Continuare de aici:
www.avocatnet.ro/content/for...
Tot de la
Agentia Europeana pentru Securitate si Sanatate in Munca
Link:
[ link extern ]
(care dupa parerea d-lui gigipopa nu are valoare legislativa in Romania):
Câmpul elecromagnetic. Efecte asupra sănătăţii
LINK:
[ link extern ]
Radiaţiile cu lungimea de undă mai mică de 100 nm, începând cu UV (radiaţii ultraviolete) cele cu (100-190 nm) şi mergând spre undele radio lungi sunt
radiaţii neionizante. Radiaţiile neionizante se întind de la spectrul vizibil până la cele de foarte joasă frecvenţă (ELF- Extremely Low Frequency), undele produse de staţiile de bază a telefoniei mobile sunt radiaţii neionizante.
Principalele surse de câmpuri electromagnetice de radiofrecvenţa sunt antenele care emit programele radio şi de televiziune, antenele de telefonie mobilă, antenele de comunicaţii (armata, trafic aerian, poliţie, pompieri sau de serviciile de urgenţă), aparatele de telefonie mobilă, instalaţiile de supraveghere a circulaţiei, cuptoarele cu microunde, antenele telefoanelor fixe fără fir, sistemele de securitate şi multe altele.
Monitorul calculatorului, de tip CRT este o sursă de radiaţii de unde electromagnetice provenite de la tubul catodic, iar cele mai periculoase sunt radiaţiile cu frecvenţa extrem de joasă. Celulele expuse indelung la acest tip de radiaţii sufera disfuncţii şi in plus pot apărea dereglări de metabolism. (nu monitorul de tip LCD!!!)
7. Efectele câmpurilor electromagnetice asupra sanatatii populatiei
Efectele câmpurilor de RF cu ţesuturile pot fi atât de natură termică, cât şi netermică.
1. Efectele termice apar datorită conductibilităţii electrice a majorităţii ţesuturilor biologice. Câmpurile electrice induse în organism generează curenţi electrici ai căror energie, prin disipare, determină creşterea temperaturii.[3,1] Deoarece multe reacţii biochimice sunt puternic dependente de temperatură, este plauzibil ca modificarea acesteia să ducă la efecte biologice. Se consideră că atâta timp cât limitele recomandate de ICNIRP nu sunt depăşite, apariţia unor efecte biologice datorate efectelor termice este improbabilă.
2. Efectele netermice pot apărea ca urmare a mai multor interacţii dintre câmpul electric şi diferite componente ale ţesuturilor biologice, de exemplu modificări în conformaţia proteinelor (Bohr, 2000) sau efecte asupra legării unor mediatori de receptori celulari - Ca2+ de exemplu (Chiabrera et al, 2000), procese care la rândul lor declanşează o cascadă de evenimente intra şi intercelulare. Studiile celulare (in vitro) sunt cel mai utilizate pentru depistarea mecanismelor de interacţie deoarece, spre deosebire de studiile pe animale sau studiile epidemiologice, se realizează în condiţii controlate, rezultatele se obţin în timp scurt şi permit elaborarea unor modele matematice de studiu. Totuşi, studierea numai a celulelor sau a sistemelor izolate nu permite observarea nenumăratelor interacţii care au loc în întreg organismul.
În prezent, se consideră că nu sunt date concludente pentru validarea ipotezei oncogenice. [3,14,15]
Nici ipoteza genotoxicităţii nu este susţinută deoarece, pe ansamblu, nu s-au observat proliferare sau transformare celulară, modificarea ratei de mutaţie sau schimburi de cromatide surori în cazul expunerii la câmpuri de radiofrecvenţă. [3] Într-un singur studiu (Mashevich et al, 2003) s-a raportat apariţia unei aberaţii cromozomiale, iar în altul (Zhang et al, 2002) s-a observat inducerea de leziuni ADN prin sinergie cu un agent genotoxic. [3,8]. Rezultatele privind formarea de micronuclei sunt variabile şi dificil de interpretat. Deşi a fost studiată o gamă largă de condiţii de expunere şi de modele biologice, studiile celulare nu au relevat un mecanism bine definit al interacţiei câmpurilor de radiofrecvenţă cu sistemele vii.Aceste studii, au urmărit ipoteza conform căreia expunerea la câmpuri cu nivele mici poate să determine, în absenţa încălzirii ţesuturilor, creşterea riscului de apariţie a cancerului, afectarea capacităţii de reproducere sau a activităţii cerebrale. Două studii recente (Vijayalaxmi et al, 2001 şi 2003) care au folosit modele bine stabilite pe animale nu au găsit dovezi în privinţa existenţei efectelor genotoxice sau mutagenice. [16] Unul dintre acestea a folosit pentru expunere o radiaţie specifică sistemelor de telefonie mobilă. Un alt studiu (Sykes et al, 2001) a raportat o reducere semnificativă a frecvenţei de recombinare intracromozomiale după expunerea la radiaţie tip GSM, dar rezultatele variază şi semnificaţia biologică a acestui efect este neclară. [3,4] Studii recente care au examinat potenţialul carcinogenic al radiaţiilor folosite în telefonia mobilă au raportat, în general, lipsa vreunei influenţe asupra incidenţei tumorale. Un studiu demn de amintit e cel al lui Utteridge et al (2000) al cărui rezultat nu se coroborează, însă, cu un studiu similar al lui Repacholi (1997) care a găsit că expunerea la radiaţie GSM a cauzat creşterea incidenţei limfomului la şoareci. În studiul lui Utteridge s-a folosit un număr mai mare de animale, dozimetria a fost mai bună, perioada de ţinere sub observaţie a animalelor a fost mai mare, iar histiopatologia a fost completă. Fertilitatea masculină este sensibilă la creşterea temperaturii, iar studiile pe animale au confirmat o sensibilitate similară în cazul expunerii la radiaţii de RF cu nivele termice. Expunerea cronică la nivele scăzute, netermice a fost, în general, fără efect. Cele mai multe studii care au investigat efectele radiaţiei de RF asupra sistemului nervos nu au găsit efecte în exprimarea genelor sau în privinţa creşterii permeabilităţii barierei hemato-encefalice. În cazul unei expuneri intense este posibil ca activitatea colinergică la nivelul creierului să fie influenţată (Lai et al, 2000). Aceste modificări pot determina efecte asupra învăţării spaţiale şi memoriei, dar astfel de rezultate trebuie confirmate. [3,2,4]
In privinţa studiilor epidemiologice se pot spune următoarele:
i) Radiaţia de RF poate duce la efecte termice cu efecte negative numai dacă limitele propuse de ICNIRP sunt depăşite. [3,12,16]
ii) Câmpurile în pulsuri pot avea efecte auditive care însă nu determină efecte pe termen lung asupra stării de sănătate.
iii) Câmpurile de RF la care este posibil să fie expusă populaţia nu pot cauza cataractă oculară.
iv) Există puţine date epidemiologice despre fertilitatea femeilor expuse la radiaţii, iar rezultatele sunt incerte (Higier şi Baraska, 1967; Larsen et al, 1991). Probabil câmpurile nu induc avort spontan la femeile expuse în timpul sarcinii (Larsen et al, 1991; Taskinen et al, 1990) şi nici creşterea malformaţiilor congenitale (Kallen et al, 1982; Kurppa et al, 1982; Taskinen et al, 1990).[3,1,4] Studii făcute în Europa de Est şi în Scandinavia au relevat o creştere marcantă în prevalenţa simptomelor neurastenice (oboseală, tulburări de somn, ameţeli, dureri de cap etc.) la oamenii expuşi la câmpuri de RF, dar rezultatele sunt incerte, variind de la ţară la ţară.
Modificările hematologice raportate la muncitorii expuşi sunt nesemnificative şi nu sugerează existenţa unui efect negativ (Djordjevic et al, 1983). Sintetizând literatura de specialitate reiese că majoritatea surselor intenţionale nu emit radiaţii electromagnetice neionizante din banda microunde şi radiofrecvenţă peste limitele maxime admise de legislatia in vigoare.
În ansamblu, studiile epidemiologice nu au găsit date care să susţină convingător ipoteza conform căreia există un risc crescut de incidenţă a tumorilor cerebrale, a leucemiei sau a altor cancere în corelaţie cu folosirea telefoanelor mobile. Aceste studii nu se pot pronunţa, însă, în privinţa riscului folosirii pe termen lung a telefoanelor mobile şi a expunerii zilnice sau cumulative la nivele înalte de radiaţie sau a apariţiei unor tipuri rare de tumori.[3,6]
În contextul existenţei acestei incertitudini ştiinţifice privind efectele expunerii la câmpuri electromagnetice, se recomandă adoptarea principiului de precauţie prin implementarea unor măsuri administrative, de exemplu, amplasarea antenelor de telefonie mobilă la distanţă de zonele în care se desfăşoară activităţi cu copii sau persoane bolnave, interzicerea utilizării telefoanelor mobile de către copii cu vârsta mai mică de 16 ani, informarea şi formarea populaţiei, în speţă urmarirea starii de sanatate, mai ales de către persoanele cu risc de expunere la surse (utilizatori de perne electrice, procedee fizioterapeutice, etc.) şi nu în ultimul rând susţinere din partea factorilor de decizie privind dezvoltarea unei logistici adecvate de monitorizare a câmpurilor şi a efectelor. [3,7]
[ link extern ]
Din documentul de mai sus, coroborat cu ceea ce v-am dat mai inainte:
Prevenirea afecţiunilor profesionale cauzate de munca la videoterminale
Link:
[ link extern ]
Rezulta ca nu trebuie facuta nici o analiza de sange in cazul utilizatorilor de monitoare LCD.
Din moment ce aceste legi sunt publicate in limba romana si adoptate de catre Uniunea Europeana, ele trebuie sa fie valabile in Romania care este membru UE.
Fisa 99 este o aberatie, probabil scrisa special ca sa dea nastere la interpretari si la luatul de sange in mod abuziv.
Demonstratie logica:
Un muncitor care lucreaza in aer liber si in soare (aici unde lucrez eu suntem ecranati de betoane) este expus la radiatii electromagnetgice mai mari decat radiatiile electromagnetice date de un monitor LCD.
Acest muncitor trebuie sa isi faca numai:
Fisa 124. Munca in retelele de foarte inalta, inalta, medie si joasa tensiune, aflate sau nu sub tensiune
Examen medical la angajare:
– examen clinic general (atentie: acuitate vizuala si simt cromatic, probe vestibulare de echilibru)
– testarea acuitatii vizuale, simt cromatic, camp vizual
– probe vestibulare, probe de echilibru
– audiograma
– glicemie
– examen psihologic – la indicatia medicului de medicina muncii
– ECG
Examen medical periodic:
– examen clinic general – anual
– probe vestibulare, probe de echilibru – anual
– audiograma – anual
– glicemie – anual
– examen psihologic – la indicatia medicului de medicina muncii
– ECG – anual
In schimb, mie trebuie sa imi ia sange, pentru ca asa spuneti dvs., fara nici o baza legala pentru a sustine acest lucru, incadrandu-ma abuziv in aceasta fisa 99 care nu are nici o logica, din moment ce toti locuitorii planetei suntem expusi unei anumite doze de radiatii neionizante > 0 GHz.
Fisa 99 vrea sa se refere probabil la cei care sunt expusi la cantitati uriase de radiatii neionizante (de domeniul Ghz-ilor, ex. cei care lucreaza la relee de telefonie mobila sau ceva de acest gen), insa este scrisa cu picioarele.
II. AGENŢI FIZICI
Fişa 99. Câmpuri electromagnetice neionizante din banda 0 - 300 GHz
Examen medical la angajare:
- examen clinic general
- ECG
- glicemie
- hemogramă completă
- testarea acuităţii vizuale şi a câmpului vizual
Examen medical periodic:
- examen clinic general - anual
- testarea acuităţii vizuale şi a câmpului vizual - anual
- ECG - anual
- hemogramă - anual
- glicemie - anual
Contraindicaţii:
- boli cronice ale sistemului nervos central
- boli psihice, inclusiv nevrozele manifeste
- boli cronice ale aparatului cardiovascular
- afecţiuni hematologice (leucemii)
- boli endocrine: tiroida, hipofiza, gonade
- cataractă, glaucom, atrofie optică
- diabet zaharat
Cam atat am avut sa va spun. Aceasta HG 355 trebuie revizuita ca sa nu mai existe in ea aberatii de genul Fisei 99.
Deci va multumesc pentru raspunsuri tuturor celor care au fost amabili sa mi le dea de cand am fost in acest forum, insa se poate si fara el daca nu esti prost si stii sa dai un google.
La revedere!