avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1119 soluții astăzi
Forum Activitate rzvro

Activitate rzvro

Răspuns la discuția Reparatii parti comune - acoperis
Am primit si sfaturi despre facut expertize, obtinut certificat de urbanism, autorizatie de construire etc. La primarie, de exemplu, mi s-a spus ca orice as vrea sa fac trebuie un certificat de urbanism, pentru ca sunt parti comune si asa e legea... Asa sa fie? Care lege? La fel, mai sus, am primit sugestia sa obtin o autorizatie de construire. Scrie undeva in lege? De la altcineva, avocat, mi s-a propus, intai de toate o expertiza care sa ateste necesitatea reparatiei... De acee mi-e neclar. Ideea e ca ma duc la un avocat si il las sa se ocupe, dar voiam sa stiu cam ce presupune toata desfasurarea. E asa de simplu? Iau un avocat si imi recuperez banii, pur si simplu?
Apartamentul nu l-am cumparat, m-am nascut in el. E din '33 blocul. Vecinii s-au schimbat si acum ii am pe acestia. Reparatii la parti comune s-au mai facut, dar minore si cu scrasnit din dinti si, in general, cel care a dat banii initial, a dat mai mult pentru ca nu si-a recuperat cat anticipa. Fiecare a contribuit cu cat a vrut si a crezut de cuviinta. Un acoperis cu sarpanta si tigla, sageac, jgheaburi, burlane e mai scump si nimeni nu vrea sa auda...
Intr-adevar, nu suntem constituiti in asociatie.
Cat despre "schimbarea destinatiei si aspectului" nu poate fi vorba. Nu se schimba nici una, nici alta. Doar se repara ceea ce e deteriorat. De aia nu inteleg la ce imi trebuie autorizatie de construire.
Tocmai ca sa evit multele neplaceri pe care le enumerati, cauzate de reaua credinta a celorlalti proprietari, sunt pe forumul acesta. As vrea sa stiu ce e de facut in situatia data ca sa nu-mi mai ploua in casa si sa imi pot recupera banii pe reparatie. Nu ma pricep deloc, si de aia m-ar ajuta o lamurire amanuntita, adica ce si cum trebuie facut, pas cu pas.

Multumesc pentru raspunsuri.
@ ynocentta
Multumesc pentru raspuns.
Stiu ca nu e bine sa plec de la premisa refuzului vecinilor de a sta de vorba, dar asta este o realitate, probata. Mai departe, nu inteleg de ce mi-ar trebui autorizatie de construire daca este vorba despre o reparatie. Nu se modifica invelitoarea, structura etc. Cat despre garantia lucrarii, cred ca o pot obtine de la executant. Lamuriti-ma, va rog, in privinta necesitatii autorizatiei. Mai ales ca nu as putea obtine de unul singur o autorizatie fara acordul celorlalti proprietari. Acord pe care nu-l am si nu-l voi avea niciodata benevol de la ei.
Buna ziua,
Am un apartament intr-un bloc de 6 proprietari (apartamente), fara asociatie de proprietari constituita. Apartamentul meu e situat la ultimul etaj (2) si este afectat de deteriorarea acoperisului, mai concret, imi ploua in casa prin mai multe locuri, de vreo doi-trei ani. Nu reusesc sa ajung la un acord cu ceilalti vecini in privinta reparatiei acoperisului. Practic, niciunul nu zice nu, dar nimeni nu are bani disponibili pentru asta si toti se fac ca ploua. Si chiar ploua. As vrea sa repar pe banii mei jumatatea de acoperis care ma afecteaza direct (sunt 2 apartamente pe etaj) dar as vrea sa fac in asa fel incat sa imi pot recupera o parte din bani de la ceilalti doi proprietari care stau pe aceeasi parte cu mine, podul fiind proprietate comuna. Plecand de la premisa ca niciunul dintre cei doi nu vrea sa semneze vreun act si cu greu ii pot prinde sa stau de vorba cu ei, care sunt pasii de urmat ca sa fiu acoperit din punct de vedere legal in momentul cand voi cere sa mi se plateasca doua treimi din costul reparatiei?
Multumesc,
Razvan Anghelescu