avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Lichidarea comunitatii legale in caz de deces -datorii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Lichidarea comunitatii legale in caz de deces -datorii comune sau datorii proprii?

Buna ziua!
Va solicit opinia in urmatoarea speta:
In urma decesului tatalui dorim sa facem succesiunea, in special pentru clarificarea sumei ce trebuie platita la creditele tatalui decedat. Are un credit de nevoi personale (20.000 ron) si un descoperit autorizat de cont pe cardul de salariu ( 23.000 ron ), ambele fara asigurare de viata, fara co-platitori si fara ipoteca, mama nu a semnat niciun contract. Bunul mostenit este un autoturism cumparat in timpul casatoriei. Am citit in Codul Civil ca datoriile se achita in limita bunurilor mostenite, insa la notariat am aflat ca mama mosteneste jumatate din valoarea creditelor, fiind considerate datorii comune si ca trebuie sa achite bancilor partea ei din credit, adica jumatate, plus cota parte care revine in urma impartirii mostenirii, dar nu mai mult decat valoare bunurilor mostenite, adica valoarea masinii. Cum se poate demonstra ca acele credite sunt datorii proprii ale tatalui decedat, astfel incat mama sa nu preia plata a jumatate din valoarea creditelor? Pentru ca ea nici macar nu avea cunostinta de unul dintre credite, contractul de credit l-am gasit ulterior. Notarul nu vrea sa declare in succesiune la lichidarea comunitatii legale datoriile tatalui ca fiind proprii pentru ca ii e teama ca banca poate contesta modul in care a fost incheiata succesiunea.
Daca am folosit eronat vreun termen, va rog sa ma scuzati, nu imi este familiar domeniul.

Va multumesc anticipat pentru timpul acordat si raspunsurile oferite!
Cel mai recent răspuns: ContSters338589 , utilizator 15:44, 20 Octombrie 2015
Conform art.1.155(1)"Mostenitorii universali si cu titlu universal contribuie la plata datoriilor si sarcinilor mostenirii proportional cu cota succesorala ce ii revine fiecaruia.".Pe de alta parte, cred ca, pot fi invocate si preved.art.351NCC"Sotii raspund cu bunurile comune pentru:
b) obligatiile pe care le-au contractat impreuna;"
Invocati faptul ca, nu ati semnat acele contracte de credit si, ca atare,nu ati contractat impreuna acele obligatii de plata.
Daca acele datorii au fost facute in timpul casatoriei greu de demonstrat ca ele nu sunt datorii comune.Indiferent cum le declarati ele oricum trebuie platite de mostenitori.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire, succesiune Cristi Vatavu Cristi Vatavu Parinti decedati, mostenitorii nu au deschis succesiune, neexistand bunuri, etc.pt.a fi impartite.Datoriile parintelui defunct revin in obligatia copiilor? ... (vezi toată discuția)
Mosternire cu datorii !! Alexx8686 Alexx8686 Mosternire cu datorii !! Buna ziua , in urma cu exact un an tatal meu a decedat ! Acesta a avut un credit in valoare de 8000 euro ! Mostenirea consta intrun ... (vezi toată discuția)
Firme de recuperare Phantom79 Phantom79 Salutare. in ce conditii o firma de recuperare nu poate cere sa plateasca mostenitori directi , persoana fiind mama unei personae decedata care a sunat si a ... (vezi toată discuția)