Buna ziua. Am un leasing imobiliar persoana fizica, sotia cotitular din 2008. Datorita problemelor, suntem nevoiti sa predam casa in baza viitoarei legi a darii in plata. Este vorba de locuinta familiei. In cazul in care se va promulga legea darii in plata, dorim sa o predam in cursul lunii ianuarie.
Insa avem foarte multe clauze abuzive in acest contract, in baza carora am platit timp de 8 ani foarte multi bani necuveniti.
As dori sa stiu , daca dupa predarea casei mai pot sa actionez firma de leasing in judecata pentru recuperarea sumelor respective.
Darea in plata imi poate bloca dreptul de a mai cere returnarea sumelor achitate in baza clauzelor abuzive?
Ce am considerat eu clauze abuzive:
- dobanda fixa pentru primii 5 ani de contract 2008-2013 calculata dupa formula Euribor la 5 ani + marja. Problema e ca nu exista Euribor la 5 ani, iar euriborul calculat de dansii in aceasta perioada a fost de 5,5%, in conditiile in care incepand cu ianuarie 2009, euriborul a ajuns la 0,5%.
- dupa foarte multe insistente de a mi se schimba dobanda din una fixa in una variabila, in 2012, dupa 4 ani se face un act aditional unde se stipuleaza ca euriborul este variabil, indicator euribor la 3 luni dar cu pas de 0,25%, adica daca modificarile euriborului sunt de pana in 0,25% nu mi se modifica dobanda. Avand in vedere ca euriborul a tot scazut, in prezent fiind cu minus, nu am beneficiat de scadere trimestrial ci la 12-15 luni cand se depasea pasul impus. Tot atunci au crescut unilateral marja.
Credeti ca acestea sunt abuzuri?