avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Activitate Gica2015

Activitate Gica2015

Cornel Vasile a scris:

1. Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

OUG nr.111/2010:
Art. 2
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
......

2. Ordin 1474/2011
situatie :
O persoană care a realizat o perioadă din cele douăsprezece luni anterioare datei naşterii copilului activităţi profesionale în alte state membre UE, SEE sau Elveţia, iar în ultima perioadă dinaintea naşterii copilului a desfăşurat activităţi profesionale în România poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România?


solutie : Dacă persoana a realizat activităţi profesionale în România pe perioada dinaintea datei naşterii copilului, atunci potrivit prevederilor art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004, se supune legislaţiei române în vigoare. Aceasta poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România, prin totalizarea perioadelor de activitate realizate în alte state membre UE, SEE sau Elveţia, aplicând prevederile art. 8 din Regulamentul (CE) nr. 883/2004 şi ale art. 12 din Regulamentul (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială. Conform acestor prevederi perioadele de activitate desfăşurate în alt stat membru se totalizează şi se adaugă celor realizate în România, în măsura în care acest lucru este necesar, în vederea deschiderii dreptului la indemnizaţia pentru creşterea copilului. Totalizarea perioadelor de activitate realizate în alte state membre este posibilă dacă persoanele care au realizat activităţi profesionale în alte state membre se supun legislaţiei din România la data naşterii copilului.

sau

Situatie:
O persoană care a realizat timp de douăsprezece luni anterioare datei naşterii copilului activităţi profesionale în alte state membre ale Uniunii Europene (UE), Spaţiului Economic European (SEE) sau Elveţia poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România?

Solutie:
Pentru a stabili statul membru competent care trebuie să acorde drepturile acestor persoane la prestaţii familiale, prevederile legislaţiei naţionale privind acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului, respectiv art. 2 alin. (6) din OUG nr. 111/2010, trebuie interpretate împreună cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială. Potrivit prevederilor art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004, „persoana care desfăşoară o activitate salariată sau independentă într-un stat membru se supune legislaţiei din statul membru respectiv“. Aşadar, persoanele care desfăşoară/au desfăşurat activităţi profesionale în alte state membre UE sau în state care aplică prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 au dreptul la prestaţiile familiale acordate de acele state membre, nefiind supuse legislaţiei române, ci legislaţiei statului în care desfăşoară/au desfăşurat activităţile profesionale. Aşadar, aceste persoane nu pot beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului în România.



Asadar ce sa intelegem pana la urma ........ca am lucrat in UE si statul Ceh este singurul stat care ne poate oferi dreptul la maternitate... (Romania nu ne acorda nimic pentru ca in ultimul an nu am lucrat in Romania si am lucrat doar in Cehia ????
Buna ziua , As dori sa ma lamuriti si pe mine intr-o situatie cu care ne confruntam.......Suntem sot si sotie, angajati in Cehia, cu forme legale (contract de munca pe perioada nedeterminata) sotul din 2011 si sotia din 2014, suntem platitori de taxe si impozite, asigarari medicale ...totul conform legiilor.
Sotia este insarcinata s, termenul de nastere este undeva in luna Aprilie si am dori sa aflam ce se intampla daca ne intoarcem in Romania in decembrie 2017. Specific ca sotia este in concediu medical care va dura pana la jumatatea lunii Martie , dupa care automat va intra in postnatal.
Cehia ne ofera dreptul la concediu maternitate si la indemnizatie timp de 2 ani, dar numai daca v-om creste copilul pe teritoriul Cehiei. Daca dorim sa parasim Cehia , nu ne se va aloca nimic.

Referitor la "OUG nr.111/2010 reglementează ca perioadă asimilată doar cea în care s-au realizat activităţi profesionale în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state care aplică prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială. Însă, în aceste cazuri se aplică prevederile Regulamentului 883/2004 care stabilește competențele statelor în acordarea alocațiilor familiale. Conform prevederilor art.8 din Regulamentul nr. 883/2004 și ale art.12 din Regulamentul nr.987/2009, perioadele de activitate desfășurate în alt stat membru UE se totalizează și se adaugă celor realizate sub incidența legislației unui alt stat membru, în măsura în care acest lucru este necesar, în vederea deschiderii dreptului la prestații familiale. Așadar, perioadele de activitate profesională realizate în alte state membre UE se pot totaliza dar trebuie adăugate perioadelor de activitate realizate în România anterior datei nașterii copilului .............. " noi in Romania avem ani lucrati d ar inainte de perioada de a veni in Cehia ....adica 2011 sotul respectiv 2014 sotia

Se poate ca perioada lucrata legal in Cehia, stat care face parte din UE si SEE sa fie luata in calcul in Romania si sa primeasca sotia dreptul la indemnizatia de crestere a copilui tinand cont ca ea va figura ca angajat in Cehia pana cand va intra in post natal si nu va avea cum sa lucreze in Romania ?
Care este procedura ?cui trebuie sa ma adresez ?

Va multumesc anticipat
Buna seara si La multi ani pentru anul 2016

Nici pana acum acel cameraman nu si-a indeplinit datoria de a face acele poze si acea filmare din ziua nuntii ce a avut loc pe data de 15 August 2015 .
In cele ce urmeaza o sa depun o plingere la politie pentru inselaciune , urmand apoi sa-i inaintez un proces . Cred ca acel cameraman nu mai are pozele si filmarea facute la nunta , si probabil ca de aceea nici nu mai raspunde la telefon si nu mai da nici un semn .
La ce lege si articol s-ar incadra toate acestea fapte mentionate pina acum ........nerespectarea termenului de executie prevazut in contractul incheiat , si mai ales sa nu mai aiba pozele si filmarea (de care ne e cel mai frica ca nu le are ) ? .....daca ati putea sa-mi raspundeti .
Va multumesc anticipat
Va multumesc pentru raspuns
Buna ziua ,
As avea si eu o intrebare , poate ma poate ajuta cineva cu un raspuns sau sa ma indrume intr-un fel .
Am facut un contract de mana cu un cameraman ce a filmat si facut poze la nunta noastra .In contract era prevazut obiectul seviciului + plata ce urma sa o fac .Termenul de executie era de 30 de zile de la eveniment .Desi au trecut cele 30 de zile si mai mult ... de la eveniment .I sa oferit acestuia un avans de 100 ron ,la semnarea contractului (cu 9 luni inaintea evenimentului) si apoi dupa eveniment 50%din valoarea contractului . Dupa data filmarii , dupa un timp de 3 saptamini cameramanul a inceput so dea in balbaiala ,gen .... nu sunt gata materialele , ca sa defectat PC-ul pe care vroiam sa le fac mai repede pentru tine , ca am probleme , ca mama e in spital ....pina ce acum nici la telefon nu mai raspunde , si nici la adresa de corespondenta de pe internet .
Risc sa ramin fara nici o poza si nici un video de la cel mai important eveniment din viata .
Intrebarea mea este daca acctionez aceasta persoana in judecata ce voi reusi sa fac ?
Mentionez ca "paratul" este persoana fizica .
Pentru ca nu si-a respectat termenul de executie a seviciilor prevazut in contractul incheiat si pentru ca risc sa ramin fara materialele pentru care am platit 50% din valoarea lor , as avea posibilitatea pe cale juridica sa fac ceva ?
Mentionez ca avansul de 100 ron este prevazut in contract , dar restul ce i-am dat nu am primit nici o chitanta pe suma inmanata .
Pot cere acestuia daune pentru nerespectarea termenului de executie si posibila inselatorie (daca nu mai da nici un semn asa vum face de 2 saptamani incoace ???
Va multumesc anticipat !