avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 992 soluții astăzi
Forum Activitate LPal

Activitate LPal

Elevul 1 a fost lovit in clasa de multe ori si nu s-a plans. In scoli copiii se misca mult si ar trebui sa se miste si mai mult. De altfel nu gesticula deloc necontrolat, a facut un gest cu mana, mai larg. Elevul 2 a injurat repetat, a folosit obscenitati si a incalcat regulamentul scolar in 3 puncte. Si elevul 1 e necivilizat!!!
Cat despre efectul unui gest, ca cineva sa fie serios ranit sau sa decedeze din asta, ar trebui sa ne aflam in lumea molustelor, poate nici acolo.
E ca si cum s-ar spune ca raspunsul Dvs. m-a ucis, pentru ca aveam probleme coronariene. Intr-adevar, parca incep sa ma simt rau...
Sa nu mai vorbim de efectul radiatiilor electromagnetice care, dupa UE ar trebui sa duca la interzicerea telefoanelor si wifi in scoli, daca tot vorbim de cauzat boli si moarte... Literatura de specialitate e vasta. Etc. etc.
Multumesc de raspuns. Elevii erau in clasa, dar in timpul pauzei, deci folosirea telefoanelor nu era o problema in aceasta scoala.
Cred insa ca scolile ar putea crea un punct in regulamentul propriu, prin care fiecare telefon introdus in scoala sa se considere, in caz de accident, ca avand valoarea unui telefon clasic . Atunci presiunea asupra altora nu s-ar exercita atat de mult si parintii si elevii s-ar gandi de doua ori inainte de a aduce obiecte de asemenea valoare la scoala.
1. Si eu ma intreb in acelasi fel, cum ar rezolva un judecator: dar in mod sigur elevul 2 are raspunderea prima a proprietatii sale, in plus, era cu fata, se deplasa cu castile in urechi. Deci nici in cea mai stricta instanta nu ar fi aceeasi raspundere.
2. Vioara este absolut necesara cursurilor si bunului mers al educatiei intr-un liceu de muzica, telefonul de lux sau altfel, nu este. De altfel, instrumentele in liceele de muzica pe care le cunosc nu sunt tinute in clase, ci in sala profesorului sau se depun la cancelarie.
3. Elevul 1 e obligat sa mearga la scoala care il pune in situatia de a fi cel putin partial responsabil pentru obiecte pe care nu si le poate permite.
4. Dirigintele si directiunea au actionat ca protectori ai proprietatii private a elevului 2. Acesta nefiind un caz de indisciplina, directiunea (care in particular a si admis asta la sfarsitul sedintei) nu avea ce sa caute aici si sa stabileasca platile. De altfel, prin aceasta a dat putere elevului 2 care sigur si-o exercita acum in clasa. Elevul 1, mai bun la invatatura si la disciplina, a ajuns sa fie cel in culpa.
5. Elevul 2 poate sa se prezinte in instanta pentru a recupera orice paguba.
6.Dar ce drepturi are elevul 1? Poate el trage scoala la raspundere pentru situatia in care l-a pus de a raspunde pentru proprietati de lux pentru care scoala insasi nu raspunde?
Va multumesc mult tuturor pentru opinii si ajutor in clarificarea acestei situatii.

Elevul 1 e la liceu de muzica si el: eroarea de gandirea aici este ca vioara este necesara bunului mers al educatiei, telefonul de lux nu.
Nu pot sa spun ce mult inseamna raspunsul Dvs. Va multumesc. Mai ales cand conducerea si dirigintele puneau presiuni prin atitudini care aratau clar ca sunt nemultumiti de lipsa noastra de "cooperare" ( a parintelui elevului 1). Din pacate aceasta scoala nu are stipulat in regulament ca nu e voie cu obiecte de valoare.
Numai bine.
Buna ziua,
Iata un caz: intr-un liceu, elevul 1 sta de vorba in pauza si gesticuleaza mai larg cu mainile. Este cu spatele la elevul 2, care vine spre el (cu fata) tinand in mana, lateral putin un telefon mobil de peste 3000lei, cu castile in urechi, ascultand muzica. Cand ajunge in dreptul elevului 1, acesta face un gest larg cu mana. Cand elevul 1 se intoarce, vede telefonul pe jos, elevul doi in istericale si varsand injuraturi asupra elevului 1 caruia ii pretinde sa plateasca.
Directiunea scolii (care nu raspunde de obiecte) mediaza cazul: elevului 1 (care detine un telefon clasic) i se cere sa plateasca cel putin jumatate din costul de reparatii, pentru cateva probleme ale telefonului. Posesorul telefonului cere piese originale de import, nu fake-uri. Costul se ridica la niste sute de euro. Daca telefonul s-ar fi spart complet, in logica directiunii, elevul 1 ar fi trebuit sa plateasca cca 1700 lei.
Vina elevului 1 este zero aici, de vreme ce e mai normal sa misti in scoala decat sa etalezi telefoane de mii de lei, care nu sunt deloc necesare. Pe deasupra era cu spatele, in vreme ce elevul doi, raspunzator pr. proprietatea sa era cu fata si tine telefonul intr-o pozitie precara.
Intrebare: Nu cumva scoala are aici cea mai mare vina? Si dirigintele care ar trebui sa sfatuiasca parintii sa nu-si trimita copiii cu asa ceva la scoala. Nu si-ar trimite nimeni copiii cu 3000 lei in buzunar, nu? Scoala este obligatorie, deci elevul nu poate alege sa lipseasca de frica unor asemenea accidente. A devenit ea prea riscanta si din punct de vedere financiar?
Scoala trebuie sa aiba, si unele au, niste reguli interne clare, care sa interzica introducerea de obiecte foarte scumpe, sau sa decida ca orice obiect nenecesar, ca un telefon de lux, sa fie evaluat la pretul unui telefon clasic, daca sufera un accident. Altfel, punem raspunderi si obligatii pe umerii altor parinti si elevi. In acest caz, elevului 1, mai modest, i se cere sa plateasca moftul si luxul elevului 2.
M-ar interesa sa stiu parerile altora. Multumesc.