Buna ziua!
Va solicit opinia in urmatoarea speta:
In urma decesului tatalui dorim sa facem succesiunea, in special pentru clarificarea sumei ce trebuie platita la creditele tatalui decedat. Are un credit de nevoi personale (20.000 ron) si un descoperit autorizat de cont pe cardul de salariu ( 23.000 ron ), ambele fara asigurare de viata, fara co-platitori si fara ipoteca, mama nu a semnat niciun contract. Bunul mostenit este un autoturism cumparat in timpul casatoriei. Am citit in Codul Civil ca datoriile se achita in limita bunurilor mostenite, insa la notariat am aflat ca mama mosteneste jumatate din valoarea creditelor, fiind considerate datorii comune si ca trebuie sa achite bancilor partea ei din credit, adica jumatate, plus cota parte care revine in urma impartirii mostenirii, dar nu mai mult decat valoare bunurilor mostenite, adica valoarea masinii. Cum se poate demonstra ca acele credite sunt datorii proprii ale tatalui decedat, astfel incat mama sa nu preia plata a jumatate din valoarea creditelor? Pentru ca ea nici macar nu avea cunostinta de unul dintre credite, contractul de credit l-am gasit ulterior. Notarul nu vrea sa declare in succesiune la lichidarea comunitatii legale datoriile tatalui ca fiind proprii pentru ca ii e teama ca banca poate contesta modul in care a fost incheiata succesiunea.
Daca am folosit eronat vreun termen, va rog sa ma scuzati, nu imi este familiar domeniul.
Va multumesc anticipat pentru timpul acordat si raspunsurile oferite!