avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reparatii parti comune - acoperis
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reparatii parti comune - acoperis

Buna ziua,
Am un apartament intr-un bloc de 6 proprietari (apartamente), fara asociatie de proprietari constituita. Apartamentul meu e situat la ultimul etaj (2) si este afectat de deteriorarea acoperisului, mai concret, imi ploua in casa prin mai multe locuri, de vreo doi-trei ani. Nu reusesc sa ajung la un acord cu ceilalti vecini in privinta reparatiei acoperisului. Practic, niciunul nu zice nu, dar nimeni nu are bani disponibili pentru asta si toti se fac ca ploua. Si chiar ploua. As vrea sa repar pe banii mei jumatatea de acoperis care ma afecteaza direct (sunt 2 apartamente pe etaj) dar as vrea sa fac in asa fel incat sa imi pot recupera o parte din bani de la ceilalti doi proprietari care stau pe aceeasi parte cu mine, podul fiind proprietate comuna. Plecand de la premisa ca niciunul dintre cei doi nu vrea sa semneze vreun act si cu greu ii pot prinde sa stau de vorba cu ei, care sunt pasii de urmat ca sa fiu acoperit din punct de vedere legal in momentul cand voi cere sa mi se plateasca doua treimi din costul reparatiei?
Multumesc,
Razvan Anghelescu
Cel mai recent răspuns: Tita ilona , utilizator 14:27, 27 Decembrie 2021
Avand in vedere ca nu sunteti constituiti in as. prop. (cine spunea ca nu este buna o as. prop. ?), in primul rand ar trebui sa notificati pe ceilalti 5 vecini cu situatia descrisa mai sus. Trebuie sa va mai uitati prin contractul de vanzare-cumparare (bine ar fi sa aveti acces la toate contractele) pentru a stabili cota-parte indiviza de proprietate a fiecarui proprietar.
CPI este f. importanta deoarece exact in aceeasi proportie se vor face repartizarea cheltuielilor cu reparatia acoperisului.
In notificare ar trebui sa le explicati ca Legea ii obliga sa participe la intretinerea si repararea proprietatii comune (trebuie sa va uitati in Codul civil) - si aici as propune sa apelati la serviciile unui avocat.
Daca nu aveti niciun rezultat la notificarile facute, cred ca singura solutie este instanta care-i va obliga sa participe la cheltuieli.

Cum procedati daca se defecteaza instalatia de gaze, de apa, canalizarea, etc? Aveti ceva stabilit in acest sens?
rzvro a scris:

Plecand de la premisa ca niciunul dintre cei doi nu vrea sa semneze vreun act si cu greu ii pot prinde sa stau de vorba cu ei, care sunt pasii de urmat ca sa fiu acoperit din punct de vedere legal in momentul cand voi cere sa mi se plateasca doua treimi din costul reparatiei?

Nu este bine sa plecati de la premiza refuzului vecinilor de participare la achitare cota parte hidroizolatie
Pe de alta parte ,dv pentru a putea legal pretinde achitarea de cota parte ,ar trebui sa puteti proba legalitatea executiei hidroizolatiei,ori in conditiile in care dv intentionati executia reparatiei numai pe jumatate din suprafata,trebuie sa realizati ca nu veti obtine autorizatie de la primarie si nici garantie de la executant
Administratia publica locala nu acorda autorizatii pentru reparatii partiale parti comune de imobil
Daca nu puteti prinde sa stau de vorba cu ei, initial notificati oficial proprietarii
Daca nu raspund incercati procedura de mediere
Daca la cele 2 solicitari,vecinii raspund cu reticenta/refuz,urmeaza sa analizati responsabil conditiile de executare hidroizolatie partiala ,a caror costuri nu va poate garanta nimeni ca le puteti recupra nicimacar prin actionare in instanta
@ ynocentta
Multumesc pentru raspuns.
Stiu ca nu e bine sa plec de la premisa refuzului vecinilor de a sta de vorba, dar asta este o realitate, probata. Mai departe, nu inteleg de ce mi-ar trebui autorizatie de construire daca este vorba despre o reparatie. Nu se modifica invelitoarea, structura etc. Cat despre garantia lucrarii, cred ca o pot obtine de la executant. Lamuriti-ma, va rog, in privinta necesitatii autorizatiei. Mai ales ca nu as putea obtine de unul singur o autorizatie fara acordul celorlalti proprietari. Acord pe care nu-l am si nu-l voi avea niciodata benevol de la ei.
1-Terasa ,acoperisul imobilului de locuit in comun constituie parte comuna
Conform dispozitii in vigoare,proprietarii nu au dreptul sa schimbe aspectul sau destinatia partii comune
2-Un operator economic responsabil,nici o data nu va elibera garantie pentru o lucrare de reparatie partiala acoperis imobil de locuit in comun
3-
nu as putea obtine de unul singur o autorizatie fara acordul celorlalti proprietari.

Sa o luam sistematic
Acoperisul este parte comuna a imobilului de locuit in comun
Intretinerea si reparatia partii comune intra in responsabilitatea exclusiva a asociatiei de proprietari
Documentele necesare executarii reparatiilor intra in sarcina executantului
Reparatiile la partea comuna nu pot fi executate strict la interesul si dupa dorinta proprietarilor,ci numai cu acordul asociatiei de proprietari care administreaza partea comuna si cu respectarea dispozitiilor conexe
Daca dv executati partial reparatia acoperisului,exista posibilitatea ca restul proprietarilor sa ridice pretentii ,sa invoce ca executarea partiala le poate cauza prejudicii,sau pur si simplu sa invoce ca materialele utilizate de dv nu sunt de cea mai buna calitate si le poate cauza prejudicii proprietatilor individuale si sa solicite la randul lor reparatia intregului acoperis
ntretinerea si reparatia partii comune intra in responsabilitatea exclusiva a asociatiei de proprietari

poi daca nu sant constituiti in asociatie cine repara acoperisul?
nu cred ca in acesta situatie se aplica legea 230/2007 avand in vedere ca nu exista asociatie de proprietari
cred ca ar trebui dati in judecata dupa ce se repara acoperisul,daca nu vor sa platesca.
Ultima modificare: Joi, 26 Noiembrie 2015
fyeratanye, utilizator

Alte discuții în legătură

Acoperis sarpanta Edu13 Edu13 Buna ziua. Acum 10 ani sora mea a cumparat un apartament la etajul 4, prevazut cu sarpanta construita de fostul proprietar impreuna cu vecinul de langa. Nu ... (vezi toată discuția)
Sarpanta fara autorizatie andrei83 andrei83 Buna ziua, As dori sa ma ajutati intr-o problema legata de un acoperis fara autorizatie existent pe terasa unui bloc de locuinte. Si anume, am cumparat un ... (vezi toată discuția)
Reparare acoperis,platim toti,mai putin 2 apartamente... mimozi mimozi sint proprietar al unui apartament de bloc si stau la ultimul etaj.vVecina s-a tot plins ca-i ploua in casa,drept urmare,s-a dus la asociatie sa se repare ... (vezi toată discuția)