea platii.

Art. 43
(1) Cererea pentru acordarea facilitatilor la plata taxei judiciare de timbru se poate formula prin cererea de chemare in judecata sau in conditiile art. 33 alin. (2) ori art. 36.
(2) Pentru solutionarea cererii de acordare a facilitatilor la plata taxei judiciare de timbru, instanta poate solicita orice lamuriri si dovezi partii sau informatii scrise autoritatilor competente
(3) Asupra cererii de acordare a facilitatilor la plata taxei de timbru instanta se pronunta fara citare, prin incheiere motivata data in camera de consiliu. Incheierea se comunica solicitantului si partiii adverse, daca este cazul.
(4) Impotriva incheierii, partile interesate pot de reexaminare, in termen de 5 zile de la de incheierii. Cererea este scutita de la plata tax timbru.
(5) Cererea de reexaminare se solutioneaza in camera ae consiliu de un alt complet, instanta pronuntandu-se prin incheiere irevocabila.

Art. 44
(1) in cazul incuviintarii cererii de acordare a facilitatilor la plata taxei judiciare de timbru, prin incheiere se vor stabili, dupa caz, cota de reducere sau cuantumul redus al taxei, termenul ori termenele de plata si cuantumul ratelor.
(2) Esalonarea platii taxelor judiciare de timbru se poate face pe parcursul a cel mult 24 de luni si pentru maximum 12 termene.
(3) In cazul esalonarii sau amanarii, instanta transmite hotararea de incuviintare, care constituie titlu executoriu, organelor competente, potrivit art. 41, pentru urmarirea executarii obligatiei de plata ori, dupa caz, pentru punerea in executare a hotararii privind plata taxei ori a partii din taxa datorata, la termenele stabilite.
(4) In cazul in care reclamantul a beneficiat de reducerea taxei judiciare de timbru, instanta de judecata va obliga pe paratul care pierde procesul la plata sumei pentru care s-a acordat reducerea. Dispozitivul hotararii constituie titlu executoriu. Prevederile art. 41 sunt aplicabile.

Art. 45
(1) Sumele achitate cu titlu de taxe judiciare de timbru se restituie, dupa cazT integral, partial sau proportional, la cererea petitionarului, in urmatoarele situatii:

d) cand actiunea corect timbrata a fost anulata in conditiile art. 200 alin. (3) din Codul de procedura civila sau cand reclamantul a renuntat la judecata pana la comunicarea cererii de chemare in judecata catre parat;

(2) In cazul prevazut la alin. (1) lit. d), e) si i) se restituie jumatate din taxa platita, iar in cazul prevazut la alin. (1) lit. f) taxa se restituie proportional cu admiterea contestatiei. in cazul prevazut la alin. (1) lit. h) se restituie jumatate din taxa platita, indiferent de modalitatea in care a fost solutionat procesul, dupa ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.
(3) Dreptul de a solicita restituirea poate fi exercitat in termen de un an de la data nasterii sale.

(6) Daca legea nu prevede altfel, taxele judiciare de timbru platite pentru cereri si actiuni anulate ca insuficient timbrate nu se restituie.












Art. 1 oug 80/2013
(1) Actiunile si cererile introduse la instantele judecatoresti, precum si cererile adresate Ministerului Justitiei si Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sunt supuse taxelor judiciare de timbru prevazute in prezenta ordonanta de urgenta.
(2) Taxele judiciare de timbru sunt datorate, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, de catre toate persoanele fizice si juridice si reprezinta plata serviciilor prestate de catre instantele judecatoresti, precum si de catre Ministerul Justitiei si Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie.

Art. 2
Taxele judiciare de timbru se stabilesc in mod diferentiat, dupa cum obiectul acestora este sau nu evaluabil in bani, cu exceptiile prevazute de lege.

nivelul taxei se stabileste functie de obiectul cererii si reprezinta plata serviciilor prestate..in cazul dvs nu au prestat pe masura sumei pe care o datorati.
Pacat ca nu ati apelat la avocat inainte sa renuntati la judecata, daca tot ati avea de plata, sa stiti ca datorati pt partaj, nu degeaba si cu partajul nefacut.
Ce e bine oarecum e ca statul va cere partajul ca sa poata sa va execute silit pt cota dvs, asta inseamna ca veti partaja oricum, insa bineinteles ca veti suporta aceste costuri.

ps: imi pare rau ca nu v-a raspuns un avocat sau un jurist.

Ultima modificare: Duminică, 23 Octombrie 2016
gi-jane2, moderator
Buna ziua,


Multumesc pentru raspuns, dar am facut cerere prin care am solicitat anularea cererii de chemare in judecata ca netimbrata aratand ca nu sunt in masura a achita aceasta taxa de timbru datorita posibilitatilor materiale.
Judecatoarea nu a tinut cont de solicitarea mea si a trimis citatii.
Singura solutie in cazul dvs.este sa formulati contestatie la executare in termen de 15 zile de cand ati luat la cunostinta de inceperea executarii.
Trebuie vazut exact cand ati facut cererea, daca ea este inregistrata la dosar, cand a intervenit decizia instantei (asta inseamna copii din dosarul instantei) si consultat un avocat.

Cand ati aflat de la finante ca vi s -a emis acel titlu executoriu ?
Ce bunuri aveti ale dv. proprii?
Daca renuntarea la judecata in acest mod nu se poate face, din pacate, cu efectul scontat de dv., anularea ca netimbrata. Stiu, sunt situatii neprevazute legislativ, insa era bine sa o fi atacat...
Taxele de timbru sunt importante in justitie, la 77000 de lei nu ati avut un avocat sa va ajute pe partea asta sa justifice cumva faptul ca va pericliteaza intretinerea?
Vedeti ce spune titlul executoriu, poate reusiti sa... esalonati executarea. Fie contestatie, fie altfel...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va rog sa ma ajutati cu un sfat- partaj, ajutor public judiciar nsm nsm Am divortat anul trecut , fosta sotie nu doreste sa ne intelegem amiabil in ceea ce priveste partajul . Avand un salariu net de 1014 lei doresc sa aflu in ce ... (vezi toată discuția)
Taxa partaj 3% ANDRONESCU ANDRONESCU Am inceput in aprilie 2009 procesul de partaj cu fostul sot. Am platit taxa de timbru, taxe pentru emitere de extrase de carte funciara, jumatate din taxa ... (vezi toată discuția)
Ai dreptul la justitie daca nu ai bani? Sergiu92 Sergiu92 Sunt in situatia unui faliment personal. Inclusiv datorii si impozite pe care nu le pot achita. Singura \\"avere\\" sunt doua imobile, bun comun cu fosta ... (vezi toată discuția)