avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Activitate MagdaMe

Activitate MagdaMe

Va multumesc.
Daca cuantumul pensiei anticipate se calculeaza pe principiul contributivitatii, este dezavantajat in vreun fel angajatul (viitorul pensionar) daca iese din munca in baza art 55 lit. B din Codul Muncii si nu cu art. 56 lit. C?

Va multumesc.
Va rog sa ma ajutati sa gasesc o rezolvare pentru situatia mamei mele:

Aceasta a depus dosarul de pensionare anticipata pe 23.10.2015, pentru pensionare incepand cu data de 1.12.2015 (lucrand inclusiv noiembrie 2015).
ART.56, LIT.D din Codul Muncii spune ca incetarea contractului de munca are loc la data comunicarii deciziei de pensionare anticipata (de catre Casa de Pensii).
Casa de Pensii spune insa ca emite decizia dupa 25.12.2015 (dupa ce intra declaratiile privind obligatiile bugetare pentru noiembrie 2015), conform legii...
In acelasi timp, Hotararea de Guvern 500 (privind REVISAL) spune ca societatea e obligata sa opereze si sa transmita REVISAL incetarea contractului de munca in speta la 1.12.2015 (data cu care se solicita pensia).

Se ridica urmatoarele interbari:

1. In ce baza se opereaza si se transmite REVISAL incetarea contractului de munca?
2. Pe de alta parte, la Casa de Pensii trecerea in plata a pensiei se face in momentul in care exista la dosar in original decizia de incetare a contractului de munca. Exista astfel riscul ca asiguratul sa ramana in decembrie si poate si in ianuarie si fara salariu (nu mai poate ramane in campul muncii) si fara pensie?
3. Ce se poate face avand in vedere faptul ca e vorba despre o femeie de 58 de ani (cu 3 copii majori si cu peste 39 de ani vechime in munca)?
4. E corect sa plece prin demisie? O poate dezavantaja in vreun fel articolul cu care pleaca din societate?

Va multumesc si astept cu nerabdare opinia dumneavoastra.