avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Activitate a_na

Activitate a_na

Răspuns la discuția Umilire copii la scoala
Doamnă dragă, n-ați început bine.
Relația cu școala trebuie gestionată întotdeauna începând cu ”ce-i de făcut?”, nu de pe picior de război, nu cu ”hai să-l sancționăm pe profesor că-și ține ora în condițiile pe care i le oferă școala”. În plus, o sancțiune pentru asemenea motiv ar fi ușor contestabilă - tocmai pentru că problema e la școală, nu la profesor.
Mergeți frumos la director, nu cu mâinile în șold și nu pusă pe scandal, explicați că vi se pare în neregulă situația, rugați-l ca pe viitor când repartizează clase să se asigure că sălile au locuri suficiente. E atât de simplu, de fapt. Simplu și elegant.
Aș vrea să știu ce legi (în afară de legislația muncii) li se aplică profesorilor angajați într-o școală înregistrată la MEN ca furnizor de educaţie care organizează şi desfăşoară, pe teritoriul României, activităţi de învăţământ corespunzătoare unui sistem educaţional din altă ţară.
Mai exact, aș vrea să știu dacă drepturile stabilite prin Legea Educației Naționale (care la art. 1 vorbește despre ”sistemul naţional de învăţământ de stat, particular şi confesional”) și legile subsecvente se aplică și profesorilor care predau în școli străine care funcționează pe teritoriul României. Faptul că legea vorbește de ”sistem național” mă face să cred că nu, însă în felul ăsta profesorii români din școlile străine rămân într-un fel de teritoriu al nimănui - nu au nici pe departe salariul colegilor străini (au doar un pic mai mult decât profesorii din sistemul național de stat) și nu au nici drepturile profesorilor din sistemul național de stat (normă didactică de 18 ore, dirigenție plătită cu 10% din salariul de bază; în școlile străine dirigenția e rareori plătită, niciodată cu 10%; orele de predare sunt mult mai multe, cele suplimentare niciodată plătite).
Mulțumesc.